Hovedinnhold

- Veldig skadelig for Norges omdømme

KREVER GJENNOMGANG: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ivar Kristiansen (H) vil ha full åpenhet om hva som skjedde i forkant av jagerfly-kjøpet. Amerikanskproduserte Joint Strike Fighter (F-35) er Norges nye kampfly. Foto: SCANPIX/KNUT ERIK KNUDSEN/LOCKHEED MARTIN
KREVER GJENNOMGANG: Jan Arild Ellingsen (Frp) og Ivar Kristiansen (H) vil ha full åpenhet om hva som skjedde i forkant av jagerfly-kjøpet. Amerikanskproduserte Joint Strike Fighter (F-35) er Norges nye kampfly. Foto: SCANPIX/KNUT ERIK KNUDSEN/LOCKHEED MARTIN
(VG Nett) Frp og Høyre krever full redegjørelse etter WikiLeaks-lekkasjen om jagerflykjøpene.

Denne saken handler om:

Kampfly-kjøpet

  • Tre fly og produsenter konkurrerte om å levere Norge 48 jagerfly, for å erstatte dagens F-16-fly.
  • Eurofighter trakk seg fra konkurransen før jul i 2007 og ga klare signaler om at årsaken var at Norge ga fordeler til det amerikanske flyet F 35 Lightning II Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.
  • Svenske JAS Gripen fra Saab var den tredje konkurrenten.
  • 20. november 2008 ble valget foretatt. Amerikanske Joint Strike Fighter vant kampen.
  • Svenske JAS Gripen ble totalslaktet i den norske rapporten.
  • Forhandlingene om endelig pris og antall skal begynne i 2011. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014, og innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016-2020.
  • Norge skal etter planen kjøpe inn 52 operative fly og fire opplæringsfly, til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner.


«Sverige ble rundlurt», skriver den svenske avisen Aftonbladet i dag. I dokumentene, som har blitt gjort tilgjengelig via WikiLeaks, går det fram at de amerikanske utsendingene oppfattet at slaget var vunnet - én måned før den offisielle beskjeden kom fra regjeringen.

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser påstandene, og mener regjeringen var «helt objektive» i valget av jagerfly.

- Dårlig behandling

Men lekkasjen får norske opposisjonspolitikere til å reagere.

- Under forutsetning av at det som er kommet frem er korrekt, mener jeg det virker som om vi har behandlet svenskene noe inni helsikes dårlig. Det handler om spilleregler på den politiske arenaen er viktig. Hvordan skal man kunne snakke og jobbe sammen med noen som det viser seg at man ikke kan stole på? Når de tidligere har gitt deg en kniv i ryggen, sier utenrikspolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen til VG Nett.

- I forhold til Norges omdømme tror jeg dette er veldig skadelig. Svenskene kan ikke være i tvil om hvordan samarbeidet mellom oss og dem vil bli, dersom vi sier en ting og gjør noe helt annet.

Ellingsen mener det i utgangspunktet ikke er noe problem at beslutningen om hvilke jagerfly man skulle kjøpe ble tatt en måned før offentliggjøringen, og mener det er helt vanlig. Problemet ligger i at man har gitt inntrykk av at avgjørelsen ikke var tatt, sier han.

- Det handler om hvordan man behandler andre mennesker. Man lar ikke dem bruke tid og ressurser på et prosjekt hvor man egentlig har tatt en beslutning. Det er et uakseptabelt dobbeltspill, og jeg tror denne saken bekrefter en del fordommer svenskene har om nordmenn som noen litt sære folk.

- Nå må statsministeren få fakta på bordet. Også er det slik at det noen ganger lønner seg å innrømme at man har begått en bommert. Så dersom Eide og Støre kan innrømme at man har formulert seg på en uheldig måte, kan de komme styrket ut av det. Det er lov å ha litt ryggrad, også i politikken.

- Nesten ikke til å tro

Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener dagens lekkasje er typisk for hvor lite åpen prosessen rundt jagerflykjøpene har vært.

- Det har vært en linje i hele den tre år lange prosessen med kjøp av jagerfly. Media har vært hovedleverandør av informasjon til Stortingsgruppen. Så jeg er ikke overrasket over at dette kommer nå.

- Dersom dette er stemmer er det nesten ikke til å tro. Jeg kjenner jo Barth Eide som en ryddig kar, og jeg tviler ikke på beslutningen om å kjøpe jagerfly fra USA. Men det er en del av den gjennomførte uryddigheten i denne saken. Så jeg skjønner godt at svenskene i dag sitter og tenker sitt om sin lillebror i vest, sier Kristiansen til VG Nett.

- Nå må Grethe Faremo gi en statusredegjørelse og forhåpentligvis kan hun avkrefte saken, og dokumentere at prosessen om et valg ikke bare har vært en illusjon. Vi har et krav om ryddighet i Norge. Vårt forhold til svenskene vil nok stå seg, men vi trenger ikke den type eksempler og den type uryddighet. Det etterlater ikke et tillitsvekkende inntrykk, sier Kristiansen.

- Pinlig

Dagrun Eriksen, nestleder i Kristelig Folkeparti, mener jagerfly-avsløringen er pinlig for regjeringen.

- Dersom det er riktig at det ikke vært en ryddig anbudsprosess, er det pinlig for Barth-Eide, Støre og hele regjeringen, mener Eriksen.

Hun hevder at om noe tilsvarende hadde skjedd i et afrikansk land, ville Norge ha kritisert det.

- Regjeringen har en kjempejobb med å rydde opp overfor svenskene for å få troverdigheten tilbake i denne prosessen. Jeg husker at da Bondevik II-regjeringen satte i gang dette, var den daværende opposisjonen som nå sitter i regjering, veldig opptatt av at det skulle bli en reell anbudsprosess.

SV ikke kritisk

- Vi avventer flere opplysninger og ser hvilke reaksjoner som kommer fra de svenske myndighetene først, er SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjells første reaksjon på saken.

- Foreløpig er det bare en avisartikkel i Norge og en i Sverige hvor det står at amerikanerne en måned før offentliggjøringen, oppfattet saken som avgjort. Og når det er snakk om en måned før, har prosessen allerede vært lenge i gang, sier Solhjell.

SV var opprinnelig mye mer positivt innstilt til å kjøpe jagerfly av Sverige enn av USA.

- Men jeg har ingen grunn til å tro at anbudsprosessen ikke har vært ordentlig, avslutter SV-politikeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks