Hovedinnhold

Frp krever nasjonal folkeavstemning om Syria-flyktninger

<p>GÅR IKKE UT AV REGJERING: Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, sier partiet heller har vedtatt å kreve en nasjonal folkeavstemning om Syria-spørsmålet. I bakgrunnen skimtes justisminister Anders Anundsen.<br/></p>

GÅR IKKE UT AV REGJERING: Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, sier partiet heller har vedtatt å kreve en nasjonal folkeavstemning om Syria-spørsmålet. I bakgrunnen skimtes justisminister Anders Anundsen.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Fremskrittspartiet vil stemme imot Syria-avtalen, men kommer ikke til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøte.

Det ble klart etter at Frps stortingsgruppe og statsråder møttes til et ekstraordinært gruppemøte på partikontoret i Karl Johans gate i Oslo torsdag ettermiddag.

– Vi fortsetter på vanlig måte i regjering, sier partiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik til VG.

Partiet vil i stedet at det skal holdes en nasjonal folkeavstemning om Syria-flyktningene i forbindelse med høstens kommunevalg. Det ble vedtatt på torsdagens møte.

Partiet ble også enige om at de vil stemme imot forslaget om at Norge skal ta imot 8000 Syria-flyktninger de neste tre årene

– Vi kommer til å fremme et alternativt forslag til Stortinget. Vi har hele tiden sagt at det heller bør gis mer til å ta imot flyktningene i nærområdene, sier Nesvik til NTB.

Sett denne?: Hemmelig vaffel-møte sikret Syria-avtale

Temaet for møtet var så betent at kun partiets stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer ble innkalt, mens politiske rådgivere, ansatte og andre som vanligvis er tilstede på de ukentlige gruppemøtene ikke fikk møte.

Frp-Siv: Ingenting uoppgjort med Høyre

Etter torsdagens møte sier Frp-leder Siv Jensen at partiets stortingsgruppe vil jobbe med det endelige forslaget som skal fremmes i Stortinget i løpet av neste uke. Hun uttalte også at hun er «spent» på de andre partienes reaksjon til en eventuell folkeavstemning.

– Nå får folk anledning gjennom kommunevalgkampen til å si hva de mener om dette, sier Jensen. 

Kommentar: Regjeringen overlever nok dette også, samme hva Per Sandberg sier

Hun understreker at partigruppen og alle fylkesledere støtter torsdagens avgjørelse. Jensen mener saken ikke har noen innvirkning på det nåværende regjeringssamarbeidet.

– Dette handler ikke om vår regjeringsdeltakelse og samarbeid med Høyre, dette handler om at det er et flertall på Stortinget som vil noe annet enn Fremskrittspartiet. 

– Dere har ikke noe uoppgjort med Høyre nå?

– Nei, det har vi ikke.

Saken fortsetter under bildet!

<p>SPENT PÅ REAKSJONENE: Frp-leder Siv Jensen sier hun er spent på hva de andre partiene har å si om Frps planer om en nasjonal folkeavstemning om Syria-spørsmålet.<br/></p>

SPENT PÅ REAKSJONENE: Frp-leder Siv Jensen sier hun er spent på hva de andre partiene har å si om Frps planer om en nasjonal folkeavstemning om Syria-spørsmålet.

Foto: Helge Mikalsen, VG


Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for en nasjonal folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger, mener valgforsker og professor Bernt Aardal.

– Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, ikke minst EU-avstemningene, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Frp vedtok på et ekstraordinært gruppemøte torsdag at de vil ha en nasjonal folkeavstemning i forbindelse med høstens kommunevalg om flyktningspørsmålet.

Aardal mener det vil bli vanskelig å avgrense spørsmålet som det skal stemmes over.

– Et slikt spørsmål vil ikke bare kunne gjelde for eller mot Syria-flyktninger, det vil måtte gjelde andre folkegrupper også. Hvis man gjør dette så konkret, så vil man kunne spørre hvorfor man ikke kan ta opp andre spørsmål til avstemning også, sier Aardal.

Han tror det er svært lite sannsynlig at det blir noe av Frps forslag.

– Den sannsynligheten er svært lav. Det må være flertall i Stortinget for å vedta en rådgivende folkeavstemning, påpeker Aardal

Få folkeavstemninger i Norge

Hvis Frp får viljen sin blir avstemningen den syvende i rekken av rådgivende, landsomfattende folkeavstemninger.

De to første, som ble avholdt i 1905, handlet om godkjenning av unionsoppløsningen og om styreformen i landet. Ifølge Store Norske Leksikon stemte totalt 99,5 prosent av befolkningen for førstnevnte og 78,9 prosent for monarki i det andre spørsmålet.

De andre folkeavstemningene tok for seg brennevinsforbud og EU/EF-medlemsskap.

– Erna er en svak leder

Før møtet var partiets Oslo-representant Christian Tybring-Gjedde krystallklar på at Frp bør gå ut av regjeringen fordi han mener de har blitt sviktet av sin regjeringspartner.

Tidligere i dag gikk også Frp-nestor Carl I. Hagen til angrep mot Erna Solberg og uttrykte stor skepsis til Høyre og statsministerens håndtering av flyktningsaken.

– Erna Solberg er en svak leder i denne saken. Hun har sviktet sin regjeringspartner Frp til fordel for sin hovedmotstander Ap, sa Hagen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks