Hovedinnhold

Pårørendekontakt: Håpet er at de fortsatt er i live

SAVNET: Bjørn Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35), Ståle Garberg (42) og Truls Audun Ørpen (46) som var om bord i Hercules-flyet som er savnet. Letearbeidet fortsetter i snøstorm i Nord-Sverige Foto: Forsvaret/ Leserbilde
SAVNET: Bjørn Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35), Ståle Garberg (42) og Truls Audun Ørpen (46) som var om bord i Hercules-flyet som er savnet. Letearbeidet fortsetter i snøstorm i Nord-Sverige Foto: Forsvaret/ Leserbilde
GARDERMOEN (VG Nett) Ett døgn etter at Hercules-flyet forsvant, håper de pårørende fortsatt på at deres nærmeste har klart seg.

Denne saken handler om:

Fakta om Cold Response 2012

  • Norskledet, internasjonal vinterøvelse som pågår fra 12. til 21. mars.
  • Den største vinterøvelsen i Norge på ti år.
  • 16.300 soldater fra 14 nasjoner deltar: Norge, Canada, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Sverige, Finland, Latvia, Tyskland, Belgia, Spania, Irland, Danmark og USA. I tillegg deltar forsvarsalliansen NATO.
  • Soldater fra alle grener er med: Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Heimevernet og spesialstyrker.
  • Øvelsen foregår i området mellom Harstad, Narvik og Tromsø. Maritime styrker opererer langs kysten fra Harstad til Tromsø. Fly og helikoptre opererer i øvingsområdet fra flystasjonene Andøya, Bardufoss, Bodø, Evenes og Ørland. Svensk territorium benyttes også.
  • Deltakerne øver på «å sette inn og bruke militære reaksjonsstyrker i et kriseområde, der de må håndtere alt fra høyintensiv krigføring til terrortrusler og massedemonstrasjoner».

    Kilde: NTB

Mens redningsmanskaper leter på spreng i et voldsomt uvær, har flere av de pårørende til de fem samlet seg på Gardermoen Militære Flystasjon.

De pårørende er sterkt preget av situasjonen. Brit Helen Eriksen er pårørendekontakt for de nærmeste til savnede Steinar Utne (35).

- Håpet er at flyet er helt, at det har landet på en eller annen måte og at de inni det har klart seg. Vi forteller dem at vi må bare håpe så lenge vi kan, sier Eriksen.

Hun forteller at følelsene går i bølgedaler mellom håp og fortvilelse.

- De er dypt fortvilet, og noen har fortalt at de føler det som om de blir spist opp innenfra. Dette er en forferdelig situasjon for dem som er rammet, sier Eriksen.

BAKGRUNN: Fem savnet etter flystyrt

- Sterkt preget

Siden ulykken ble kjent i går har hun vært sammen med familien. Hun forteller at hovedfokuset for mange av de pårørende er å få med seg siste nytt om det savnede flyet.

- De suger til seg all ny informasjon og er veldig opptatt av dette, sier Eriksen.

Også kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker og kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo er savnet.

Stemningen blant deres pårørende er også preget av håp:

- Det er fortsatt håp, selv om det har gått en del tid. De savnede er godt utstyrt og godt opplært til å klare seg i situasjoner som skule oppstå. Men de pårørende er selvfølgelig sterkt preget, sier koordinator for pårørendekontaktene, Eilev R. Pettersen.

Har du tips eller bilder? Ta kontakt med VG Nett her! 

Meldt seg frivillig

Til sammen er det fem pårørendekontakter - en til hver familie. Alle er anbefalt og opplært til oppdraget som pårørendekontakti Forsvaret. Flere av dem har tidligere vært pårørendekontakter i forbindelse med soldater som har falt i strid i Afghanistan.

- Flere av dem har vært inne i forbindelse med lignende situasjoner tidligere. Oppgavene deres er å være medmenneske og praktisk tilrettelegger, men de skal ikke ha en sjelesørger-rolle. Til det har vi prest og psykolog, sier Pettersen.

Pårørendekontaktene har meldt seg til frivillige til oppdraget de nå har.

- Dette oppdraget kan strekke seg over flere måneder, kanskje hele det neste året. Det kommer an på hvordan denne situasjonen utvikler seg og selvfølgelig ut fra behovet til de pårørende, sier Pettersen.

GIR STØTTE: Generalinspektør for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, har snakket med de pårørende. Foto: Trond Solberg/Leserbilde
GIR STØTTE: Generalinspektør for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, har snakket med de pårørende. Foto: Trond Solberg/Leserbilde

- Snakket om usikkerhet

I tillegg til stasjonspresten, er det hentet inn to psykologer til å følge opp familiemedlemmene på flystasjonen. Fredag formiddag kom også Luftforsvarets øverste leder, generalmajor Finn Kristian Hannestad, til Gardermoen.

- Jeg hadde behov for selv å komme opp hit for å se hva som gjøres for å ivareta de pårørende og de ansatte her. Jeg har snakket med både pårørende og ansatte. Det er viktig for meg at disse blir skikkelig ivaretatt og får ressurspersoner de kan forholde seg til, sier han til VG Nett.

- Hva snakket du om med de pårørende?

- Det var samtaler som dreide seg om håp, usikkerhet og den vanskelige følelsesmessige situasjonen, sier sjefen for Luftforsvaret.

BAKGRUNN: Disse fem er savnet etter flystyrten

- Vi er som en familie

Stasjonssjefen på Gardermoen, Diederik Willem Kolff, forteller om en trykket stemning på flystasjonen.

- Det er tøft og tungt både for meg som sjef, de ansatte og ikke minst for de pårørende. Vi som arbeider her kommer veldig tett på hverandre, og er som en familie og regne, sier Kolff.

Kolff jobbet tett med fire av de savnede, som var stasjonert på Gardermoen.

- Jeg kjenner alle fire veldig godt. Alle har mer eller mindre vært her siden 2008. Truls (Audun Ørpen) var den jeg var tettest på etter som vi satt i samme ledergruppe og hadde daglig kontakt, sier Kolff.

Noen pårørende har ikke hatt mulighet til å komme til Gardermoen. Luftforsvaret har sendt kontaktpersoner hjem til de pårørende som befinner seg andre steder.

SAVNET: Fem personer er savnet etter at helikopteret forsvant torsdag kveld. Her er området det søkes i. Foto: Sjøfartsverket
SAVNET: Fem personer er savnet etter at helikopteret forsvant torsdag kveld. Her er området det søkes i. Foto: Sjøfartsverket

- Tøft og tungt

Også infoleder i Luftforsvaret, Ola Christensen, er på militærbasen. Han forteller at det er vanskelig å ikke vite hva som har skjedd.

- Det er vanskelig å ikke ha noe konkret å forholde seg til annet enn at deres kjære er savnet. De har det selvfølgelig tøft og tungt, og så er det uvissheten. De lever alltid med et håp. Uvissheten er tøff.

Stasjonsprest på Gardermoen, Reidar Kirkevold beskriver situasjonen for de pårørende som utfordrende. Han kjenner alle de fire savnede som er tilknyttet militærbasen.

- Jeg synes de savnede er en flott gjeng. De er usedvanlig dyktige fagpersoner, sier den pregede stasjonspresten.

SE VGTV: - Vi ønsker å ha håp så lenge som mulig

Hercules-flyet var på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige da det plutselig forsvant fra radaren omkring klokken 14.45.

Fredag fortsetter letearbeidet, men redningsarbeiderne møter på utfordringer på grunn av dårlig vær.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks