Hovedinnhold

Fosser frem på diesel-opprør

Siv nær statsministerstolen

GIR FULL GASS: Frp-formann Siv Jensen. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
GIR FULL GASS: Frp-formann Siv Jensen. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
Båret frem av dyr bensin og diesel, nærmer Høyre og Frp seg rent flertall.

Denne saken handler om:

VGs partimåling viser at Høyre og Fremskrittspartiet bare er to mandater fra rent flertall på Stortinget.

Fremskrittspartiet øker avstanden og er igjen landets desidert største parti. Frp har en oppslutning på 27,8 prosent, mens Ap har 26,7 prosent.

Her er tall som kan skape redsel ved Statsministerens kontor:

64 prosent av de spurte sier de økte avgiftene vil føre til at regjeringspartiene mister velgere.

Det er først og fremst Frp som tjener på bråket rundt de skyhøye bensin- og dieselprisene og på de økte avgiftene som regjeringen legger på toppen av den rekordhøye oljeprisen.

Økes 1. juli

1. juli økes avgiftene med 10 øre literen for diesel og 5 øre for bensin. Frp vil gå andre veien og kutte avgiftene med 2 kroner og 50 øre.

- Regjeringen har undervurdert hva dette betyr for folk, sier Frp-formann Siv Jensen.

Hun mener prishoppet siden nyttår koster nordmenn mellom 6000 og 10 000 kroner i året.

- Jeg tror ikke denne saken vil velte valget alene. Men den viser regjeringens smålighet og dens symbolske handlinger under klimafanen. Regjeringen vil ofre folks økonomi på klimasakens alter, sier Jensen.

Jensen nekter likevel å utstede noen garanti om hvor mye en liter vil koste under en eventuell Jensen-regjering.

Hun vil utrede et helt nytt avgiftssystem hvis Frp får regjeringsmakt: Høy oljepris skal balanseres med lavere avgifter, og omvendt.

- Det betyr mer stabile og forutsigbare pumpepriser, forklarer hun.

Problemsak

Drivstoff blir en problemsak hvis Frp etter valget skal forhandle om en regjeringsplattform med Høyre, som har bundet seg til høye avgifter i klimaforliket.

At Frps oppslutning stiger med bensinprisen, overrasker ikke ekspertene:

- Frp nyter alltid godt av at avgifter er i fokus. De fikk en kraftig vekst høsten 2000 da petroleumsavgiften kom på toppen av høye bensinpriser. Målingen bekrefter at høyresiden er i vinden og at mellompartiene og SV sliter, sier valgforsker og professor Hanne Marthe Narud.

De fleste faller

De fleste andre partiene faller litt i VGs maimåling, men foreløpig synes ikke bensinsjokket å ramme Ap: Det største regjeringspartiet har ikke tapt velgere siden april, men når to av tre sier sommerens avgiftsøkning vil gå ut over regjeringens oppslutning, kan vi stå foran et rødgrønt fall.

Statssekretær Roger Sandum (SV) i Finansdepartementet understreker at enigheten om økningen strekker seg helt fra SV til Høyre:

- Avgiften har ikke slått inn ennå, og jeg er ikke overbevist om at folk hadde svart det samme om de hadde vært klar over at det dreier seg om en femøring for literen og rundt en hundrelapp i året for en gjennomsnittlig bensinbil, sier statssekretær Sandum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks