Hovedinnhold

Mener ny Gulf-rapport kan avdekke norsk militærskandale

UTBOMBET: På grensen mellom Irak og Kuwait er det karrige og golde landskapet preget av bombingen under Gulfkrigen. Dette bildet er tatt i 2001 og viser en av mange utbombede stridsvogner i området. Foto: HARALD HENDEN
UTBOMBET: På grensen mellom Irak og Kuwait er det karrige og golde landskapet preget av bombingen under Gulfkrigen. Dette bildet er tatt i 2001 og viser en av mange utbombede stridsvogner i området. Foto: HARALD HENDEN
(VG Nett) I en rapport som ble lagt frem for Forsvarsdepartementet tirsdag, går det frem at mange av veteranene fra Gulfkrigen har blitt syke etter tjenesten.

Denne saken handler om:

Tips oss


Ifølge Norsk Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) er det påvist økt sykelighet blant et betydelig antall norske veteraner som tjenestegjorde under Gulfkrigen.

- NVIO forventer at den politiske ledelsen oppfatter alvoret av funnene i denne rapporten og tar konsekvensene av noe som kan være den mest alvorlige skandalen i nyere norsk militærhistorie, sier helserådgiver Geir O. Stamnes i NVIO.

Har du fått problemer eller lidelser etter internasjonale operasjoner?Kontakt VG Netts journalist her! 

Tidligere hovedtillitsvalgt for soldatene som tjenestegjorde i Gulfkrigen, Paul Smines, har selv merket tjenesten på kroppen. Han forsøkte å ta sitt eget liv i 2000, men ble reddet i siste liten. I dag sier han til VG nett det er godt endelig å bli hørt.

- Dette har jeg jobbet med siden 2000, at vi som var i Gulfen skulle bli undersøkt, forteller Smines.

GULF-VETERAN: Paul Smines. Foto: PRIVAT
GULF-VETERAN: Paul Smines. Foto: PRIVAT


Han forteller at han selv er uføretrygdet på grunn av diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Ifølge Smines er det svært mange veteraner fra denne tiden som sliter med skader.

Nervegasstabletter

- Dette kan være en stor militær skandale. At så mange kan være påført skader av sin arbeidsgiver, nemlig Forsvaret. Vi gikk blant annet på tabletter som ikke var godkjent til bruk på mennesker før ti år etter at vi tok dem. Den norske stat og Forsvaret må ta ansvaret for de skadene vi eventuelt har blitt påført, sier han.

Stamnes i NVIO har vært en del av arbeidsgruppen som ble nedsatt av Forsvaret i 2009 for å kartlegge internasjonal forskning på Gulfkrigslidelser.

Ifølge organisasjonen ble oppdraget gitt etter at forsvarsministeren møtte kravet om å pålegge Forsvarsdepartementet å skaffe en oversikt over mulige miljøbetingede helseskader utløst av krigen i 1991.

Noen av årsakene til de fysiske og psykiske lidelsene de norske veteranene opplever, kan blant annet skyldes en kombinasjon av insektsdrepende kjemikalier, nervegasstabletter eller lave konsentrasjoner av nervegass.

(Saken fortsetter under bildet)

MÅLER: Et såkalt ABC-lag måler eventuell stråling da norske soldater var tilbake i Irak under krigen i 2003. Foto: THORBJØRN TJOSVOLD, FORSVARETS MEDIESENTER
MÅLER: Et såkalt ABC-lag måler eventuell stråling da norske soldater var tilbake i Irak under krigen i 2003. Foto: THORBJØRN TJOSVOLD, FORSVARETS MEDIESENTER

- Norske myndigheter avviser at noen ble skadet etter Gulfkrigen, men nå sier amerikanerne at det er påvist skader. Amerikanerne og britene har allerede begynt å betale ut erstatninger for skadene, og da kan ikke norske myndigheter utelukke at det har oppstått skader, sier Gulf-veteran Paul Smines.

Usikkerhet

Han forteller at såkalt gulfkrigslidelse kan være både en kroppslig eller en mental forandring.

- Det kan oppleves som konsentrasjonssvikt, humørsvingninger, utslett, mageproblemer eller muskelsmerter for eksempel. Det være forskjellige symptomer som blir kalt gulfkrigslidelse. Det skal være mulig å påvise ved scanning av hjernen, sier han.

Etter selvmordsforsøket i 2000 tok han tak i situasjonen.

- Men jeg ble ikke trodd noe sted og fikk beskjed om det var ingen som var skadet. Vi var en gruppe veteraner som forsøkte å bli hørt, men det ble vi ikke.

Smines beskriver usikkerheten rundt hvilke konsekvenser tjenesten kan ha hatt som like ille.

- Det er viktig å få avklart om vi har denne lidelsen eller ikke, sier han.

- Amerikanerne har brukt milliarder på å finne ut av dette. Det kan være en hel gruppe mennesker som ble påført skader av arbeidsgiveren sin og det må vi finne ut av, sier Smines.

- Ikke ulikt i Norge

I en pressemelding fra NVIO står det at i første del av rapporten til Forsvarsdepartementet, som ble lagt frem i mars i fjor, ble det slått fast at forskning fra USA og Storbritannia tyder på at visse helseplager kan ha sammenheng med tjenesten på 90-tallet.

- Etter en omfattende spørreundersøkelse blant norske veteraner konkluderer nå arbeidsgruppen med at sykdomsbildet hos flere norske veteraner ikke er ulikt det man har sett i utlandet hos veteraner som har lidelsen, heter det i pressemeldingen.

Organisasjonen forventer nå at veteranene blir kalt inn til undersøkelsen som Smines etterlyser.

- Å konkludere med at flere norske soldater er rammet av Gulfkrigslidelsen ligger utenfor vårt mandat, men vi ser at sannsynligheten er stor for at flere er skadet, sier Stamnes.

Om lag 500 norske soldater deltok i krigen mot Saddam Husseins hær i Irak fra 1991. Flere av dem har hatt helseplager i ettertid, uten at noen har gitt en forklaring eller tatt ansvaret.

I USA er det så mange som 200 000 veteraner som påberoper seg Gulfkrigslidelse eller Gulfkrigsyndrom.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks