Hovedinnhold

Regjeringsadvokaten fikk levert gratis PC

Gransket snusket mellom Siemens og Forsvaret

VARSLET: Siemens-varsleren Per-Yngve Monsen avslørte hvordan hans arbeidsgiver Siemens Business Services overfakturerte Forsvaret. I den første fakturaen var Regjeringsadvokaten fakturaadresse. Foto: Janne Møller-Hansen
VARSLET: Siemens-varsleren Per-Yngve Monsen avslørte hvordan hans arbeidsgiver Siemens Business Services overfakturerte Forsvaret. I den første fakturaen var Regjeringsadvokaten fakturaadresse. Foto: Janne Møller-Hansen
Regjeringsadvokaten gransket millionsnusket som Siemens og Forsvaret benektet hadde funnet sted. Samtidig jobbet to av Regjeringsadvokatens ansatte selv på laptop-er som var levert fra Siemens og betalt av Forsvaret.

Denne saken handler om:

Våren 2003 fikk to av advokatene hos Regjeringsadvokaten levert førsteklasses bærbare pc-er på sitt kontor.

Men regningen for pc-ene gikk ikke til Regjeringsadvokaten. Den ble sendt til Forsvaret.

VG har fått tilgang til fakturaene som fulgte de to bærbare pc-ene. Prisen for de to maskinene - inkludert tilleggsutstyr - var kroner 51 106,60.

I en faktura fra 11. april 2003 er det Regjeringsadvokaten selv som er oppført som fakturaadresse.

I en ny faktura fra 14. mai samme år er det Forsvaret ved Program Golf som har fått fakturaen.

Den 3. februar 2005 avslørte VG at Siemens Business Services (SBS) hadde overfakturert Forsvaret for rundt 50 millioner kroner.

I dagen etterpå fulgte avsløringer av hvordan Forsvarsansatte har blitt påspandert smøreturer av SBS til blant annet Florida, Texas og flere europeiske storbyer.

Møtte Stabell

Per-Yngve Monsen har senere stått frem som kilde for flere av avsløringene om hvordan Siemens overfakturerte Forsvaret for mange millioner kroner.

Men til tross for dokumentasjonen på at Forsvaret ble lurt, jobbet forsvarstoppene desperat for å argumentere mot at de hadde betalt for mye.

Etter flere avsløringer ba Forsvarsdepartementet Regjeringsadvokaten om å granske de juridiske sidene rundt kontraktene som er grunnlaget for overfaktureringen.

Da Monsen fikk vite om de to laptop-ene, tok han selv kontakt med assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. I boken «Muldvarp i Siemens» som lanseres i morgen, skriver Monsen om møtet:

«Regjeringsadvokat Tolle Stabell reagerer fort og ber meg møte på hans kontor 6. april 2005 klokken 09.00. Han gjør det klart at han ikke ønsker å snakke om selve overfaktureringen. Det synes jeg er merkelig og uforståelig. Er han ikke interessert i å høre hvordan personer i Siemens som har jobbet mot Forsvaret, har forholdt seg til kontraktens vilkår? Stabell ønsker kun å snakke om utstyret de tilsynelatende skal ha fått, uten å betale for det. Jeg aksepterer tilbudet selv om agendaen virker spesiell».

Noen uker senere får han svar: Stabell bekrefter at to navngitte advokater har fått pc levert fra SBS og betalt av Forsvaret.

Begrunnelsen for dette er at de to advokatene «har gjennom flere år utført omfattende oppdrag for Forsvaret, herunder for Forsvarets program Golf.»

I boken skriver Monsen at «tilliten til Regjeringsadvokaten er ikke blitt styrket med dette. For meg er punktet overhodet ikke avklart».

Overfor VG opplyser Tolle Stabell at det ikke spiller noen stor rolle hvem som betaler regningen for laptop-ene, siden både Regjeringsadvokaten og Forsvarets penger kommer fra Staten:

- Staten én enhet

- Vi hadde ikke noe budsjett for bærbare pc-er den gangen, og kunne dermed ikke stille dette til rådighet for våre advokater, sier Stabell til VG.

- Er det vanlig at dere lar de dere skal granske eller jobbe med kjøpe utstyr til deres advokater?

- Nei, det er ikke vanlig.

- Hvorfor skjedde det i denne situasjonen?

- De to advokatene hadde hovedtyngden av sitt arbeid for Forsvaret. Dessuten er Staten én enhet, og da blir det jo bare et spørsmål om hvor det er mest hensiktsmessig at man tar budsjettbelastningen, sier Stabell.

VG har forsøkt å få ta i dokumentasjon på at de to pc-ene faktisk ble registrert som Forsvarets eiendom da de ble levert i 2003 - uten å få dette.

VG har også forsøkt å få svar på hvorfor Forsvaret skal betale for at Regjeringsadvokaten får bærbare pc-er. Forsvarets logistikkorganisasjon svarer følgende i en e-post:

«Forsvaret kjøpte to bærbare PC-er for utlån til regjeringsadvokaten. Dette var nødvendig for at advokatene skulle kunne, ved behov, logge seg på Forsvarets nettverk. Advokatene bisto Forsvaret under en merkantil prosess. Begge PC-ene ble levert tilbake våren 2006.»

Begge advokatene hos Regjeringsadvokaten har nå sluttet, men ifølge Tolle Stabell har det ingen sammenheng med at de fikk de gratis pc-ene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks