Hovedinnhold

Mistet pappa

- glemt av Forsvaret

SKUFFET: Marit Aarhus mener Forsvaret opptrådte kritikkverdig og uprofesjonelt etter at hennes eks-samboer og faren til hennes datter døde under en øvelse. Foto: Roger Neumann
SKUFFET: Marit Aarhus mener Forsvaret opptrådte kritikkverdig og uprofesjonelt etter at hennes eks-samboer og faren til hennes datter døde under en øvelse. Foto: Roger Neumann
SKIEN (VG) Elitesoldaten Rasmus Alme (25) døde i en antiterrorøvelse, men Forsvaret glemte hans datter etter ulykken: Det tok 18 dager før Forsvaret kontaktet den vesle jenta og hennes mor.

Denne saken handler om:

Almes eks-samboer og barnets mor, Marit Aarhus (26), kjemper nå for å få innsyn i den hemmelige granskingsrapporten etter ulykken - for å vurdere om noen kan holdes erstatningsrettslig ansvarlig for det som skjedde.

Forsvaret holder rapporten hemmelig for 26-åringen og hennes advokat. Foreløpig har Aarhus kun fått innsyn i den ugraderte delen av rapporten.

Det var 29. september i fjor soldater fra Norges best trente og hemmelige avdeling, Forsvarets spesialkommando (FSK), øvet på å borde et skip som var tatt av terrorister i Oslofjorden.

Følte seg oversett

Som soldat i spesialstyrkene var Alme en av Norges spydspisser i kampen mot terrorister. I hekkbølgene etter skipet veltet den 38 fot store åpne spesialbåten, en såkalt RIB. Rasmus Alme ble hengende fast i båten under vann og døde 4. oktober etter å ha ligget flere dager i respirator på Ullevål sykehus.

- En i familien til Rasmus informerte meg om ulykken samme kveld. Etter det satt jeg og ventet på at noen fra Forsvaret skulle ringe, men jeg hørte ikke noe fra dem. Først en uke etter begravelsen lå det en beskjed fra en feltprest på min telefonsvarer. Det skjedde etter at en i min familie hadde tatt kontakt med generalinspektøren for Hæren, sier Marit Aarhus til VG.

Da Aarhus tok med seg datteren på fire år fra hjembyen Skien til Ullevål sykehus, ble de ikke tatt imot av noen fra Forsvaret.

26-åringen måtte selv ta den vanskelig avgjørelsen om at datteren skulle få se faren ligge livstruende skadet i respirator. Hun ble ikke tilbudt bistand fra fagfolk som hun kunne diskutere problemstillingen med.

- Forsvaret har oppført seg på en uprofesjonell måte. Det er kritikkverdig at de ikke har bedre rutiner. Jeg følte at vi ble oversett. Det var ganske sårende å oppleve, sier hun.

- Uprofesjonelt

Etter en lang dialog med Forsvaret - hovedsakelig gjennom en feltprest - fikk Aarhus møte tre offiserer, som skulle fremlegge granskingsrapporten for henne.

Men under møtet nektet likevel Forsvarets representanter å fremlegge rapporten, fordi de mente advokaten måtte ha sikkerhetsklarering for å kunne lese den. En av de tre nektet dessuten å oppgi sitt navn.

- Møtet ble ganske kort, og jeg synes Forsvaret opptrådte ganske uprofesjonelt. Måten de behandlet oss på var respektløst, mener Marit Aarhus.

Hun er verge for Almes datter, og er opptatt av alle sider av ulykken skal komme frem.

- Jeg gjør dette for datteren min, og det må Forsvaret akseptere. En slik ulykke skal jo ikke skje. Vi snakker om topptrente soldater. Hvorfor var det for eksempel ikke dykkere til stede for å ivareta sikkerheten?

- Jeg forteller åpent om det vi har opplevd i håp om at andre skal slippe å oppleve det samme, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks