Hovedinnhold

Kampflyprodusent svartelistet av Oljefondet

Står bak produksjon av atom- og klasevåpen

KAMPFLY: Regjeringen skal før utgangen av 2008 vurdere om de vil kjøpe Lockheed Martins -35, Joint Strike Fighter. Samme selskap står også bak produksjon av masseødleggingsvåpen. Foto: SCANPIX
KAMPFLY: Regjeringen skal før utgangen av 2008 vurdere om de vil kjøpe Lockheed Martins -35, Joint Strike Fighter. Samme selskap står også bak produksjon av masseødleggingsvåpen. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Forsvarsdepartementet vurderer å kjøpe kampfly fra en amerikansk våpengigant som produserer atom- og klasevåpen. - Betenkelig, sier Bjørn Jacobsen (SV) i forsvarskomitéen.

Denne saken handler om:

I går la de to tilbyderne av jagerfly frem forslaget til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Innen utgangen av 2008 skal regjeringen avgjøre om de vil satse på det svenske flyet JAS Gripen eller det amerikanske F-35. Det er så langt ikke satt en endelig prislapp på dette, men prosjektet har en kostnadsramme på rundt 40 milliarder kroner.

Produsenten bak F-35-flyet, Lockheed Martin, produserer både atom- og klasevåpen. Samme selskap ble utelukket av Oljefondet i 2005.

- Det er ingen tvil om at dette er betenkelig, sier Bjørn Jacobsen (SV), som sitter i Forsvarskomitéen på Stortinget.

Hva syntes du om at produsenten som Norge vurderer å kjøpe nye kampfly av også produserer masseødleggingsvåpen?Si din mening nederst i saken.

- Sterkt minus

Jacobsen sier til VG Nett at han er kjent med at den ene produsenten bak kampflyene som nå skal vurderes også produserer masseødleggingsvåpen.

Debatt:Stopp skuespillet! Flyene er allerede kjøpt

- Dette er en stek minusside ved dette flyet, men vi må huske på at det er både plusser og minuser ved begge fly. Vi må prøve å få et helhetlig bilde av kampflyene, men dette er noe jeg kommer til å ta opp i vurderingen. Jeg har ikke inntrykk av at mange kjenner til dette, men det er noe som absolutt bør bli kjent.

Les også:- To flyanbud for lite til å gi skikkelig konkurranse

SKEPTISK: Medlem i Forsvarskomitéen, Bjørn Jacobsen (SV), syntes det er betenkelig at den ene kampflyprodusenten også produserer masseødleggingsvåpen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
SKEPTISK: Medlem i Forsvarskomitéen, Bjørn Jacobsen (SV), syntes det er betenkelig at den ene kampflyprodusenten også produserer masseødleggingsvåpen. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

Det amerikanske selskapet Lockheed Martin ble kjent for det norske folk da det rundt tusenårsskiftet ble kjent at Oljefondet hadde investert i selskapet som blant annet produserer atom- og klasevåpen. Ifølge miljøtidsskriftet NorWatch hadde Oljefondet per 31.12.2001 investert 131 millioner kroner i dette selskapet som er storleverandør av avansert militært utstyr.

Les også:Mer atomvåpen i Oljefondet

Den etiske problematikken førte til at Petroleumsfondets etiske råd foreslo å utelukke dette selskapet, og i 2005 gikk Oljefondet ut.

- Dette selskapet ble utelukket på grunn av at de produserer klasevåpen, sier Aslak Schanke i Petroleumsfondets etiske råd.

Moderne ballistisk rakett

Selv om det etiske rådet ikke har valgt å ta med atomvåpen-problematikken som en grunn for å trekke seg ut, er det på det rene at selskapets avdeling Lockheed Martin Space Systems, Missiles & Space Operations produserer en av verdens mest avanserte atomraketter. Dette selskapet leverte «Trident II D5» som er den mest moderne ballistiske raketten som kan utstyres med atomstridshoder.

Bilderigg:Se flymodellene Norge kan velge mellom

Bjørn Jacobsen i Forsvarskomitèen tror imidlertid at produsentens våpenhistorie ikke blir avgjørende for utfallet av valg av kampfly.

- Nei, jeg tror ikke det blir avgjørende. Det er veldig mange faktorer som må veies.

I dagens Norge har Petroleumsfondets etiske retningslinjer liten påvirkning på Statens innkjøpspolitikk. Dette håper Bjørn Jacobsen i Forsvarskomitéen det blir en forandring på i fremtiden.

- Det er ikke automatikk at disse etiske retningslinjene får konsekvenser for innkjøpspolitikken, men jeg syntes at det er synd at vi ikke vet mer om denne etiske politikken. Jeg håper at den i fremtiden får en større ringvirkning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks