Hovedinnhold

Alle Frp-kommuner har maks-skatt

FIRERBANDE: Frp-leder Siv Jensen sammen med helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug og nestlederne Per Arne Olsen og Per Sandberg på første rad i landsmøtesalen på Gardermoen. Foto: TERJE BRINGEDAL
FIRERBANDE: Frp-leder Siv Jensen sammen med helsebyråd i Oslo, Sylvi Listhaug og nestlederne Per Arne Olsen og Per Sandberg på første rad i landsmøtesalen på Gardermoen. Foto: TERJE BRINGEDAL
GARDERMOEN (VG Nett) Ikke en eneste Frp-kommune har benyttet muligheten til å kutte i inntektskatten - selv om de kan det.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fremskrittspartiet «går inn for en sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep», heter det i partiets prinsipprogram. Der står det også at partiet «vil arbeide for å ha lavest mulig kommunal skattesats».

Sannheten er likevel at ingen av de Frp-styrte kommunene har benyttet seg av muligheten for å senke skattebelastningen på inntekten til sine innbyggere.

LES OGSÅ: Frp bryter egne skatteløfter

Norske kommuner står fritt til å sette den kommunale skattesatsen ned fra maksnivået på 11,3 prosent. I prinsippet kan kommunens andel fjernes helt.

Likevel er det ikke en eneste av Siv Jensens viktigste politiske våpendragere i Distrikts-Norge som har benyttet seg av denne valgfriheten.

- Åpent for å senke

- Det er ingen kommuner som har benyttet seg av denne muligheten i dag. Men hvis man skulle ønske det, er det åpent for å senke skattesatsen, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV), til VG Nett.

Les også: - Innvandrergutter blir hissigere enn norske

Fremskrittspartiets nestleder i Kommunalkomiteen på Stortinget, Gjermund Hagesæter, innrømmer at det kan virke rart at ikke en gang de kommunene hvor Frp har innflytelse i benytter seg av dette.

- I utgangspunktet er det rart, men grunnen til det er at vi får en straff i form av reduserte overføringer fra staten. Det er ikke umulig, men Frp-kommuner har prioritert andre avgiftskutt, som avgiftsletter og eiendomsskatt, sier han til VG Nett.

Men det går heller ikke etter Frp-boka:

Lørdag skrev VG at Frp-ordførerne gikk til valg på å fjerne eiendomsskatten, men at nær halvparten av kommunene deres likevel krever inn pengene. I landsmøtesalen denne helgen sitter skatteinnkreverne på rekke og rad:

Hele 21 av de 50 ordførerne og varaordførerne Frp fikk ved valget i 2007, krever inn eiendomsskatt, viser en gjennomgang VG har gjort.

Les også: Vil ha lovforbud mot eiendomsskatt

- Som narkotika

- Eiendomsskatt er som narkotika, man får et avhengighetsforhold til den, sier Sven Olsen (Frp), varaordfører i Haugesund.

Har du tips om Fremskrittspartiet? Kontakt VG Netts politiske journalister her! 

I 1973 grunnla Anders Lange Fremskrittspartiet under navnet «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP)».

- Tror du Anders Lange snur seg i graven hvis han leser VG Nett i dag?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har jo endret oss siden Anders Langes tid, hvor partiet var en protestbevegelse. Vi har et litt annet utgangspunkt enn på hans tid, svarer Frps Gjermund Hagesæter og legger til:

- Det har ikke vært fokusert på skatteøre fra verken media eller innbyggerne. Jeg har i hvert fall ikke fått mange mailer om det.

- Så ved at mediene og innbyggerne ikke er opptatt av det så gidder ikke Frp å bry seg om det? Er ikke det litt populistisk?

- Vi lytter til innbyggerne, og det innbyggerne irriterer seg over i kommunene er eiendomsskatt og bompenger. Det er der våre ordførere har satt inn fokuset og prioritert, sier stortingsrepresentanten.

Alle kommuner i Norge har hatt maksskatt siden 1979.

- Holder ikke det de lover

Arbeiderpartiets leder i Finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mener handlingene til Frps lokalpolitikere føyer seg inn i et mønster hvor det er stor forskjell mellom liv og lære i partiet.

Les også: Frp vil ha hard og simpel soning for innvandrere

- Når Fremskrittspartiet kommer til makten, så gjør de ikke det de har lovet til velgerne sine. De beste eksemplene er at de sier at de vil fjerne eiendomsskatten. Det gjør de ikke. Det samme gjelder skattenivået, sier han og legger til:

- I stedet har de gjort som alle oss andre, fulgt skatteøre. Det er selvfølgelig ikke rart, for lokalt trenger man penger til eldreomsorg og mer trygghet for beboerne, ikke lavere skatter. Det ser også disse lokalpolitikerne fra Frp når de blir satt til å styre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks