Hovedinnhold

Dette får forsvarskomiteen høre i Washington D.C.

- Norsk missil til kampflyene

NORSK VÅPEN: Joint Strike Missile er utviklet på Kongsberg, opprinnelig for sjømål. En kontrakt med Lockheed Martin vil gi enorm fortjeneste. Foto: Kongsberg Defence
NORSK VÅPEN: Joint Strike Missile er utviklet på Kongsberg, opprinnelig for sjømål. En kontrakt med Lockheed Martin vil gi enorm fortjeneste. Foto: Kongsberg Defence
Prisen på Joint Strike Fighter F-35 er ikke endret etter at de vant konkurransen i Norge. Produsenten Lockheed Martin jobber dessuten med å integrere det norske missilet JSM i det nye kampflyet.

Denne saken handler om:

Dette er noe av det Stortingets forsvarskomité får høre når de besøker USA neste uke. VG har snakket med ledere hos kampflyprodusenten Lockheed Martin, som har merket seg at enkelte i Norge hevder flyene vil bli mye dyrere enn de 18 milliarder kronene for 48 fly som lå i tilbudet.

- Etter planen

Den amerikanske riksrevisjonen GAO har påpekt flere usikkerhetsmomenter knyttet til JSF-prosjektet.

- Programmet får etter planen, og vi har ikke noen indikasjoner på at flyene vil bli dyrere. Tvert imot, går det slik vi tror nå vil flyene bli billigere å produsere etter hvert som vi får mer erfaring og rutine, sier direktør for internasjonal forretningsutvikling i Lockheed-Martin, Jim Latham.

Førstkommende mandag og tirsdag vil forsvarskomiteen bli møtt av mannen som er ansvarlig for at JSF blir gjennomført, general David R. Heinz. Han vil blant annet vise stortingspolitikerne en F-35-cockpit, med sensorer og alt utstyret piloten har til rådighet.

- De vil også få se hvordan vi tenker oss det norske missilet Joint Strike Missile (JSM, fra Kongsberg-gruppen) integrert i JSF. Piloten vil få direkte kontakt med missilet gjennom sitt display i cockpit, sier Jim Latham.

Fremskynde produksjon

Når forsvarskomiteen ankommer Lockheed-hovedkvarteret i Fort Worth, Texas 2.april vil de få høre siste nytt om produksjonsprogrammet og tiltak for å redusere risiko.

- Vi har investert mye i laboratorier for å teste sensorene og det andre unike utstyret, og har blant annet utstyrt en Boeing 737 med F-35 cockpit for å teste det i lufta, forteller Latham.

På grunn av den store aktiviteten og ditto slitasje på amerikanske F-16 og A-10-fly i Irak og Afghanistan, vil Lockheed-Martin fremskynde produksjonen av F-35.

- Våre beregninger viser at det faktisk blir hele 13 milliarder dollar billigere å fremskynde produksjonen, sier Jim Latham. Han opplyser også at flere land har meldt seg som nye kjøpere utenom programmet: Spania, Japan, Sør-Korea, Hellas og Finland vil alle ha Joint Strike Fighter.

Norges nære samarbeidspartner på kampflysiden, Danmark, vil velge fly i månedsskiftet april-mai

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks