Hovedinnhold

Hederskorset til «Kjakan»

FIKK HEDERSBEVISNING: For sitt utrettelige arbeid for Forsvaret fikk Gunnar Sønsteby en ny utmerkelse på fredag. Foto: Terje Bringedal
FIKK HEDERSBEVISNING: For sitt utrettelige arbeid for Forsvaret fikk Gunnar Sønsteby en ny utmerkelse på fredag. Foto: Terje Bringedal
(VG Nett) Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, er som den første i historien tildelt Forsvarets Hederskors.

Denne saken handler om:

Fakta: Gunnar Sønsteby

  • Født 11. januar 1918 på Rjukan
  • Motstandsmann under andre verdenskrig under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24.
  • Leder av «Oslogjengen», der han opererte sammen med blant andre Max Manus. Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp. Han opererte med et utall forskjellige dekknavn, og det var først på slutten av krigen at Gestapo fikk kjennskap til hans egentlige navn.

    Kilde: Wikipedia

Sønsteby får Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaken.

-Med sitt brennende engasjement har Sønsteby gjennom flere mannsaldre vært en inspirasjon for alle i Forsvaret og et forbilde som har bidratt til å skape gode holdninger og ansvarsfølelse hos soldatene og for Forsvarets virke. Han har vært av avgjørende betydning for at Krigskorset skal være nasjonens varige dekorasjon for tapperhet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Gunnar Sønsteby har fra før, som eneste nordmann, Krigskorset med tre sverd. Inntil nylig reiste han rundt i landet og holdt foredrag om sine erfaringer som motstandsmann fra andre verdenskrig. Sønsteby gledet seg også over at den afghanske sikkerhetsstyrken som de norske spesialstyrkene har lært opp, Crisis Response Unit, adopterte hans agentnummer 24.

Forsvarets Hederskors ble innstiftet 30. januar i år.

- Både blant de som jobber i etaten og blant våre støttespillere rundt om i samfunnet finnes det enkeltmennesker som for sin innsats gjennom en lang karriere, eller for særlig fortjenstfull virksomhet i eller for Forsvaret fortjener vår synlige anerkjennelse. -Det er helt på som plass at Gunnar Sønsteby tildeles denne dekorasjonen som også etter sin militære karriere har gjort en betydelig innsats for Forsvaret, sier forsvarssjefen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks