Hovedinnhold

Test av norskutviklet missil var fiasko

Mislykket: Det var en prototype av denne raketten som ikke klarte å ta av fra rampen under prøveskytingen. Foto: Kongsberg Defence
Mislykket: Det var en prototype av denne raketten som ikke klarte å ta av fra rampen under prøveskytingen. Foto: Kongsberg Defence
Testingen av det norskutviklede missilet som skal være hovedvåpen om bord på marinens nye fregatter og MTB-er, feilet grundig i USA. Våpenet klarte ikke å ta av fra rampen.

Denne saken handler om:

Det var fredag i forrige uke at en prototype av raketten ble forsøkt avfyrt i California i USA.

«Missilet ble stående igjen på avfyringsrampen etter at avfyringssignalet var gitt... Etter kontroll av missilet ble det konstatert at startmotoren var armert uten at den hadde antent... Både norske og amerikanske eksperter vurderte situasjonen som så usikker at demolering (sprengning) av missilet ble iverksatt», heter det på Forsvarets nettsider.

Forsvaret konstaterer at den mislykkede prøveskytingen «sees på som uheldig».

- Det er ikke overraskende at nye ting feiler fra tid til annen. Men vi tror jo at det skal virke når vi trykker på knappen. Men dette er måten vi driver på. Du får ikke svaret før du har trykket på knappen, sier administrerende direktør Tom Gerhardsen ved Kongsberg Defence & Aerospace til Aftenposten.

Han sier at fiaskotesten ikke vil få konsekvenser for prosjektet.

Hittil har Forsvaret investert 2 milliarder kroner i utviklingen av Naval Strike Missile (NSM). Utviklingen av raketten har pågått i tolv år. De nye fregattene og MTB-ene skal utstyres med åtte NSM-raketter hver, til bruk mot andre overflatefartøyer. Kongsberg håper på å selge produktet til utlandet.

Gerhardsen vil ikke si hvor mye en NSM koster, men sier den er dyrere enn de gamle pingvinrakettene, som kostet rundt 6-7 millioner kroner stykket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks