Hovedinnhold

- Krohn Devold må ta ansvar for ukultur i Forsvaret

Korrupsjonsskandalen i Forsvaret kan være resultatet av en ego- og machokultur som utviklet seg da Kristin Krohn Devold (H) var forsvarsminister, mener forbundsleder Peter Andre Moe i Norges Offisersforbund.

Denne saken handler om:

FÅR KRITIKK: Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Foto: SCANPIX
FÅR KRITIKK: Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Foto: SCANPIX

Krohn Devold er i dag generalsekretær i Den Norske Turistforening. Hun var forsvarsminister i Bondevik II-regjeringen fra 2001 til 2005. Moe mener at det i denne perioden utviklet seg en «seg selv nok»-mentalitet og en omtrentlig holdning i Forsvaret til hvordan man disponerer samfunnets ressurser.

- Holdningen til forsvarsledelsen og Forsvarsdepartementet den gangen var at det var viktigst å lytte til seg selv og sine nærmeste håndplukkede medarbeidere, men ikke til menneskene i Forsvaret, sier Moe til Dagsavisen.
Krohn Devold måtte selv tilbakebetale cirka 4.500 kroner i fjor etter å ha overfakturert reiseregninger i sin tid som forsvarsminister.

- Blomstrende ukultur

Moe mener korrupsjonssaken i Forsvaret kan være etterdønninger av ukulturen som han mener blomstret under Krohn Devolds styre.
- Da er det ikke så rart at enkelte av dem som nå er siktet, kan se ut til å ha tatt seg personlig til rette, sier Moe.
Han mener nåværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tar grep, blant annet gjennom handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse i Forsvaret.
- Hun må beklageligvis rydde opp etter Krohn Devold, sier Moe.

- Diesen ansvarlig

Moe mener det er på tide med en kraftig opprydning blant holdningene hos Forsvarets militære toppledelse. Forsvarssjef Sverre Diesen har hovedansvaret, mener Moe.
- Jeg forlanger at forsvarssjefen ansvarliggjøres som øverste sjef. Hvis han er i stand til å rydde opp, må han vise det offensivt. Hvis ikke, er jeg redd for at noen andre må gjøre det, sier Moe.

Diesen vil ikke kommentere saken. Krohn Devold var ikke tilgjengelig for kommentar

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks