Hovedinnhold

SV diskuterer sin reaksjon om jagerfly

KLAR FOR KAMP: Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin. Foto:
KLAR FOR KAMP: Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin. Foto:
(VG Nett) Det er fortsatt usikkert hvordan SV reagerer på regjeringens avgjørelse om at Norge skal gå inn for Joint Strike Fighter (JSF) som nytt jagerfly.

Denne saken handler om:

Tips oss

FAKTA OM JAGERFLYENE

  • Norge skal kjøpe inntil 48 kampfly som skal erstatte dagens F-16-flåte.
  • To produsenter har konkurrert om kontrakten: Svenske JAS Gripen og amerikanske F-35 Lightning II (JSF) produsert av Lockheed Martin.
  • Regjeringen går inn for å velge F-35.
  • Prisen for innkjøpene blir 18 milliarder kroner.
  • Ifølge regjeringen er F-35 klart billigst, både i anskaffelse og når det gjelder kostnader i løpet av antatt levetid på 30 år.
  • Ifølge regjeringen var det bare F-35 som tilfredsstilte alle de operative og tekniske kravene som regjeringen har stilt.
  • Norge er en betalende partner i utviklingen av F-35 (JSF).
  • Kilde: NTB

- Arbeiderpartiets og Senterpartiets statsråder slutter seg til Forsvarsministerens anbefalinger, mens SVs regjeringsmedlemmer ønsker å diskutere saken med partiets organer før de tar endelig stilling, opplyser SV-leder Kristin Halvorsen i en pressemelding.

I dag ble det kjent at regjeringen går inn for kjøp av de amerikanske jagerflyene. Regjeringen har avsluttende behandling når det gjelder valg av flyleverandør i uke 48. Deretter gjenstår det å få valg av fly godkjent i Stortinget, og etter dette starter forhandlingene med amerikanerne.

Diskutér kampfly-valget her!

Etter det VG Nett erfarer har SV kjempet til det siste for det svenske alternativet til jagerfly. Men igjen er partiet blitt overkjørt av resten av regjeringen. Torsdag ettermiddag satt SV-leder Kristin Halvorsen og resten av stortingsgruppen i møte på stortinget.

VG Netts lesere diskuterer:- Konkurransen har vært et spill for galleriet

- Skuffet

Tidligere har det blitt antydet at flykjøpet kan bli en svært splittende sak i regjeringen. Flere SV-politikere har tatt til ordet for kjøp av svenske fly, selv om partiet ikke har noe formelt vedtak om dette.

- Mange vil være overrasket og skuffet over resultatet av prosessen. Alle i SV ønsker å bruke minst mulig av samfunnets ressurser på et militært forsvar. Når vi først må kjøpe nye kampfly har mange ønsket at det var mulig å velge en svensk løsning. Det ville også gitt nye, viktige sikkerhetspolitiske signaler og muligheter, sier Halvorsen.

Mange diskusjoner

SV har diskutert kampflyinvesteringene i flere runder, senest på landsstyremøtet i august i år.

- Mange hadde håpet at den svenske leverandøren skulle vise seg å være billigere og best egnet til de nasjonale kjerneoppgavene, men konklusjonen fra prosjektgruppa er stikk motsatt. Jas Gripen og JSF anses som like godt egnet til utenlandsoppdrag, sier Halvorsen.

SVs landsstyre er innkalt til å diskutere saken tirsdag neste uke.

Stoltenberg om SVs reaksjon

Statsminister Jens Stoltenberg har svart på SV avventende reaksjon.

- De har bedt om tid til å håndtere denne saken i partiet. Det er noe jeg har forståelse for. Her er det så voldsomt store utfordringer i forhold til innsideinformasjon og børsfølsom informasjon, slik at vi ikke kunne offentliggjøre dette overfor partigruppene uten at det kom ut, sier Jens Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag kveld.

På spørsmål om det fortsatt er åpent om SV vil ta dissens i denne saken, svarer Statsministeren følgende:

- Det beste er at SV selv svarer for sin håndtering i denne saken. Det er bred tilslutning fra de andre partiene på stortinget. SV bør få mer tid til å behandle denne saken, og det får de også.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks