Hovedinnhold

- Venter store kutt i forsvarsbudsjettet

TIL KAI: Fregatten KNM Fridtjof Nansen og to av de andre fregattene i Nansen-klassen driver formasjonskjøring. Ifølge Aftenposten kan de bli liggende til kai hele 46 uker neste år. Foto: Sjøforsvaret
TIL KAI: Fregatten KNM Fridtjof Nansen og to av de andre fregattene i Nansen-klassen driver formasjonskjøring. Ifølge Aftenposten kan de bli liggende til kai hele 46 uker neste år. Foto: Sjøforsvaret
Nyinnkjøpte krigsskip liggende til kai, mindre trening for piloter og kutt i hæren og heimevernet er noen av nedskjæringene som ble foreslått før forhandlingene om forsvarsbudsjettet for neste år.

Denne saken handler om:


I dagens papirutgave skriver Aftenposten at hver av Forsvarets fem nye fregatter får penger til å seile 42 døgn i snitt neste år. Det vil altså si at krigsskipene, til en samlet verdi av 30 milliarder kroner, må ligge til kai i 46 av 52 uker i 2011.

Ifølge en rekke kilder innad i forsvaret ligger det an til at forsvarssjef Harald Sunde får et langt lavere budsjett neste år, sammenlignet med i år, skriver Aftenposten.

Informasjonen om kuttene som nå spres internt i Forsvaret, kommer fra dokumentet «Plangrunnlaget for 2011», som er oversendt Sunde fra forsvarsdepartementet og statsråd Grete Faremo.

Driftsbudsjettet er foreslått krympet med 500 millioner kroner, noe som vil gå direkte ut over hvor mye forsvaret har å rutte med til øvelser og trening.

- Gamle tall

Forsvarsdepartementet presiserer overfor NTB at plangrunnlaget Aftenposten viser til, er fra i vinter, før regjeringspartiene hadde satt seg ned for å forhandle om budsjettet.

Pressevakt Marita I. Wangberg sier det «har skjedd mye siden den gang», men vil ikke kommentere detaljene før forsvarsbudsjettet for 2011 blir lagt fram 5. oktober.

Kuttforslagene avisa viser til, vil bli mest synlige i sjøforsvaret. Det er en uttalt prioritering fra regjeringen at Norge skal markere suverenitet i nordområdene. Likevel frykter forsvaret at de fem splitter nye fregattene som sjøforsvaret har kjøpt til en samlet verdi på 30 milliarder kroner, blir liggende i havn store deler av tiden.

- Under NATO-krav

Budsjettkuttene kan medføre at seilingstiden per skip i snitt reduseres fra 75 til 42 døgn. Dette er ikke bare lavere enn i 2010, men også lavere enn NATOs beredskapskrav, ifølge Aftenpostens kilder.

Det skal også være sannsynlig at luftforsvaret, hæren, heimevernet og kystvakten må redusere sine aktiviteter.

For luftforsvaret kan konsekvensen bli at F-16-piloter risikerer å miste flysertifikater på grunn av lite flytid, samt lavere rekruttering til hæren og nye reduseringer i treningstiden i Heimevernet.

Konsekvensene vil ikke bare merkes i nord. Kuttforslagene rammer også utdanningen og forberedelsene til soldater som skal delta i Norges bidrag i Afghanistan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks