Hovedinnhold

Hæren «pusset opp» for 15 milliarder

**...og nå vil de bestille nytt luftvern
**Fagforeningene: Må bli flinkere å ta vare på unge befal

SE OPP, HÆR ER FREMTIDEN: Hæren la ned Luftvernbataljonen i 2004. Nå «gjenoppstår» den som en del av Artilleribataljonen. Dette er bare den siste av flere milliardinvesteringer i Hæren de siste årene. Foto: FORSVARET
SE OPP, HÆR ER FREMTIDEN: Hæren la ned Luftvernbataljonen i 2004. Nå «gjenoppstår» den som en del av Artilleribataljonen. Dette er bare den siste av flere milliardinvesteringer i Hæren de siste årene. Foto: FORSVARET
(VG Nett) De siste årene har Hæren blitt modernisert for over 15 milliarder kroner. Her er trolig det neste tilskuddet: Luftvern til en halv milliard.

Denne saken handler om:

Luftvern

 • Luftvern ble første gang brukt under første verdenskrig, da kanoner på bakken skjøt mot fly.
 • I dag bruker moderne forsvarsstyrker stort sett raketter.
 • Norge hadde luftvern i Hæren frem til 2004. Da ble Luftvernbataljonen nedlagt. Siden det har Hæren vært avhengig av støtte fra Luftforsvaret.
 • Hærens nye luftvern skal etter planen bli levert i 2015, og være operativt i 2017/2018.
 • Skal bygges på rammen til M113-vogner, som skal forlenges og tilpasses.
 • Kampluftvernet blir en del av Artilleribataljonen og vil bestå av 80 soldater og befal.
 • Det blir organisert som et batteri (kompani) bestående av to tropper, trolig med fire «launchere» i hver tropp.
 • De to troppene skal støtte Panserbataljonen og Telemark bataljon.
 • Missilene som skal benyttes er IRIS-T, som Norge har på lager. Launcheren er en NASAMS II, som Forsvaret i dag har på Scania lastevogn i Luftforsvarets to luftvernavdelinger på Ørland og i Bodø.
 • Luftvernet som i dag er på Scania lastebiler, skal etter planen over på belter slik at det kan følge kampavdelingene i Brigade Nord.
 • Årsverkene i kampluftvernet skal Hæren selv. Ett sett av launchere som i dag tilhører Luftforsvaret skal overtas av Hæren.
  KILDE: Forsvaret

Kampluftvernet blir vist frem for første gang under konferansen Army Summit 2012, som holdes i Oslo onsdag. Hærens prosjektskisser blir levert videre til Forsvarsdepartementet (FD) før jul.

- Vi tar det gode Luftforsvaret allerede har i dag og kombinerer det med mobiliteten til Hæren. Dette representerer en ny epoke for Hæren, sier generalinspektøren for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG Nett.

Etter planen skal det nye luftvernet bli levert i 2015, og være i full drift senest i 2018.

- Vognene vil være ombygde versjoner av materiell vi allerede har. De må forlenges for å få plass til «launcheren», altså utskytningsrampen, og for å få bedre terrengkapasitet og bedre fremkommelighet i snø, sier Opedal.

Utstyrsrevolusjon

Mens det har vært store medieoppslag rundt blant annet milliardinnkjøpene av fregatter og kampfly, har utstyrsrevolusjonen blant de grønnkledde i Forsvaret nesten blitt forbigått i stillhet.

En oversikt VG Nett har fått utarbeidet viser at Hæren bare de siste 15 årene investert i nytt utstyr til nærmere 16 milliarder kroner.

Befalsorganisasjonene snakker om «Afghanistan-effekten».

- En del av disse fornyelsene og investeringene har tvunget seg frem gjennom det tøffe oppdraget i Afghanistan. Vi kunne aldri reist dit med utstyret vi hadde for noen år siden. Men mitt inntrykk er at offiserene i dag er relativt fornøyd både med materiellet og sin egen arbeidsplass, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges offisersforbund (NOF).

Det samme sier kollegene i Befalets fellesorganisasjon (BFO).

- På utstyrsfronten har det skjedd svært mye, spesielt de fem siste årene. Hæren fant et vindu mellom innkjøpet av fregatter og kampfly, og brukt det godt til å fornye materiellet, sier nestleder Jens Jahren i BFO.

Denne uken startet Norge for alvor uttrekningen fra Afghanistan. Men listen over utstyr Hæren har fornyet i løpet av årene i Afghanistan er lang:

**Alle soldatene har fått nytt, personlig utstyr blant annet uniformer, støvler, hjelmer, skuddsikre vester, underbukser og sokker, til nye håndvåpen (HK416, HK417 og MP7), og nye lette maskingevær (Minimi).
Kostnad: Cirka 1,5 milliarder

MODERNE SOLDAT: Det er ikke bare spesialstyrkene som kan meske seg i moderne utstyr. Her er en norsk soldat fra transportkompaniet i Nord-Afghanistan forrige uke. Alt ustyret du ser på bildet er nytt og har blitt innført i løpet av de siste årene. Foto: RUNE THOMAS EGE
MODERNE SOLDAT: Det er ikke bare spesialstyrkene som kan meske seg i moderne utstyr. Her er en norsk soldat fra transportkompaniet i Nord-Afghanistan forrige uke. Alt ustyret du ser på bildet er nytt og har blitt innført i løpet av de siste årene. Foto: RUNE THOMAS EGE

**Nye pansrede kjøretøy som Iveco og Dingo 2, de vanligste patruljekjøretøyene til norske soldater i Afghanistan, i tillegg til ombygde Mercedes Multi 3.
Kostnad: Cirka 1 milliard

**VG Nett har tidligere skrevet om oppgraderingen Hærens CV9030N stormpanservogner og støttekjøretøy. I oppgraderingen av CV90-vognene ligger det flere andre prosjekter, som for eksempel Hærens nye ubemannede droner (UAV-er) som brukes i Afghanistan.
Kostnad: Cirka 9,5 milliarder

BILDESPESIAL: Slik blir Forsvarets nye panservogner

**Kampluftvern (se egen faktaboks). Blir etter planen levert i løpet av 2015, og operativt i 2017/2018.
Kostnad: «Pluss/minus 500 millioner kroner».

**I tillegg til kjøretøy og våpenprosjekter er Hæren i ferd med å innføre nye ledelses- og kommunikasjonssystemer. Bak det tørre navnet «Nettverksbasert forsvar» ligger en helt ny måte å styre soldater, avdelinger og våpensystemer på.
Kostnad: Cirka 550 millioner

**Logistikksystemer som mobile sykehus, telt, haller, toalettcontainere, sikringsutstyr og alt annet du trenger for å bygge en mobil leir.
Kostnad: Cirka 1 milliard

**Nytt artillerisystem, Archer, som er utviklet i samarbeid med det svenske forsvaret. Skal etter planen leveres i løpet av 2014.
Kostnad: Cirka 1 milliard

Artikkelen fortsetter under bildet

NYTT ARTILLERI: I løpet av 2015 får Hæren nytt, svenskutviklet artillerisystem av typen Archer. Foto: BAE SYSTEMS
NYTT ARTILLERI: I løpet av 2015 får Hæren nytt, svenskutviklet artillerisystem av typen Archer. Foto: BAE SYSTEMS

VG-OPPSUMMERING: Slik blir fremtidens forsvar

- Hvis du ser på bilder av en soldat på repetisjonsøvelse tidlig på 1990-tallet og en norsk soldat i Afghanistan i dag, er det en helt annen verden. Hæren i Norge er i dag en av de mest moderne og best utrustede i hele verden, sier Opedal.

Ønsker seg nye stridsvogner

Nå står bare ett punkt igjen på hærsjefens ønskeliste: Nye stridsvogner. Norge har i dag Leopard 2 stridsvogner som ble kjøpt inn brukt fra Nederland.

- Det eneste som nå gjenstår for å ha en moderne hær langt inn mot 2030, er en oppgradering av hovedkampsystemet vårt, stridsvognene. Når det kan skje, må vi komme tilbake til, sier Per Sverre Opedal.

- Har utfordringer

Men alt er ikke rosenrødt blant de kamuflasjegrønne.

FAGFORENINGSTOPP: Jens Jahren i Befalets fellesorganisasjon. Foto: BFO
FAGFORENINGSTOPP: Jens Jahren i Befalets fellesorganisasjon. Foto: BFO

- Hæren har spesielt store utfordringer med å beholde personellet, spesielt de yngre som blir fristet av sivile jobber. Det er dyrt å utdanne soldater, og enda dyrere å miste dem, sier Jens Jahren i BFO.

- Hæren har også et slitasjeproblem. Oppdraget gjennom så mange år i Afghanistan har tæret på de som har vært mange turer ute. Utfordringene fremover blir å bygge opp kompetansen, og så beholde den, sier Jahren.

Etter flere år med kutt, har Hæren vokst igjen de siste årene. I dag består den av om lag 4500 vernepliktige, og omtrent like mange vervede, befal og sivilt ansatte.

- Hæren har vært for dårlige på å ansette folk i faste stillinger, spesielt de unge. Med så mye nytt og avansert utstyr og materiell må de jobbe hardere for å beholde kompetansen vi dyrekjøpt har skaffet oss gjennom ti år i Afghanistan, sier Torbjørn Bongo i NOF.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks