Hovedinnhold

Birkedal siktet for seksuell omgang med mindreårig

Politiet: - De fleste, kanskje alle, fornærmede har eller har hatt tilknytning til Frp

ALVORLIG SIKTELSE: Trond Birkedal (31) har samtykket til varetektsfengsling i to uker med brev- og besøksforbud. Foto: Scanpix
ALVORLIG SIKTELSE: Trond Birkedal (31) har samtykket til varetektsfengsling i to uker med brev- og besøksforbud. Foto: Scanpix
(VG Nett) Frp-topp Trond Birkedal (31) er siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Han er også siktet for seksuell krenkende adferd mot flere personer.

Denne saken handler om:

Tips oss

STRAFFELOVEN

§ 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år.

§ 201b. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det. Straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år.

- Han er nå siktet for ett forhold som omfatter seksuell omgang med barn under 16 år og flere forhold av seksuell krenkende adferd, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til VG Nett.

Forholdet om seksuell omgang med barn under 16 år skal ha funnet sted i 2008. Politiet ønsker ikke å gå ut med detaljer om hvor i landet det skal ha funnet sted.

VGTV: - Flere fornærmede er tilknyttet Frp 

Til Dagbladet hevder en 17 år gammel gutt at han ble utsatt for et seksuelt overgrep fra Birkedal i forkant av Fremskrittspartiets Ungdoms sommerleir i 2008. Gutten var da 15 år gammel.

Politiet ønsker ikke å kommentere om påstandene fra 17-åringen er det som danner grunnlaget for at siktelsen nå utvides.

- Han erkjenner ikke straffskyld for seksuell omgang med en mindreårig. Han har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet i de andre forholdene, sier advokat Christian Faye Ree som har bistått Birkedal i avhør med politiet.

VET DU NOE OM SAKEN?
KONTAKT VG NETT! 

Flere snikfilmet

Birkedal ble pågrepet etter at 19 år gamle Martin Bratland Andersen anmeldte ham søndag. 19-åringen oppdaget skjult filmutstyr på badet i bopelen til Frp-toppen i Stavanger.

Politiet har beslaglagt film- og datautstyr, og materialet fra dette utstyret blir fortsatt gjennomgått.

Les også: - Han filmet meg naken 

- Siktelsen går på avfotografering på badet. Vi ønsker ikke å tallfeste hvor mange som er filmet, men det er snakk om flere mannspersoner, sier Soma.

Tidligere er det kommet frem at det skal være snakk om seks personer som er snikfilmet på badet til Birkedal.

FLERE FORNÆRMEDE: Politiadvokat Fredrik Martin Soma utelukker ikke at det kan dukke opp flere fornærmede i saken mot Frp-topp Trond Birkedal (31). Foto: Hugo Bergsaker
FLERE FORNÆRMEDE: Politiadvokat Fredrik Martin Soma utelukker ikke at det kan dukke opp flere fornærmede i saken mot Frp-topp Trond Birkedal (31). Foto: Hugo Bergsaker

Ofre tilknyttet Frp

- Er alle de fornærmede i saken knyttet til miljøet rundt Fremskrittspartiets Ungdom (FpU)?

- De fleste, kanskje alle, fornærmede har eller har hatt tilknytning til Fremskrittspartiet, sier Soma.

Det som skal være en sentral kilde i FpU hevder overfor NRK at flere i organisasjonen har visst om Birkedals angivelige seksuelle overgrep mot en mindreårig i flere år.

- Flere medlemmer i FpU har kjent til dette siden det skjedde, men ingen har gått til politiet tidligere på grunn av frykt for Birkdal, sier FpU-eren til NRK.

Birkedal er tidligere leder av FpU, og var fram til denne uken Frp ordførerkandidat i Stavanger. 31-åringen har også sittet i partiets sentralstyre.

VGTV: Siv Jensens reaksjon på Birkedal-saken 

Fengsles

Utvidelsen av siktelsen kommer i forbindelse med at en fengslingsbegjæring skal oversendes til Stavanger tingrett. Birkedal samtykket til varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud tirsdag.

Politiet utelukker ikke at siktelsen mot 31-åringen kan bli ytterligere utvidet til å gjelde flere fornærmede.

- Både i dag og i går har vi blitt kontaktet av personer som har opplysninger i saken, og kan derfor ikke utelukke at det er flere fornærmede, sier Soma.

- Han forstår at politiet trenger ro til å etterforske denne saken grundig, noe som er grunnen til at han samtykket til fengsling i går, sier advokat Christian Faye Ree.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks