Hovedinnhold

Vil etterforske Devolds klesgave

Fikk seildress av Karlsvik

OMSTRIDT: Denne dressen kan bli en pinlig affære for Atle Karlsvik og Kristin Krohn Devold. Her er hun fotografert i Hemsedal iført dressen i desember 2002, nærmere ett år etter at hun fikk fritidsklærne. Foto: Annemor Larsen
OMSTRIDT: Denne dressen kan bli en pinlig affære for Atle Karlsvik og Kristin Krohn Devold. Her er hun fotografert i Hemsedal iført dressen i desember 2002, nærmere ett år etter at hun fikk fritidsklærne. Foto: Annemor Larsen
Mens hun var forsvarsminister fikk Kristin Krohn Devold en seildress til ca. 8000 kroner av kontreadmiral og venn Atle Torbjørn Karlsvik. Hun meldte ikke gaven til stortingsregisteret.

Denne saken handler om:

Ikke smøring

Professor dr. juris Eivind Smith avdramatiserer tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devolds seildress-gave.

- For alt jeg vet, kan det jo være en tradisjon at statsråden får fine gaver ved slike anledninger, sier Smith til VG.

- For det andre er det jo ikke en gave fra en tredjepart som ønsker å selge varer til Forsvaret. Det er jo ikke smøring, sier han.

Seildress-gaven er blant de mange delsakene Hordaland politidistrikt vil få til etterforskning i «Karlsvik-saken» etter råd fra Økokrim til Forsvaret, får VG bekreftet av kilder i Forsvaret.

Ikke innmeldt

- Alle saker som kommer opp i forbindelse med Karlsviks tid som sjef for Sjøkrigsskolen og Sjøforsvarets skoler, vil bli etterforsket, sier en sentral kilde. Kristin Krohn Devold innmeldte aldri gaven til Stortingets øko-register, slik det sterkt tilrådes fra Statsministerens kontor. Seildressen av merket Jeantex skal ha en verdi av ca. 8000 kroner.

Alle gaver til en verdi av over 600 kroner regnes som skattepliktig, og skal ifølge «Håndbok for politiske ledelse» oppgis på mottagerens selvangivelse.

Atle Torbjørn Karlsvik skal ha gitt dressen til Krohn Devold da hun besøkte Sjøkrigsskolen i forbindelse med et kadettstevne rundt årsskiftet 2001/2002.

Invitert på seiltur

Under stevnet ble det blant annet invitert på seiltur i en av havseilerne Karlsvik hadde handlet over Sjøkrigsskolens budsjett.

Seilantrekket skal ha blitt kjøpt gjennom firmaet Equipnor Profil hvor Karlsviks kone er ansatt.

I og med sitt vennskap til Atle Karlsvik, vil også Kristin Krohn Devold indirekte bli trukket inn i granskingen av de påståtte irregulære forholdene Karlsvik skal ha begått.

Devold gikk på Forsvarets høgskole sammen med Karlsvik i 2000. De er også hyttenaboer i Hemsedal.

Det vil også bli gransket om hun har mottatt flere gaver fra Karlsvik, får VG opplyst.

Habilitetsdebatt

En rekke kilder i Forsvaret og i det politiske miljøet har dessuten hevdet at Krohn Devold kan ha vært inhabil da hun to ganger forfremmet sin venn, sist gang helt på slutten av sin tid som statsråd.

Det ble også snakket om at det kunne oppstå andre problemer som følge av deres vennskap.

- Relasjonen mellom Krohn Devold og Atle Karlsvik ble tatt opp med statsminister Kjell Magne Bondevik, sier daværende medlem av Stortingets forsvarskomité Åse Wisløff-Nilssen (KrF.) til VG.

Wisløff-Nilssen spurte selv Krohn Devold hvor nær denne relasjonen var.

- Kristin Krohn Devold fortalte da at hun allerede hadde tatt opp dette med statsministeren, og sagt at det dreide seg om et vanlig vennskap, sier Wisløff-Nilssen.

Wisløff-Nilssen avviser at Karlsvik skal ha blitt forfremmet fordi han var en god venn av Krohn Devold.

- Hun så jo at han kunne gjøre en jobb. Hun var dessuten ikke alene om å mene at han var dyktig, sier Wisløff-Nilssen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ville i går ikke kommentere opplysningene om at han skulle ha fått en orientering fra Krohn Devold om hennes relasjon til Atle Torbjørn Karlsvik.

Kristin Krohn Devold ønsker selv ikke å kommentere saken overfor VG. I en tekstmelding henviser hun til forsvarssjefen eller Forsvarsdepartementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks