Hovedinnhold

- Nektet Kongen å dele ut Krigskorset

Faremo: - Spørsmål det knyttes sterke følelser til

FIKK KRIGSKORSET: Oberst Eirik Johan Kristoffersen (f.v.) får Krigskorset med sverd av forsvarssjef general Harald Sunde søndag. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIKK KRIGSKORSET: Oberst Eirik Johan Kristoffersen (f.v.) får Krigskorset med sverd av forsvarssjef general Harald Sunde søndag. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ha hindret Kong Harald i å dele ut Krigskorset på veterandagen søndag 8. mai.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

Under en seremoni søndag ble Norges høyeste utmerkelse for innsats i krig - Krigskorset med sverd - delt ut av forsvarssjef Harald Sunde på vegne av Kongen.

Ifølge Dagbladet bekrefter flere kilder at Kongen selv ønsket å overrekke Krigskorset med sverd til krigsheltene på den nye veterandagen.

Dette skal ikke statsminister Jens Stoltenberg ha gått med på. Han ønsket heller ikke at Kongen skulle være til stede under markeringen, skriver avisen.

VET DU NOE? TIPS VG NETTS JOURNALISTER! SEND OSS EN E-POST ELLER RING 22 00 00 00!

Les også: Sønnen (10) tok imot Trond Bolles krigsmedalje

- Sterke følelser

VG Nett har vært i kontakt med statsminister Jens Stoltenbergs statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, som henviser til Forsvarsdepartementet i denne saken.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier til VG Nett at Kongens fravær ved medaljeseremonien kommer av en arbeidsdeling som Slottet, Stortinget og regjeringen stå samlet bak.

- BLE ENIGE: Forsvarsminister Grete Faremo fastholder at Kongehuset er enig med regjeringen og stortinget om arbeidsdelingen på 8.mai-markeringen av norske veteraner. Foto: Magnar Kirknes
- BLE ENIGE: Forsvarsminister Grete Faremo fastholder at Kongehuset er enig med regjeringen og stortinget om arbeidsdelingen på 8.mai-markeringen av norske veteraner. Foto: Magnar Kirknes

- Dette er en arbeidsdeling av en tid tilbake, som ble gjort for å anerkjenne veteranene på en tydeligere måte. Gjennom hele 2010 og 2011 har vi jobbet med å løfte veteranenes profil. Jeg vil understreke at dette ikke på noen måte utelukker at vi vil se Hans Majestet Kongen dele ut Krigskorset med sverd i fremtiden. Vi har gjort en avtale om dette års 8. mai, der regjeringen er vert, mens Kongehuset er til stede på minnesmarkeringen i november, sier hun.

- Kan du bekrefte at Kongen ytret ønske å være til stede, men at statsministeren hindret at han fikk lov til dette?

- Jeg vil ikke spekulere i dette, men det er ikke vanskelig å skjønne at dette er spørsmål det knyttes sterke følelser til.

- Betyr dette at Kongen ikke vil være til stede på 8. mai-markeringene av veteranene i fremtiden?

- Slik opplegget er nå, er det den arbeidsdelingen Slottet, Stortinget og regjeringen har kommet frem til. Men det kan deles ut medaljer hele året, og jeg vil selvsagt ikke utelukke at det kan komme større ting som jubileer der dette endres. Det er ikke noen motforestillinger mot at Hans Majestet skal stå for utdelinger av Krigskorset med sverd i fremtiden, sier hun.

Vil styrke politisk profil

Ifølge Faremo har det vært viktig for regjeringen å forsterke den politiske profilen rundt å hedre veteranene.

- Det har vært etterlyst en tydeligere politisk anerkjennelse for innsatsen til våre veteraner. Det er naturlig at det er kontakt med slottet om disse tingene, sier forsvarsministeren.

- Men utelukker en politisk profil at også Kongen kan være tilstede, dersom han ønsker det?

- Jeg forholder meg til den arbeidsdelingen vi har kommet frem til, og utover det vil jeg henvise til Slottets talsperson i denne saken.

Faremo understreker at utdelingen ble gjennomført på samme måte som i 2009, da forsvarssjef Harald Sunde tildelte Krigskorset med sverd post mortem til Eilev Austlid for hans innsats under 2.verdenskrig.

- Er det ikke litt rart at forsvarssjefen deler ut utmerkelsen på vegne av Kong Harald, når han selv kunne vært til stede?

- Slik systemet er formelt sett, tildeles alle medaljer av Kongen i statsråd. Jeg opplever dette som forstått og ivaretatt, sier Faremo.

Les også: Spesialstyrkeoperatører får Krigskorset med sverd

MEDALJEN: Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret
MEDALJEN: Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret

- Enige

Ifølge Slottet er Kongen innforstått med arbeidsdelingen på markeringen av veterandagen 8.mai.

- Dette har Kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

De tre som mottok Krigskorset med sverd var orlogskaptein Trond André Bolle, som fikk prisen post mortem, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

Det var første gang Krigskorset med sverd ble tildelt for handlinger etter annen verdenskrig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks