Hovedinnhold

Gransker påstått krigsforbrytelse

Forsvarssjefen ble varslet i mai

GRANSKER: - At norske soldater skal ha skutt en såret motstander, tar jeg absolutt alvorlig. Jeg tok det opp med Generalinspektøren for Hæren, som har undersøkt saken, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG, fredag. Foto: Trond Solberg
GRANSKER: - At norske soldater skal ha skutt en såret motstander, tar jeg absolutt alvorlig. Jeg tok det opp med Generalinspektøren for Hæren, som har undersøkt saken, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG, fredag. Foto: Trond Solberg
Forsvarssjef Harald Sunde beordrer full granskning av en påstått krigsforbrytelse begått av norske soldater i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Tips oss

Granskningen kommer etter bekymringsmeldinger beskrevet i en rapport som er utarbeidet denne uken av sjef ved Krigsskolen, oberst Arne Opperud.

Rapporten beskriver det sjokkerte kadetter og ansatte opplevde var innholdet i et lukket seminarforedrag som ble holdt på Krigsskolen av en troppssjef i Telemarkbataljonen 8. april i år.

- Rapporten tar for seg hvordan noen av tilhørerne oppfattet det som ble sagt. Det er snakket med flere som var fysisk til stede, sier Arne Opperud til VG.

Beordret granskning

Troppssjefen i den mye omtalte avdelingen Mek 4, kom rett fra Afghanistan, og skulle gi en usminket versjon av oppdraget der.
Hans historie skapte sterke reaksjoner, og flere oppfattet eksemplene han viste til som at norske soldater har vært involvert i to alvorlige hendelser:

** 31. desember 2009 skal norske soldater ha brukt en afghaner som «menneskelig skjold» nord for Meymaneh, oppfattet tilhørere.

** 17. januar 2010 skal norske soldater ha skutt og drept en såret afghansk opprører i strid med krigens regler, oppfattet tilhørere. Dette skal ha skjedd i en flere timer lang stridskontakt i Ghormac-distriktet i Afghanistan.

Vet du noe om hendelsene? Var du på foredraget?
Kontakt VGs journalister her.

- Forsvarssjefen har beordret granskning fordi rykter om mulige kriminelle forhold ikke er avlivet. Ingenting tyder på at dette har skjedd, men det er fortsatt rykter som svever, sier seniorrådgiver og talsmann for forsvarssjefen, Erling Bø, til VG.

Bekymringsmelding

- RYKTER: Generalinspektøren i Hæren, Per Sverre Opedal, valgte å sende saken videre til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) da ryktene ikke stoppet. Foto: Trond Solberg
- RYKTER: Generalinspektøren i Hæren, Per Sverre Opedal, valgte å sende saken videre til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) da ryktene ikke stoppet. Foto: Trond Solberg

Saken ble undersøkt også i vår. Allerede 18. mai i år, fikk forsvarssjefen en bekymringsmelding om den angivelige likvideringen av den sårede afghanske Taliban-opprøreren.

Bekymringsmeldingen kom fra daværende Krigsskolesjef Odin Johannessen, via feltprost Alf Petter Hagesæter, til forsvarssjefen.

- Det gjaldt en offiser som hadde tjenestegjort i Afghanistan, og holdt et foredrag der det fremkom under foredraget at norske soldater hadde rykket frem i en stilling og skutt en såret afghansk soldat. At norske soldater skal ha skutt en såret motstander, tar jeg absolutt alvorlig. Jeg tok det opp med Generalinspektøren for Hæren, som har undersøkt saken, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG.

Gjorde retrett

Men saken ble lagt til side:

Faksimile: VG (08.10.2010)
Faksimile: VG (08.10.2010)

- Så langt Hæren har undersøkt, og snakket med vedkommende, så er det ikke hold i dette, det er tvert imot en misforståelse. Dette har Generalinspektøren rapportert tilbake til meg, sa Sunde til VG i forrige uke.

Men etter at VG har stilt flere spørsmål den siste uken om hvordan denne misforståelsen kunne oppstå, gjorde forsvarssjefen og generalinspektør for Hæren Per Sverre Opedal i går retrett.

- For meg er det viktig å skille rykter og fakta. Innenfor mitt ansvarsområde, har jeg gjort det jeg kan for å finne ut av denne episoden. Men det arbeidet jeg har gjort, har ikke stoppet ryktene, så nå sender jeg en rapport om saken til Forsvarets operative hovedkvarter. De kan koble det jeg har observert og undersøkt med det som faktisk har skjedd i Afghanistan, sier generalmajor Opedal til VG.

Avviser

Oberst Knut Fredheim og oberstløytnant Frank Stølan avviser at norske soldater skal ha drept en såret opprører i strid med krigens regler. Fredheim var sjef for den norske PRT-en i Meymaneh i Afghanistan da drapet skal ha funnet sted.

- Min kjennskap til hendelsen 17. januar i år tilsier at det ikke er gjort noe galt av norsk personell. Ut i fra rapportene jeg har sett, og samtalen jeg har deltatt i om hendelsene, så kan jeg ikke si at det har blitt gjort noe galt, sier han.

Han har heller ikke kjennskap til at mennesker skal ha blitt brukt som skjold, men hilser granskingen velkommen. Stølan har utredet den omtalte hendelsen på vegne av sjefen på Krigsskolen, og mener at ingenting ulovlig har skjedd.

Les mer om granskningen i dagens papirutgave av VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks