Hovedinnhold

Carl I. selger huset med ulovlig garasje

TIL SALGS: Carl I Hagen og Eli Hagens villa på Bestum. Foto: Dragutin Lazic Fotoringen
TIL SALGS: Carl I Hagen og Eli Hagens villa på Bestum. Foto: Dragutin Lazic Fotoringen
(VG Nett) Garasjen som hører til villaen Carl I. og Eli Hagen selger på Bestum, er ikke godkjent.

Denne saken handler om:

Torsdag fortalte VG at ekteparet Hagen ser seg nødt til å selge drømmevillaen på Bestum i Oslo etter bare to år. Årsak: Carl I. Hagens dårlige hofter.

Huset de selger er på nesten 300 kvadratmeter, over tre etasjer, og har en prisantydning på 11 millioner kroner. Det er bare ett problem:

Garasjen er ikke godkjent - noe som også er opplyst i boligannonsen.

Garasje oppført på tomt er ikke byggemeldt og således ikke særskilt verdsatt av takstmann eller megler,står det i prospektet.

Plan og bygningsetaten bekrefter at det ikke er søkt om bygningstillatelse for garasjen på villaen fra 1970.

- Nei, det er ikke søkt om garasje for gårdsnummer 6, bruksnummer 432, sier Lena Skotland i plan- og bygningsetaten i Oslo til VG Nett.

Skal du bygge garasje må du forholde deg til plan- og bygningsloven som sier at du må søke om godkjenning før du begynner å bygge.

- Gammel

Ifølge megler Geir Tangevald-Jensen er garasjen på eiendommen mellom 15 og 20 år gammel.

Han understreker at den ikke ble oppført av Hagen selv, men sier Frp-generalen skal ha visst at den ikke var byggemeldt da han kjøpte.

- Hagen kjøpte huset med samme opplysninger som det nå selges for. Dette medfører normalt ingen bekymringer for kjøper, sier Tangevald Jensen til VG Nett.

- Hva er grunnen til at dette bør stå i boligannonsen?

- Når vi selger en bolig sjekker vi alle detaljer fra A til Å. Deretter konfronterer vi eier med opplysningene og tar en vurdering på hva som med i boligannonsen. Dette gjør vi for å unngå at kjøper skal få seg en overraskelse. Vi er pliktig til å opplyse om hver minste detalj, sier han.

Ifølge Tangvald Jensen har minst en person eid huset før Hagen.
Hagen:- Selvfølge at det var i orden

- Den garasjen sto der minst 10 år før vi kjøpte. Vi har ikke tenkt noe videre over det, sier Carl I. Hagen til VG Nett.

Ifølge Hagen var Oslo kommune flere ganger på befaring i det aktuelle området da forrige eier bodde i huset. Dette går fram av kjøpsdokumentene, ifølge Hagen.

- Ettersom forrige eier hadde hyppig korrespondanse med kommunen har jeg tatt det som en selvfølge, sier Hagen.

Han er usikker på om opplysningene om at garasjen ikke var godkjent, var en del av salgsoppgaven da han og Eli kjøpte huset.

- Men det antar jeg, sier han.

GÅR TIL PR-BRANSJEN: Carl I. Hagen har fått ny jobb. Foto: Scanpix
GÅR TIL PR-BRANSJEN: Carl I. Hagen har fått ny jobb. Foto: Scanpix

- Eiers ansvar

Ifølge plan- og bygningsetaten er det i utgangspunktet eiers ansvar å sørge for at hele eiendommen er godkjent ved et eventuelt salg.

Villaen på Bestum ble oppført i 1970. I 1986 ble det søkt om godkjenning for et tilbygg. Garasjen finnes det imidlertid ingen papirer på, ifølge Oslo kommune.

- Kjøper du en eiendom der garasjen ikke er godkjent kan du i verste fall risikere at den ikke blir godkjent i ettertid, sier Skotland.

- Vanlig

Ifølge Skotland er det ikke uvanlig at det oppdages uregelmessigheter ved eiendommer under en salgsprosess.

- Vi har ikke kapasitet til å sjekke alle eiendommer i Oslo, men får ofte meldinger fra potensielle kjøpere eller naboer hvis det er tvil om et tilbygg eller en garasje, forklarer hun.
Kan få varselbrev

Hvis plan- og bygningsetaten oppdager at et bygg mangler tillatelse vil eier normalt motta et varselbrev.

- Etaten skriver et brev og ber om en redegjørelse eller søknad for garasjen, for å se om den kan godkjennes i ettertid. Eier mottar et behandlingsgebyr på søknaden som sendes inn. Hvis eier ikke gjør noe med bygget risikerer han en tvangsmulkt, sier Skotland.

Ifølge Carl. I Hagen er det visning på huset førstkommende lørdag, søndag og mandag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks