Hovedinnhold

Foss om Oslo-biskopens homofilisyn: Vemmelig

REFSER BISKOPEN: Høyreveteranen er Kristian Foss mener Kirken henger etter i samfunnsutviklingen, og går samidig til angrep på biskop Ole Christian Kvarme Foto: Helge Mikalsen
REFSER BISKOPEN: Høyreveteranen er Kristian Foss mener Kirken henger etter i samfunnsutviklingen, og går samidig til angrep på biskop Ole Christian Kvarme Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Høyrepolitiker Per Kristian Foss tar et oppgjør med Kirkens behandling av homofile.

Høyreveteranen går blant annet til frontalangrep på Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, for biskopens homofilisyn.

- Kvarme sier at «vi aksepterer deg som et helt menneske, vi aksepterer deg som homofil, men vi akspeterer deg ikke som praktiserende homofil». Dette synes jeg er vemmelig, sier Foss til Nordstrands Blad.

Tok dissens

Overfor VG Nett utdyper han uttalelsen:

- Det er kjent at Kvarme har et syn på homofile i kirken, som ikke stemmer med mitt. Det er på mange måter hans syn at man ikke ønsker homofile som lever sammen i kirken. Det synet er jeg uenig i, og derfor dissenterte jeg da han ble oppnevnt som biskop, sier Foss.

Ole Christian Kvarme er på reise og har ikke anledning til å kommentere saken, opplyser hans sekretær Ruth-Marit Vatne til VG Nett.

- Kirken ligger etter

Politikerens uttalelser kommer i etterkant av et temamøte der kirkens homofilispørsmål var tema.

Her kritiserte den mangeårige stortingspolitikeren Kirken blant annet for å henge etter i samfunnsutviklingen. Overfor VG Nett gjentar han kritikken.

- I alle anledninger der det har skjedd endringer har Kirken hengt etter. Da straffelovsbestemmelsen om homofile ble avskaffet, var det motstand fra kirken- det samme var tilfelle med partnerskapsloven og senere ekteskapsloven, sier Per Kristian Foss.

- Kirken er alltid noen år etter, og da vil en del aktive kristne homofile ikke føle seg velkommen.

Dårlig behandlet

I 2000 sto Per Kristian Foss fram som homofil. Da avviste han at han kom til å bli en forkjemper for homofiles rettigheter. Men nå kritiserer han Kirken for måten de har behandlet homofile på.

- Det har vært mange eksempler på dårlig behandling og mangel på aksept og inkludering av kristne homofile, sier Foss.

Han trekker fram forfatteren bak boka «Betre død enn homofil?», Arnfinn Nordbø, som et eksempel på en aktiv kristen som har fått dårlig behandling og mye utskjelling.

Selv understreker han at han alltid har følt seg velkommen i Den norske kirke.

- Jeg føler meg ikke dårlig behandlet, men andre opplever det annerledes. Oslo har en veldig inkluderende og åpen statskirke, men slik er det ikke over hele landet.

Obligatorisk borgerlig vielse

Et av de store stridsspørsmålene i den norske kirke de siste årene har vært om homofile skal kunne vies i Kirken. Et av argumentene mot har vært at det ikke finnes liturgi for et slikt rituale. Foss mener at et alternativ kan være at kirken avstår fra vigselsretten og at det i stedet innføres en obligatorisk borgerlig vielse.

- Det kan være en mulig vei ut av dilemmaet for kirken når kristne homofile og lesbiske ønsker en kirkelig vigsel. Da kan man gifte seg borgerlig, og så kan kriken etterpå ha vigselsseremonier. Dermed vil ikke kirken ha behov for det samme ritualet, for da er man allerede gift - borgerlig gift.

Foss mener Kirken snarest må komme med en avklaring på hva som er deres syn på dette temaet.

- Nå henger alt i løse luften. Hvis man nå skulle få et skille mellom kirke og stat bør ikke dette være uavklart.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks