Hovedinnhold

Carl I. Hagen etter Utøya-utspill: Hadde vært smart av meg å ikke si dette

SKAPTE STORM: Carl. I. Hagens uttalelser om politiets etterforskning av terrorangrepet har ført til sterke reaksjoner. Foto: Mads A. Andersen
SKAPTE STORM: Carl. I. Hagens uttalelser om politiets etterforskning av terrorangrepet har ført til sterke reaksjoner. Foto: Mads A. Andersen
(VG Nett) Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Oslo tok til orde for at politiet bør begrense etterforskningen etter terroren. Nå angrer han på uttalelsene - og mener han er misforstått.

Etter at Carl I. Hagen i VG søndag satte spørsmålstegn ved nødvendigheten av å etterforske alle detaljer etter massakren på Utøya, har han møtt sterk motbør. Utspillet har blant annet blitt karakterisert som «iskaldt», «grovt» og «ufølsomt».

- Jeg lurer på hvorfor det skal være 100 politifolk som skal jobbe med dette her i flere måneder. Med en oppklart sak. Vanligvis så er det noe man gjør for å oppklare en sak, og frembringe beviser for en rettssak. Dette er en oppklart sak. Det foreligger tilståelse. Alt er kjent, sa Hagen til VG Nett søndag.

VGTV:  Massedrapsmannen tilbake på Utøya

Nå angrer Fremskrittspartiets ordførerkandidat på uttalelsene.

- Hadde jeg visst at jeg skulle bli tillagt meninger jeg ikke har, hadde det vært smart av meg å ikke si dette. Dette er en påminnelse om at uttalelser fra meg ofte blir benyttet av andre for å kaste seg over meg, sier Hagen.

Krisepsykolog oppgitt over Carl I. Hagens Utøya-utspill:
- Han gir de etterlatte dårlig samvittighet

Reagerer

Hagen reagerer sterkt på at det blir fremstilt som om han ikke har sympati med de etterlatte.

- En del av reaksjonene bygger på et feilaktig grunnlag. Selvsagt er hensynet til de pårørende det viktigste. Det virker det som det er en del som ikke har lagt merke til. Det er en del misforståelser ute og går her, sier han og fortsetter:

- Jeg har stilt spørsmålstegn ved om alle de pårørende ønsker å ha denne saken gående i lang tid. Jeg ser også i dagens aviser at mange reagerer på rekonstruksjonen på Utøya og bildene VG har trykket. Jeg tror mange pårørende svært gjerne vil slippe å se bilder av saken i avisen hver dag i et år fremover, sier Hagen.

- Hvis et av mine barn ble drept, vil ikke jeg vite om det ble torturert på forhånd, alle de negative og onde detaljene. Jeg føler at jeg er blitt tillagt en del meninger som jeg ikke har gitt uttrykk for.

- Det andre som ser ut som har kokt bort, er det virkelig slik at psykologer og andre synes det er godt for pårørende å ha dette i avisen hver dag i et år, eller ville de fleste kanskje foretrukket å slippe det? spør den tidligere Frp-lederen.

Politikere:  Uenige i Carl I. Hagens terror-utspill

Ressursbruk

Han fastholder likevel at etterforskningen av saken bør gå
raskt:

- Det er riktig at jeg har stilt spørsmålstegn ved den enorme ressursbruken i en sak som er oppklart. Vanlig etterforskning i alle saker man skal til bunns i dreier seg om å få tak gjerningspersoner og nødvendige bevis til en rettssak. Denne saken er oppklart, det er klare bevis og det foreligger en full tilståelse, sier Hagen.

- Du mener fortsatt at en rettssak kan gjennomføres i løp av høsten?

- Jaja. En rettssak vil dreie seg om straffeutmålingen. Omfanget av rettssaken er opp til påtalemyndighetene. Her er gjerningsmannen tatt og har tilstått.

Reagerer

Hagen har også møtte motbør blant sine egne. Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Per Sandberg sier dette om partifellens uttalelser:

- Jeg er uenig med Carl i det han sier der. Jeg tror at i denne saken, som kanskje er norgeshistoriens mest avskyelige og grusomme kriminelle handling, er det viktig av forskjellige grunner at vi snur samtlige steiner og finner ut nøyaktig hva som har skjedd, sa Sandberg til VG Nett søndag.

Storm

Mens politikere beskriver utspillet som iskaldt og utrolig, mener krisepsykolog Atle Dyregrov at Carl I. Hagen prøver å slå politisk mynt på tragedien uten at han aner hva han snakker om.

- Dette er smertefullt nok for de etterlatte. De trenger ikke en politiker som slår politisk mynt på Utøya-tragedien og nærmest gir de etterlatte dårlig samvittighet for at politiet bruker ressurser på dette. At de skal få muligheten til å besøke Utøya i neste uke for eksempel, er viktig for dem i sorgprosessen, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks