Hovedinnhold

Frp: - Fullt mulig å stanse innvandringen

BREMSENE PÅ: Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener politikerne overkjører flertallet i befolkningen i innvandringspolitikken. Foto: Linn Cathrin Olsen
BREMSENE PÅ: Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener politikerne overkjører flertallet i befolkningen i innvandringspolitikken. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener det er fullt mulig å hindre en utvikling der andelen innvandrere i Norge øker kraftig.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tegner i onsdagens VG følgende bilde av utviklingen i Norge i årene fremover:

- Innen 15-20 år kommer en million innbyggere i Norge til å ha innvandrerbakgrunn. Det må vi leve med. Det gir Norge muligheter. Men da må vi våge å ta tak i tabuene rundt det, sier Støre.

LES OGSÅ:Nedgang i asylstrømmen hittil i år

Bremsene på

Frps innvandringspolitiske talsmann reagerer kraftig på Støres analyse. Han mener det er fullt mulig å hindre en slik utvikling, dersom det er politisk vilje til det.

- Støres utgangspunkt er at det er gitt at innvandrerbefolkningen i Norge uansett vil øke kraftig. Det er ikke riktig. Stortinget kan når som helst vedta å føre en annen politikk, sier Amundsen.

- Anslagene til Støre er avhengige av at det fortsatt skal være en betydelig innvandring til Norge. Vi mener vi skal sette bremsene på for fullt, legger han til.

LES OGSÅ:Stortinget sier nei til burka-forbud

Frp-representanten mener politikerne overkjører flertallet i befolkningen når innvandringen øker, uten at folket får si sin mening. Han gjentar derfor kravet om at innvandringspolitikken må legges ut til folkeavstemning.

- Jeg føler meg trygg på at flertallet i Norge ikke ønsker en utvikling som den Støre skisserer, sier Amundsen.

Tabu-områder

Utenriksministeren leder Aps integreringsutvalg, som nå starter arbeidet med å vurdere om det skal lages et bedre regelverk for blant annet ekteskap, klær i skolen og hjemmeværende koner.

LES OGSÅ:Stoltenberg vil kaste flere ut av landet

I intervjuet med VG varsler Støre at utvalget vil ta tak i en rekke tabuer knyttet til integreringsdebatten. Blant spørsmålene Ap-utvalget skal drøfte er:

* Skal det være lov å gifte seg med sin fetter?
* Bør det være lov å bruke hijab i grunnskolen?
* Er det akseptabelt at det i enkelte innvandrermiljø er status at kona er hjemmeværende?
* Er det akseptabelt at store deler av kontantstøtten går til innvandrerfamilier?
* Er det greit at innvandrere ikke deltar på dugnader i borettslaget?
* Bør muslimske jenter få karakter i gym, dersom de ikke vil delta i svømmeundervisningen?

- Kvinners stilling vil være helt sentralt i arbeidet. Vi må ha et regelverk som gjør det forbudt å gjøre noe som holder kvinner nede. Men også normer og verdier teller. Det må diskusjonen og debattene ta fatt i, sier Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks