Hovedinnhold

SV misliker krigsmedaljer

Vil ikke gi utmerkelse til soldater

VIL HA ANERKJENNELSE: Forsvarssjef Sverre Diesen deler her ut medalje til de Latviske soldatene som er i samme leir med de norske styrkene i Meymaneh. SV ønsker derimot ikke at norske soldater skal få medalje for sin krigsinnsats. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
VIL HA ANERKJENNELSE: Forsvarssjef Sverre Diesen deler her ut medalje til de Latviske soldatene som er i samme leir med de norske styrkene i Meymaneh. SV ønsker derimot ikke at norske soldater skal få medalje for sin krigsinnsats. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
SV skal ha motsatt seg å tildele Krigskorset til to marinejegere som reddet livene til flere kolleger i sør-Afghanistan i 2005.

Denne saken handler om:

De to marinejegerne skal ifølge innstillingen ha utført bragder uten sidestykke etter andre verdenskrig. Handlingene skjedde som del av hemmelige operasjoner under svært vanskelige forhold i Helmand-provinsen i 2005.

Spesialstyrkeoperatørene var i stor fare for å bli skutt av Taliban- og al-Qaida-krigere over en periode på flere uker, da de utførte oppdraget med innhenting av etterretningsopplysninger.

Meninger:Motstand mot å gi Krigskorset til dagens soldater.

Splittet

En av marinejegerne skal ha vist et stort mot. Ved bruk av en rekke ferdigheter og kunnskaper, reddet han livene til flere av kollegene sine.

Forsvarssjef Sverre Diesen har tidligere sagt til VG at det er på tide å tildele Krigskorset med sverd, som er Kongens høyeste utmerkelse.

Hva mener du om å nekte norske soldater krigsmedaljer?Si din mening nederst i artikkelen!

- Jeg imøteser en snarlig avgjørelse fra regjeringen. Jeg er sikker på at også politiske myndigheter ser betydningen av at de som setter sine liv og helse i fare ved å delta i disse operasjonene, får den anerkjennelse de fortjener og har krav på, sa Diesen i september.

- Galt signal

Men etter det VG forstår er regjeringen splittet i dette spørsmålet. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha vært klar for å tildele Krigskorset til de to marinejegerne, men SVs statsråder skal ha gitt uttrykk for at de ser det som galt signal å tildele Krigskorset til spesialstyrker som har nedkjempet fiender i den amerikanskledede Operation Enduring Freedom.

Diskutér:- Er det noe poeng å medaljere folk på denne måten?

SV liker heller ikke navnet Krigskorset. Ifølge VGs kilder skyldes det at det innebærer et for sterkt krigssignal.

Setter livet på spill

Militære kilder sier det er alvorlig hvis regjeringen ikke kan anerkjenne soldater som har gjort en ekstraordinær innsats.

- Det vil lett kunne tolkes som om de ikke har norske myndigheter i ryggen, og det er ingen spøk for personer som har satt livet på spill ved å følge ordre fra sine ledere, sier en sentral kilde i Forsvaret.

Bjørn Jacobsen, som er SVs forsvarstalsmann i Stortinget, sier at han ikke kjenner til de konkrete medaljesakene.

- Men jeg har spilt inn til våre folk i regjeringen at det aller viktigste nå er å ta seg av veteraner og skadede ekssoldater som er i ferd med å falle ut av samfunnet. For mange gjør det vondt verre for dem å være vitne til rigging av store medaljearrangementer, mens vi ikke har klart å følge opp de som har falt utenfor, og som mest trenger vår oppmerksomhet, sier Jacobsen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks