Hovedinnhold

Totalslakter forsvarssjefen etter Nigeriabåt-saken

**Forsvarssjefen: Forholder meg til forsvarsministeren
**Forsvarsministeren til VG: Har tillit til Bruun-Hanssen

<p>I HARDT VÆR: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under en høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i november i fjor. Nå har de konkludert - og hudfletter admiralen.</p>

I HARDT VÆR: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under en høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i november i fjor. Nå har de konkludert - og hudfletter admiralen.

Foto: Ole Gunnar Onsøien, NTB scanpix
Kontrollkomiteen er nådeløs i sin kritikk mot Forsvarets salg av brukte fartøyer, fly og kjøretøyer. Mens forsvarsministrene slipper unna, får forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen så ørene flagrer.

Flertallet «vil på det sterkeste understreke viktigheten i at vi har et forsvar som er underlagt demokratisk kontroll».

Det er den knallharde dommen over forsvarssjefen i innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som i 1,5 år har gransket Forsvarets salg av blant annet MTB-er til Nigeria, beltevogner til Sudan, lastebiler til Eritrea og jagerfly til USA.

Den krystallklare beskjeden politikerne sender til Norges forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, er ikke til å ta feil av:

«Flertallet kan ikke se at forsvarssjefen har vært tilstrekkelig var for statsrådens og Stortingets ønske om et forsvar som tar innover seg alvoret i at regelverk ikke følges, som har kontroll på hva som skjer i alle ledd og som tar ansvar når feil skjer», står det i innstillingen - som konkluderer slik:

– Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, mener det er nødvendig at brudd på regelverket får klare konsekvenser for de ansvarlige.

Forsvarssjefen er svært ordknapp i sine kommentarer til den knallharde kritikken.

<p>SLIPPER KRITIKK: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).<br/></p>

SLIPPER KRITIKK: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Foto: Frode Hansen, VG

– Jeg ser nå at komiteen er ferdig med sin innstilling, og jeg vil sette meg inn i den. Utover det forholder jeg meg til forsvarsministeren i denne saken, skriver han i en uttalelse sendt på epost til VG tirsdag ettermiddag.

- Må følges opp

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bør vurdere om hun har tillit til forsvarssjefen. Han går langt i å antyde at Bruun-Hanssen kan miste jobben, skriver NTB.

– Jeg vil ikke kommentere hva slags etterspill saken bør få. Vi driver ikke personalpolitikk i komiteen, sier Kolberg til NTB.

Han varsler at temaet vil komme opp når Stortinget skal debattere saken i plenum.

– Vi stiller bare spørsmålet, så får hun svare, sier han.

Også Hans Fredrik Grøvan fra Krf antyder overfor Dagbladet at stillingen til Forsvarssjefen henger i en tynn tråd.

- Vi driver ikke med noe ansettelses- eller avsettelsespolitikk her i komiteen. Men vi fremmer ganske sterk kritikk, og så får det være opp til forsvarsminister Søreide å håndtere det videre, sier han.

- Å ikke erkjenne dette ansvaret er alvorlig. Dette mener vi bør følges opp av statsråden. Det er underlig om dette ikke skal får noen konsekvenser for den forsvarsledelsen som har ansvaret, sier Grøvan til Dagbladet.

Søreide: Har tillit

- Jeg har tillit til at Forsvaret og forsvarssjefen tar ansvar for oppfølging av tiltakene FD og forsvarssjefen har implementert, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost til VG.

- Jeg er glad for at saken nå har blitt grundig belyst. Jeg tar komiteens innstilling til etterretning. Regjeringen har allerede gjennomført flere av de tiltakene som Kontroll- og konstitusjonskomiteen foreslår, og både forsvarssjefen og Forsvarsdepartementet (FD) har innført en rekke tiltak som også skal sikre forsvarlig avhending av materiell, skriver forsvarsministeren.

«Nigeria-båtene»

<p>TIL NIGERIA: MTB-en KNM «Terne» under ett av sine siste norske oppdrag, for FN utenfor Kypros i 2006. Nå seiler det tidligere norske krigsskipet for en privat marinestyrke eid av en tidligere krigsherre.<br/></p>

TIL NIGERIA: MTB-en KNM «Terne» under ett av sine siste norske oppdrag, for FN utenfor Kypros i 2006. Nå seiler det tidligere norske krigsskipet for en privat marinestyrke eid av en tidligere krigsherre.

Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix


**Dagbladet har i en serie artikler avdekket hvordan den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo fikk kjøpe seks norske missiltorpedobåterog det tidligere støttefartøyet KNM «Horten». Forsvaret har tidligere hevdet at båtene var demilitarisert, og dermed kunne selges fritt.

«Det er etter komiteens oppfatning svært uheldig at fartøyer av denne typen, uavhengig av om de er demilitariserte eller ikke, havner i stater hvor de benyttes av angivelig «paramilitære» grupperinger», slår kontrollkomiteen fast i dag.

**Norske militære beltevogner av typen BV 206 ble solgt til en dømt våpenhandler som sendte dem til Sudan – ifølge Dagbladet uten at norske myndigheter stoppet salget.

** Dagbladet har også skrevet hvordan FLO solgte to F-5 jagerfly til en brøkdel av markedspris uten å vite hvem som står bak selskapet, hva selskapet driver med eller hva flyene er brukt til – uten tillatelse fra norske myndigheter.

Avsløringene har ført til granskninger både i og utenfor Forsvaret, Økokrim er koblet inn i noen av sakene, en tidligere ansatt i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) er siktet for grov korrupsjon, og kontrollkomiteen har avholdt to høringer der flere tidligere og nåværende forsvarssjefer og forsvars- og utenriksministre har måttet forklare seg.

– Komiteen mener dette vitner om en systematisk svikt der uønskede aktører med intensjon om å eksportere til land som bryter med eksportkontrolloven, ikke blir fanget opp, står det i dagens innstilling.

Forsvarsministrene slipper kritikk

Ifølge NTB var komiteen delt om hvor ansvaret for fadesen bør legges. Flertallet fant derimot ingen grunn til å rette kritikk mot nåværende eller tidligere utenriks- eller forsvarsministre.

«Det er imidlertid en del av et større problem hvis ikke Forsvarets leder har den samme oppfatningen av ansvarsforholdet i denne type saker som det både forsvarsministeren og utenriksministeren gir uttrykk for», skriver komiteen i innstillingen.

Høyre og Fremskrittspartiet mener det blir feil å skylde på Bruun-Hanssen. Det er viktig at det er orden i linjene fra Stortinget til regjeringen og Forsvarsdepartementet, anfører Høyres Michael Tetzschner.

– Forsvarsdepartementet har Forsvaret som en stor underliggende etat. Det er ikke komiteens oppgave å ytre tillit eller mistillit til forsvarssjefen, sier Tetzschner til NTB.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier det slik:

– Dette ansvaret hører hjemme hos forsvarsministrene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks