Hovedinnhold

- Dette er nødhjelpsposering

Hadia Tajik anklager Frp for dobbeltmoral

- «POSERING»: Mette Hanekamhaug var en av flere stortingspolitikere som denne uken stilte opp for å få flere bøssebærere til Flyktninghjelpen. Ap-politiker Hadia Tajik mener Hanekamhaug poserer. Foto: Scanpix
- «POSERING»: Mette Hanekamhaug var en av flere stortingspolitikere som denne uken stilte opp for å få flere bøssebærere til Flyktninghjelpen. Ap-politiker Hadia Tajik mener Hanekamhaug poserer. Foto: Scanpix
(VG Nett) Hadia Tajik (Ap) anklager Mette Hanekamhaug (Frp) for å være en posør når hun ber om flere bøssebærere til søndagens TV-aksjon.

Denne saken handler om:

Grunnen er at Frp samtidig går inn for et kraftig kutt i norsk bistand.

- Det hjelper fint lite å gå med bøsser Mette, hvis du og Fremskrittspartiet gjør brutale og usolidariske kutt i pengene som i dag går til humanitær hjelp til de som trenger det mest av alt, sier Tajik til VG Nett.

- Akkurat nå fremstår det hun driver med som nødhjelpsposering. Det kan hun endre på, sier Tajik.

Torsdag var begge stortingspolitikerne med på å verve bøssebærere til TV-aksjonen, som går av stabelen søndag. Aksjonen samler i år inn penger til Flyktninghjelpen.

Tajik sier det er bra at Hanekamhaug vil bidra, men mener Frp må vise at de bryr seg også på andre måter.

- I fjor kuttet de nesten 60 prosent av bistanden til Afrika i sitt alternative budsjett, nesten 40 prosent av det som går til demokratitiltak og 30 prosent av det som går til utvikling og nedrustningsarbeid - for å nevne noe, sier hun.

- Feil

Saken fortsetter under bildet

IRRITERT: Hadia Tajik (Ap) reagerer på at Mette Hanekamhaug rekrutterer bøssebærere til TV-aksjonen samtidig som Frp vil kutte i bistanden. Foto: Scanpix
IRRITERT: Hadia Tajik (Ap) reagerer på at Mette Hanekamhaug rekrutterer bøssebærere til TV-aksjonen samtidig som Frp vil kutte i bistanden. Foto: Scanpix


Frp mener det kan være problematisk å gi bistand til stater fordi det kan gå til korrupsjon og støtte diktatorregimer.

- Men bildet Fremskrittspartiet forsøker å tegne, er feil. Internasjonale beregninger viser for eksempel at Afrika ville vært 25 prosent fattigere uten bistand. Vi har også konkrete eksempler der norsk bistand har utgjort en forskjell. I den lange kampen mot apartheid i Sør-Afrika bidro Norge med nærmere to milliarder kroner i den sivile og politiske kampen. Sammen med sør-afrikanernes egen innsats og internasjonal støtte, ble dette kronet med avskaffelse av apartheid-regimet, sier Tajik.

- Havner i feil hender

Men Hanekamhaug er på ingen måte enig i at hun er en «nødhjelpsposør».

- Rapporter fra Norad viser at statsbistanden ofte går til dem, og at veldig mye av bistanden havner i feil hender. Derfor ønsker vi å opprettholde bistandsmidler, men vi vil kanalisere dem sånn at de går til folk som jobber i de landene hvor det faktisk trengs, og vi vil gi nødhjelp i humanitære katastrofer, sier hun.

Hun mener ikke det er noen motsetning mellom det, og det å reklamere for TV-aksjonen.

- Det er heller i tråd med den frivillighetspolitikken som Frp ønsker å få frem.

- Vi har alltid snakket varmt om og hatt fokus på frivillighet og det å få frem den nasjonale dugnadsånden. Således støtter vi TV-aksjonen, en egen, nasjonal dugnad der enkeltpersoner kan bidra det de selv vil. Flyktninghjelpen er en fantastisk organisasjon som jobber i kriserammede områder samtidig som de samarbeider med lokale organisasjoner, sier hun.

Flyktninghjelpen understreker overfor VG Nett at de er en politisk og religiøst uavhengig institusjon.

- Vi synes det er fint at folk engasjerer seg i forbindelse med TV-aksjonen, enten som bøssebærere, givere eller på en annen måte, sier Rolf A. Vestvik, samfunns - og informasjonssjef i Flyktninghjelpen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks