Hovedinnhold

Frp-sprik om innvandringsuttalelser

** Jensen: - Klokt å beklage uttalelser ** Sandberg: - Farlig med heksejakt på ord

SPRIK: Frp-leder Siv Jensen mener alle må tenke over hvilke ord og uttrykk man bruker i debatten fremover. Hennes egen nestleder Per Sandberg advarer mot heksejakt på ord. Foto: Linn Cathrin Olsen
SPRIK: Frp-leder Siv Jensen mener alle må tenke over hvilke ord og uttrykk man bruker i debatten fremover. Hennes egen nestleder Per Sandberg advarer mot heksejakt på ord. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) Frp-leder Siv Jensen roser Frp-topp for å beklage sine uttalelser om innvandring. Hennes egen nestleder varsler at partiet ikke vil gjøre retrett.

Etter at stortingsrepresent Christian Tybring-Gjedde torsdag beklaget formuleringene i sin omstridte innvandringskronikk, fremstår Frp-ledelsen som splittet i synet på hvordan retorikken i innvandringsdebatten skal innrettes etter terrorangrepene 22. juli.

Frp-leder Siv Jensen mener det er klokt at stortingsrepresentanten fra Oslo nå moderer innholdet i den kronikken som sto på trykk i Aftenposten i august i fjor. Samtidig fastslår nestleder Per Sandberg at han nekter å være med på noen slik sjelegranskende øvelse.

- Det verste som kan skje nå er at vi får en heksejakt på ord og utrykk som er brukt i debatter før 22. juli. Det vil være ødeleggende for demokratiet, sier Sandberg til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet

RETRETT: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde innrømmer nå at «vi har alle opp gjennom tidene ordlagt oss feil, sagt ting vi burde formulert annerledes og ja, noe burde helt sikkert vært usagt». Foto: Scanpix
RETRETT: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde innrømmer nå at «vi har alle opp gjennom tidene ordlagt oss feil, sagt ting vi burde formulert annerledes og ja, noe burde helt sikkert vært usagt». Foto: Scanpix

- Ingen retrett

I kronikken gikk Tybring-Gjedde til frontalangrep på Arbeiderpartiets innvandringspolitikk, og beskyldte blant annet partiet for å «dolke vår egen kultur i ryggen».

- Jeg ble glad da jeg i går ble orientert om at Tybring-Gjedde hadde skrevet en kronikk der han ryddet opp i tidligere uttalelser. Å ta selvkritikk på ord og uttrykk er en styrke for en politiker, sier Jensen til VG Nett.

Frp-lederen understreker at hun er enig med Tybring-Gjedde i at alle må tenke over hvilke ord og uttrykk man bruker i debatten fremover.

Per Sandberg gjør det imidlertid klart at han ikke angrer på ord og uttrykk han tidligere har brukt i debatter om norsk innvandringspolitikk.

Samtidig slår han fast at det ikke blir aktuelt å endre partiets innvandringspolitikk. Han tar fullstendig avstand fra enhver påstand om at Frp kan ha bidratt til å skape ideologisk grobunn for drapsmannen Anders Behring Breivik.

- Vårt utmerkede program ligger fast og gjelder fra 2009 til 2013. Det blir ikke aktuelt å gjøre noen form for retrett, sier Sandberg til NTB.

- I overkant krass

VG Nett har i to uker forsøkt å få Tybring-Gjedde til å kommentere sine tidligere uttalelser i lys av terrorangrepene 22. juli. Hver gang har Tybring-Gjedde svart at han nekter å uttale seg om saken før etter at partienes borgfred er opphevet på lørdag klokken 12.

Likevel velger han nå å svare på kritikken gjennom et nytt innlegg i dagens utgave av Aftenposten. I innlegget skriver Tybring-Gjedde at kronikken «var i overkant krass og kategorisk, og at den ga lite rom for nyanser».

LES OGSÅ:  Frp-ordfører ber eget parti dempe språkbruken

Per Sandberg mener Tybring-Gjedde ikke har noen grunn til å beklage formuleringene i kronikken. Han understreker likevel at han forstår at stortingskollegaen følte seg tvunget til å skrive innlegget i dagens Aftenposten.

- Christian har vært under et voldsomt press, og er derfor i en særstilling. Jeg vil likevel advare mot å forsøke å legge lokk på debatten ved å drive denne typen heksejakt på tidligere uttalelser. Det nekter jeg å være med på, sier Sandberg.

LES OGSÅ:  Siv Jensen angrer på ordbruk i debatter

- Ingen kommentar

VG Nett kjenner til at det har vært flere interne runder i Frp om hvordan mediekjøret mot Tybring-Gjedde etter terrorangrepene skulle håndteres. Siv Jensen avviser likevel at hun, eller andre i partiledelsen, presset stortingsrepresentanten til å moderere sine tidligere uttalelser gjennom et nytt innlegg i Aftenposten.

Til tross for at han nå tar selvkritikk på enkelte formuleringer i kronikken, fastslår Tybring-Gjedde at «kronikken jeg skrev i 2010 står likevel fjellstøtt politisk».

VG Nett var i kontakt med Tybring-Gjedde torsdag morgen etter at innlegget sto på trykk i Aftenposten, men Frp-toppen nekter å utdype innholdet i innlegget.

- Jeg har ingen kommentarer utover det jeg har skrevet i innlegget, sier Tybring-Gjedde før han slenger på røret.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks