Hovedinnhold

Forsvarssjefen: - To av de beste flyverne i Norge

KJENTE TIL FLYVERNE: Forsvarssjef Harald Sunde møtte pressen sammen med forsvarsminister Espen Barth Eide (t.v.) og generalinspektør Finn Kristian Hannestad i Luftforsvaret (t.h.) Foto: Scanpix.
KJENTE TIL FLYVERNE: Forsvarssjef Harald Sunde møtte pressen sammen med forsvarsminister Espen Barth Eide (t.v.) og generalinspektør Finn Kristian Hannestad i Luftforsvaret (t.h.) Foto: Scanpix.
(VG Nett) Forsvarssjef Harald Sunde har flydd med Truls Ørpen og Ståle Garberg i Hercules-fly mange ganger, og omtaler dem som meget dyktige piloter.

Denne saken handler om:

Da Sunde møtte pressen torsdag kveld, fortalte han VG Nett at han selv har fløyet med to av de savnede i Kiruna mange ganger.

- Jeg kjenner dem ikke, men jeg vet godt hvem de er. Jeg har fløyet med dem mange ganger, sier han til VG Nett.

Bakgrunn: Fly sporløst borte - fem nordmenn savnet 

Han understreker imidlertid at letemannskapene ikke har nådd frem til flyet, og at man ikke må ta noe på forskudd.

Navnga de savnede

- Dette er et robust fly, og to av de beste flyverne i Norge, men vi vet ikke hva som har skjedd, sier han om Truls Ørpen og Ståle Garberg.

De fem savnede er flyver Ståle Garberg, flyger og skvadronsjef Truls Ørpen, lasteleder Bjørn Yngvar Haug, lasteleder Siw Robertsen og offiser Steinar Utne.

Saken fortsetter under grafikken ...

- Det var en fartøysjef, en andrepilot og to lastearbeidere som også fungerer som maskinister. I tillegg var det en offiser som tjenestegjør på Rygge, sier Sunde.

Snakket med Ørpen

- Vanligvis er det fire med i besetningen, men det er avhengig av lasten. Her skulle de hente materiell og personell i Kiruna, fortsetter han.

De pårørende er varslet av Forsvaret.

Oberst og stasjonssjef Diederik Willem Kolff ved Gardermoen sier han snakket med Ørpen for få dager siden.

- Jeg pratet med ham for to dager siden. Alle de savnede er gode kolleger med gode verdier. Alle har samboere, noen har barn. Tankene går til dem.

- Sjokkert

- Jeg fikk beskjeden rundt 16-tiden, og ble sjokkert. Jeg håpet og håper fortsatt på det beste. Det er altfor tidlig å spekulere om det er menneskelig eller teknisk svikt, sa han til VG Nett tidligere i dag.

Harald Sunde sier øvelsen nå fortsetter.

- Vi tilpasser øvelsen og tar vare på kollegene og ser an den videre gangen. Vi har varslet pårørende, og opprettet støttegrupper på Gardermoen og Rygge, sier han.

Han understreker at de fortløpende har vurdert om øvelsen skal avsluttes.

Deltok i øvelse

Flyet med de fem nordmennene var på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige da det plutselig forsvant fra radaren klokken 14:53.

Flyet deltok i øvelsen Cold Response, og skulle hente materiell og personell i den svenske byen.

Klokken 19.01 bekreftet det Svenske sjøfartsverket på sine nettsider at et svakt nødsignal har blitt plukket opp av et dansk redningshelikopter. Helikopteret er nå på vei for å undersøke signalet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks