Hovedinnhold

Sønnen (10) tok imot Trond Bolles krigsmedalje

Stoltenberg: - Fullt på høyde med heltene fra andre verdenskrig

HEDRET: Enken Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok krigskorset med sverd på vegne av Trond André Bolle. Bolle fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Magnar Kirknes/VG
HEDRET: Enken Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok krigskorset med sverd på vegne av Trond André Bolle. Bolle fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Magnar Kirknes/VG
AKERSHUS FESTNING (VG Nett) Avdøde Trond André Bolle og to andre offiserer fikk som første nordmenn utmerkelsen Krigskorset med sverd for innsats etter andre verdenskrig.

Denne saken handler om:

Fakta:

Krigskorset med sverd er Norges fremste dekorasjon og kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile, som under krig eller væpnet konflikt på en særlig fremragende måte har utmerket seg med personlig tapperhet eller ved ledelse av avdeling eller fartøy under kamp.
Kilde: forsvaret.no

Marinejegeren Bolle fikk ikke selv oppleve den store dagen. Han omkom sammen med tre kolleger da bilen de satt i ble rammet av en veibombe i Afghanistan i juni fjor.

Utmerkelsen ble tildelt av Kongen i statsråd i januar, og overrakt Bolles sønn Håkon (10) under en høytidelig seremoni på Akershus festning søndag ettermiddag. Til stede var også enken Bjørg Gjestvang.

Les også: - Medaljen gir meg ikke Trond tilbake

Også to andre veteraner, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian mottok Krigskorset med sverd under dagens seremoni.

Medaljene ble overrakt av forsvarssjef Harald Sunde. Seks statsråder og tre statssekretærer var ifølge NTB til stede på Akershus, inkludert statsminister Jens Stoltenberg.

- De tre som mottar Krigskorset med sverd har utvist tapperhet og mot som gjør dem til vår tids nye, store helter. Alle tre har vist bemerkelsesverdig innsats i Afghanistan. De har utvist personlig mot, innstilling og lederskap fullt på høyde med heltene våre fra andre verdenskrig. Dette takker jeg for på vegne av regjeringen, sa Stoltenberg under markeringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ AKERSHUS FESTNING: Enken Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon hilser på statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
PÅ AKERSHUS FESTNING: Enken Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon hilser på statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix


Eksepsjonell innsats

Trond André Bolle ble tildelt den høythengende utmerkelsen for å ha utvist personlig heltemot i svært krevende operasjoner.

Han skal ved flere anledninger ha gjort seg spesielt bemerket under i sin jobb som spesialsoldat i Afghanistan. Han ble allerede i 2005 innstilt til utmerkelsen etter å ha utvist eksepsjonell innsats for koallisjonsstyrkene.

VG skrev denne helgen om den dramatiske aksjonen i Helmand-provinsen, der orlogskapteinen fra Vestby i Akershus ledet sine medsoldater unna fiendtlige bakhold under svært vanskelige forhold.

Les mer om denne operasjonen her!

KRIGSHELT: Trond André Bolle fikk utdelt Krigskorset med sverd post mortem. Foto: privat
KRIGSHELT: Trond André Bolle fikk utdelt Krigskorset med sverd post mortem. Foto: privat

Bolle har, i tillegg til flere perioder som soldat i Afghanistan, også tjenestegjort i det tidligere Jugoslavia og Kosovo. Det har etter hans død kommet fram at han var tilknyttet den hemmelige etterretningsavdelingen E 14, og han var involvert i aksjonen for å hente Anne Cecilie Hopstocks barn ut av Marokko.

Oberst Eirik Johan Kristoffersen var i Afghanistan som operasjonsoffiser i 2007 og 2008. Han får mye av æren for å ha hindret et planlagt terroranslag, og skal også ha utmerket seg som sjef for en bakkestyrke under en spesialoperasjon. Kaptein Jørg Lian er spesialist på rydding av eksplosiver, og tildeles i likhet med de andre to Krigskorset etter flere heltmodige episoder.

- Uten tanke for egen sikkerhet, bidro han til livreddende innsats, sa forsvarsminister Grete Faremo om Lian da tildelingen ble kjent.

Høyeste dekorasjon

Regjeringen vedtok tidligere denne våren at 8. mai årlig skal markeres som offisiell veterandag.

Krigskorset med sverd er Norges høyeste stridsdekorasjon.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks