Hovedinnhold

Norske spioner fikk vite at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen

Bondevik: - Mye tydet på at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i Irak

GIKK TIL KRIG: President George W. Bush og USA innledet krig mot Irak i mars 2003. Foto: AP
GIKK TIL KRIG: President George W. Bush og USA innledet krig mot Irak i mars 2003. Foto: AP
(VG Nett) Fra sentrale kilder i det irakiske maktapparatet fikk norske agenter i Irak vite at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, slik Bush-administrasjonen hevdet.

Denne saken handler om:


Opplysningen spionene fra E 14 rapporterte hjem til Norge, gikk rett inn i den voldsomme debatten om verdenssamfunnet burde gå til krig mot Irak eller ikke.

VG avslører: Dette er den hemmelige norske spiongruppen 

VG forteller lørdag den utrolige historien om E 14, seksjon for spesiell innhenting. Fra anonyme lokaler styrte etterretningsoffiseren Ola Kaldager (64) norske agenter i risikofylte oppdrag i tre verdensdeler. Blant annet gjorde de etterretningsarbeid i Irak.

- Ga Bush beskjed

Faksimile: VG 5. februar 2011
Faksimile: VG 5. februar 2011

Kjell Magne Bondevik, som var statsminister i 2003, bekrefter at opplysninger om at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen ble diskutert i regjeringskollegiet.

Omtalt i regjeringen

- Dette ble omtalt i regjeringen, der blant annet fagstatsråden for etterretningstjenesten også deltok. Åtte år senere kan jeg ikke erindre om det ble uttalt at dette var opplysninger fra den norske etterretningstjenesten, men usikkerheten rundt spørsmålet om Irak hadde masseødeleggelsesvåpen var et viktig tema når vi diskuterte vår holdning til et angrep på Irak, sier Bondevik.

Han forteller at han også ga George W. Bush beskjed om dette da den amerikanske presidenten uken før den amerikanskledede invasjonen ringte for å be Norge bidra.

Les også: E 14-spionene hadde sexforbud på jobb 

- Jeg var selv motstander av angrepet. Jeg fortalte Bush at dette først og fremst skyldtes to ting. For det første hadde ikke amerikanerne fått mandat fra FN. For det andre var det usikkerheten rundt grunnlaget for å angripe et land så langt unna. Vi mente at mye tydet på at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i Irak. Våpeninspektørene hadde heller ikke funnet noe, og vi mente de i hvert fall måtte få mer tid, sier den tidligere statsministeren.

Saken fortsetter under bildet.

STYRTET: Saddam Hussein ble avsatt som president som følge av krigen, og i 2006 ble han dømt til døden. Foto: AFP
STYRTET: Saddam Hussein ble avsatt som president som følge av krigen, og i 2006 ble han dømt til døden. Foto: AFP


Krigstegnene førte til store fredsdemonstrasjoner også i Norge i tiden før invasjonen av Irak i mars 2003. Også internt i regjeringen var det harde diskusjoner.

- Det var kanskje den mest krevende perioden i min tid som statsminister, sier Bondevik til VG.

Broren visste ingenting

En av de hemmelige spionene var Trond Andre Bolle. Krigshelten har fått en av de høyeste utmerkelsene en norsk soldat kan få, og døde selv da bilen han satt i kjørte på en veibombe i Afghanistan i 2010.

Svenn Erik Bolle (47) ante ikke at lillebroren Trond Andre Bollé (41) var hemmelig agent for Norge.

Da han våknet til VGs avsløring om Norges 140 spioner og den hemmelige tjenesten E14 i morges dro han ut til butikken for å kjøpe VG.

- Jeg blir ikke mindre stolt når jeg hører dette, sier storebroen.

Bolle jobbet i den hemmelige enheten E 14 fra 1998 til 2002. Han var også sjef for operasjoner i spionnettverket, som ble styrt fra anonyme kontorlokaler i Oslo sentrum.

- Jeg visste ingenting om dette, og det er jo slik det skal være, sier storebroren.

Vil ikke kommentere avsløringen

Gjennom talsmann i forsvarsstaben, oberstløytnant John Inge Øglænd, har sjefen i e-tjenesten Kjell Grandhagen, opplyst at han ikke ønsker å kommentere noen opplysninger knyttet til VGs avsløring av den hemmelige enheten E 14 - seksjon for spesiell informasjonsinnhenting.

Utenriksdepartementet ønsker heller ikke å besvare spørsmål om hvordan opplysningene fra de norske agentene ble håndtert.

Les også: Han var sjefen for Norges E-14 spioner 

- UD mottar rutinemessige rapporter fra Etterretningstjenesten. Rapportene inneholder høyt gradert informasjon og vi kan følgelig ikke kommentere innholdet i rapportene, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i UD.

NUPI-forsker Ståle Ulriksen mener hemmelige militære agenter gjør en uvurderlig jobb.

- Jeg mener denne typen arbeid er helt nødvendig. Spesielt i områder hvor en vurderer å sende soldater, bør en ha en nasjonal prosess for å hente inn informasjon. Slik kan en unngå ubehagelige overraskelser. Det er kjempeviktig å forstå stedet en kommer til, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks