Hovedinnhold

Stoltenberg takket Ørlandet under F-35-seremoni: – Gratulerer med dagen!

ØRLANDET (VG) Det manglet ikke på gratulasjonene etter at norske F-35-fly for første gang ble vist frem i Norge.

Denne saken handler om:

– I dag markerer vi en viktig milepæl i norsk forsvarshistorie, begynte statsminister Erna Solberg (H) da hun talte til en topptung forsamling under mottakseremonien for F-35 på Ørland flystasjon fredag.

Der deltok også NATO-sjef Jens Stoltenberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), næringsminiser Monica Mæland (H), forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og Kong Harald.

– F-35 vil tilføre Forsvaret en kampkraft vi aldri noen gang har hatt. Det er nødvendig, for prisen for å utfordre vår suverenitet skal være høyere enn det noen er villige til å betale, sier Solberg til VG.

Lockheed Martin-sjef til VG: – Vi vil lære mye av Norge

Under markeringen fikk de fremmøtte se, høre og kjenne Ståle «Steel» Nymoen og Thomas «Timber» Harlem, to av Norges 15 F-35-piloter, passere i luften like over flystasjonen, før de til slutt landet og ble ønsket velkommen av Kong Harald.

– Det var ubeskrivelig. Jeg måtte klype meg selv i armen da vi taksa ut for å ta av, sier Nymoen til NRK.

Markeringen foregikk både på innsiden og utsiden av Awacs-hangaren på Ørland flystasjon. Bla deg gjennom bildeserien øverst i saken!

– Gratulerer med dagen!

Kongen, som etter grunnloven er øverstkommanderende i alle Forsvarets grener, hadde for første gang på mange år tatt på seg uniformen til Luftforsvaret, av naturlige årsaker. Fredag var også 73-årsdagen til Luftforsvaret.

Mer om flyet: Dette bør du vite om F-35

Hjelmen til F-35-pilotene koster mer enn fire millioner kroner. Slik fungerer den:

På vegne av NATO brukte generalsekretær Jens Stoltenberg anledningen til å takke Norge og Ørlandet spesielt.

– Gratulerer med dagen! Dette er en stor dag for NATO, for Norge og for Ørlandet, sa han fra podiet.

En halvtime i forveien forklarte han sin glede overfor et samlet pressekorps:

– Vi må huske at det var vanskelig å bestemme kjøpet av F-35, men det var heller ikke enkelt å velge Ørlandet som hovedbase for kampflyene. Det var strid helt frem til avstemningen i Stortinget. Jeg husker jeg traff mennesker som var veldig mot nye kampfly, men for kampflybase på Ørlandet. Nå tror jeg alle ser at det var en riktig beslutning, sier NATO-sjefen, som selv var i regjering da valget falt på F-35 i 2008.

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune takket Stoltenberg for de varme ordene under sin tale.

– Denne økningen i folketall vil gi oss vekst i arbeidsplasser og næringsliv. Det er fristende på en sånn dag å si at vårt slagord er Ørland kommune, klar for F-35, sier han.

Flere investeringer: Sjekk ut Heimevernets nye stridskjøretøy

Slik ser det ut når et F-16-fly simulerer nærkamp med F-35:

Også Norges ferske forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttrykte sin glede over å se norske F-35-fly på norsk jord.

– Nå er hele Forsvaret klare til å brette opp ermene for å få integrert de nye kapasitetene vi får med F-35 – for å bygge fremtidens forsvar, sa statsråden.

Forsvarer prisen

Forsvaret anslår at selve anskaffelsen koster 81 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnaden.

Kritiske røster frykter at den største investeringen i Fastlands-Norge noensinne vil føre til sulteforing av Hæren og Heimevernet.

<p>FLYSHOW: Også statsminister Erna Solberg (H) måtte frem med telefonen for å dokumentere den historiske seremonien. Hun brukte mye tid sammen med Jens Stoltenberg fredag.</p>

FLYSHOW: Også statsminister Erna Solberg (H) måtte frem med telefonen for å dokumentere den historiske seremonien. Hun brukte mye tid sammen med Jens Stoltenberg fredag.

Foto: Ole Martin Wold, VG

Stoltenberg minner imidlertid om at Norge totalt sett bruker «vesentlig mindre» på forsvar nå enn i alle tiårene etter krigen – og trekker fram en gammel NATO-kjepphest, på spørsmål fra NTB:

– Norge bruker fortsatt mindre enn 2 prosent av nasjonalproduktet på forsvar, mens det Norge og alle andre NATO-land har vedtatt, er at man skal bruke minst 2 prosent. Det koster ikke mer enn noen få måneders oljepengebruk å kjøpe alle 52 flyene.

F-16 skal fases ut fra 2019, og samme år overtar F-35 de første operative oppgavene fra dagens norske kampfly. Målet er å utstyre F35-fly med våpen innen 2019, og da skal flyene være delvis kampklare.

Får kritikk: Vedlikehold av F-35 legges til Italia

De vil samtidig ta over det NATO-oppdraget Quick Reaction Alert (QRA), som går ut på at to fly til enhver tid skal stå klare til å komme på vingene i løpet av 15 minutter.

Først i 2025 skal de nye flyene være fullt ut operative med hele våpenarsenalet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks