Hovedinnhold

Fotograf truffet av hjul under NM i rally

Her blir rallyfotografen Steffen Tronstad (28) truffet av et løpsk hjul på 15-20 kilo under Norgesmesterskapet i rally i Kristiansand.

- Jeg sto og filmet da en Ford Fiesta ST var uheldig og mistet hjulet. Jeg fulgte kun med på bilen og la ikke merke til hjulet som kom susende mot meg, sier Tronstad til VG.

Ifølge fotografen, kjørte rallybilen forbi ham i om lag 60 kilometer i timen da hjulet løsnet. Til alt hell slapp ham fra hendelsen med en sår skulder og et blåmerke på magen.

- Blåmerket er uten dekkmømster, og jeg er i samme dårlige fysisk form som før uhellet. Det er kanskje det som gjør at det gikk så godt som det gjorde, sier Tronstad.

- Klandrer bare meg selv

Videoen viser at fotografen blir slått rett i bakken når hjulet treffer ham.

- Dette uhellet kan ikke klandres noen andre enn meg selv. Det handler ikke om hvor man står i løypen, det samme kunne skjedd om jeg hadde stått i en innersving eller langs en rett slette. Det handler rett og slett om å følge med, og det skal jeg gjøre heretter, sier han.

- Har du snakket med rallysjåføren?

- Bare fort etter hendelsen. Han kom for å sjekke at det gikk greit og jeg gav tilbake hjulet hans personlig.

Tronstad har filmet rally siden 2011 for sørlandsteamet Try & Frustøl Motorsport, og han innrømmer å ha fått seg en viktig lærepenge etter den dramatiske hendelsen.

- Jeg hart lært

- Jeg har vært mye på rally og er alltid opptatt av å stå så trygt som mulig og ikke ta unødvendig risiko. Når jeg så hjulet løsne var jeg kun fokusert på å følge bilen med kameraet mitt, og i den lille skjermen ser jeg ikke dekket som kommer rullende mot meg. Jeg har kameraet på skulderen, så sidesynet mitt er helt blokkert. Jeg merker ikke at hjulet kommer før det er for sent, sier fotografen.

- Jeg har derfor lært, og jeg vil gjerne lære andre: At dersom man står å ser på noe som går galt, så følg med på alle løse deler - spesielt løse hjul - isteden for å filme, ta bilder eller bare se på bilen.

- Vil du fortsette med filmingen?

- Helt klart, det er en fantastisk moro hobby og et privilegium å kunne være med å oppleve rally i Norge. Det er svært sjeldent det skjer ulykker med publikum involvert, både her i Norge og ellers i utlandet, svarer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks