Hovedinnhold

Frp-landsmøtet er Norges rikeste

** En tredjedel av Frp-delegatene tjener over 700.000
** «Rikingen»: - Frp tenker på alle

FORNØYD: Partileder Siv Jensen lar seg ikke bekymre av at delegatene på landsmøtet i Frp er de rikeste blant alle partiene. Her avslutter hun talen for landsmøtet. Foto: Scanpix
FORNØYD: Partileder Siv Jensen lar seg ikke bekymre av at delegatene på landsmøtet i Frp er de rikeste blant alle partiene. Her avslutter hun talen for landsmøtet. Foto: Scanpix
GARDERMOEN (VG Nett) Partiet som snakker på vegne av «folk flest», er også partiet med aller flest rikinger på landsmøtet sitt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Frp-slagordet «for folk flest» var tydelig da partileder Siv Jensen holdt sin tale til landsmøtet på på Clarion Hotel på Gardermoen fredag ettermiddag. Her skal partiets 230 delegater - representanter fra partiets fylkeslag, stortingsgruppe og sentralstyre - bestemme hva som skal være partiets politikk fremover.

Men delegatene til Frp er ikke satt sammen av folk flest. Snarere kan de skilte med betydelig mer å rutte med enn de fleste nordmenn, ifølge stipendiat i statsvitenskap ved UiO, Anders Ravik Jupskås.

Han har gjort en undersøkelse blant alle delegater, i alle partier, i valgåret 2009.

- Det finnes foreløpig ikke tall for i år, men jeg tror ikke det har skjedd noen store endringer. Man ser en profesjonalisering av politikerne i alle partier, der delegatene har stadig høyere utdannelse og høyere lønn. Det spesielle med Frp er at denne endringen ikke speiler velgerne deres, sier han til VG Nett.

- Speiler ikke velgerne

Hele 33,1 prosent av delegatene til Frp kan skilte med en årslønn på 700.000 eller mer, viser gjennomgangen Jupskås har gjort. Partiet har svært få delegater som tjener under 300.000 i året, kun 5,6 prosent.

- Frp er faktisk det rikeste av alle landsmøtene når man ser på hvor mange delegater de har med svært høy inntekt, altså inntekt over 700.000 kroner, sier han.

Til sammenligning kan bare 14,2 prosent av Arbeiderpartiets delegater vise til like velfylte bankkontoer som førstnevnte.

Se mer om undersøkelsen her ! 

Høyre er fremdeles det partiet som har flest delegater med «høy inntekt», beregnet som inntekt over 500.000 kroner i året. Men det er Frp som går av med seieren når det gjelder de som tjener aller mest, viser gjennomgangen.

- Forskjellen er at Høyre har en profil som passer for de som tjener mye. Både medlemmene deres og velgerne deres er stort sett folk med høy inntekt, så høyredelegatene speiler medlemmene sine. Det gjør ikke Frp-delegatene, for Frps velgere og medlemmer har generelt lavere inntekt, sier Jupskås.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts politiske journalister! 

FOR FRP: Lars Ole Johansen, kjent som «Rikingen» på VGTV, mener Frp passer for alle. Her sammen med kjæresten Maria Simonsen. Foto: Krister Sørbø
FOR FRP: Lars Ole Johansen, kjent som «Rikingen» på VGTV, mener Frp passer for alle. Her sammen med kjæresten Maria Simonsen. Foto: Krister Sørbø

«Rikingen»: - Siv er fantastisk

Noen av Frps velgere matcher imidlertid riking-profilen. Det gjelder ikke minst gründer av Oslo Liftutleie, Lars Ole Johansen. Han er kjent som hovedrolleinnehaveren i VGTV-serien «Rikingen», og har stemt Fremskrittspartiet ved flere anledninger.

- Deres politikk passer til meg som har egen bedrift. Samtidig er Frp et parti for folk flest. De tenker på hele Norge og alle som bor i landet. Siv Jensen er helt fantastisk, sier han til VG Nett.

«Rikingen» tror Frps landsmøte har flest delegater med høy lønn fordi mange i partiet er opptatt av verdiskapning.

- Jeg tror det er mange businessfolk der. Det er kanskje typer som tenker med på verdiskapning og har egne bedrifter enn i andre partiet, tror Lars Ole Johansen.

«Ekte Frp-ere»
I likhet med «Rikingen» selv har i hvert fall mange av de rikeste Frp-delegatene funnet veien til rikdom selv, uten å ta høyere utdanning.

Les videre under bildet!

RIKEST: Frps delgater til landsmøtet er de rikeste blant alle partiene, viser en ny gjennomgang. Her venter delegatene i landsmøtesalen. Foto: Scanpix
RIKEST: Frps delgater til landsmøtet er de rikeste blant alle partiene, viser en ny gjennomgang. Her venter delegatene i landsmøtesalen. Foto: Scanpix


- En fjerdedel av delegatene som tjener over 500.000, har ingen høyere utdanning. De har videregående, yrkesfag, eller lavere. Det tyder på at mange av dem er ekte «self-made men», de har jobbet seg oppover, forklarer Jupskås.

Dette er helt i tråd med arven etter partistifter Anders Lange, og tyder på at Frp-delegatene representerer partisjela, mener Uio-forskeren.

- De er ekte Frp-ere, som tjener godt og vil ha færre skatter og lavere avgifter. De har levd den amerikanske drømmen, sier han.

Hva mener du om at Frp-delegatene er de rikeste? Diskuter i kommentarfeltet nederst i saken!

Siv ubekymret

Det bekymrer ikke Frp-leder Siv Jensen.

- Det må jeg innrømme at jeg har reflektert svært lite over. Det viktigste er at de som er her, er her fordi de er engasjerte og vil jobbe for det som er Frps politikk, sier hun til VG Nett.

Hun er ikke bekymret for at delegatenes tjukke lommebøker skal stå i kontrast til partiets folkelige profil.

- Frp er satt sammen av mange forskjellige typer mennesker, unge og gamle, kvinner og menn. Jeg vet dere i media er glade i å lage stereotypier, men jeg mener partiet er mer sammensatt enn det, sier Frp-lederen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks