Hovedinnhold

Forsvaret endret «Futurebook» etter kritikk

FIKTIV PROFIL: Slik ser en profilside på Futurebook ut. Etter avtale er etternavnet og fødselsdatoen sladdet. Foto: Skjermbilde fra Futurebook.no
FIKTIV PROFIL: Slik ser en profilside på Futurebook ut. Etter avtale er etternavnet og fødselsdatoen sladdet. Foto: Skjermbilde fra Futurebook.no
(VG Nett) Forsvaret endrer enkelte deler av sitt rekrutteringsprosjekt «Futurebook» etter skarp kritikk fra Datatilsynet.

Denne saken handler om:

Årets rekrutteringskampanje for vernepliktig ungdom overrasket mange da den ble lansert i slutten av november. I kampanjen ble navn, bosted og fødselsdato på ungdommer i 1992-kullet brukt for å lage en kopi av Facebook.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, da folk fant ut at de var tagget i bilder på Forsvarets kampanjenettsted ««Futurebook»». Ved å tagge noen på et bilde, knytter man et søkbart navn opp mot bilder, i dette tilfelle bilder der personen ikke var tilstede.

Les også:- Forsvaret undervurderer meg med rumpebilder

Datatilsynet var raskt ute med kritikk av nettstedet, og nå har Forsvaret utført endringer i «Futurebook» i tråd med kritikken.

- Ut fra møtet med datatilsynet 30. november gjorde vi en del endringer, forklarer stabssjef Per-Ivar Norman i Vernepliktsverket til VG Nett.

- Vi fjernet etternavn, hjemstedskommune og fødselsdato, sier han.

Datatilsynet har notert seg at endringene har blitt utført, men det rokker ikke ved vurderingen de har gjort av Forsvarets nettsider.

- Konklusjonen er at vår reaksjon står ved lag. Forsvaret tok seg til rette og benyttet seg av personopplysninger på en måte som etter vår vurdering ikke har saklig grunnlag, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til VG Nett.

- Når vi stiller spørsmål, skal de besvares.

Han viser til at det er Forsvarets ansvar å sørge for riktig bruk av informasjonen de disponerer. Forsvaret sitter inne med store mengder personopplysninger som brukes i forbindelse med verneplikten.

- Det virker som de har vært veldig ivrige til å gjøre ny og utradisjonell markedsføring overfor målgruppen og ikke tenkt så mye på personvermessige sider ved dette, mener Skåra.

Leserne diskuterer:- Fikk denne i posten selv, og jeg fikk helt fnatt før jeg skjønte hva det var...

- Det er opp til Forsvaret å vise at de har hjemmel til bruk av personopplysningene slik de har benyttet disse. Nå har de tre uker på å svare oss, sier Skåra.

Han reagerer i likhet med mange som VG Nett har vært i kontakt med, på bruken av virkelige navn i forbindelse med fiktivt innhold. Etter møtet med Forsvarets vernepliktsverk i slutten av november er Datatilsynet ikke fornøyd med endringene. Datatilsynet opplyser at de ikke har tatt stilling til endringene Forsvaret har gjort i etterkant.

- Fremdeles er vi imidlertid kritiske til at man oppretter profiler basert på personopplysninger uten de berørtes samtykke, sier Skåra til VG Nett.

En av reaksjonene kom fra June Beth Rovik, som er mor til en av dem som har fått opprettet en slik profil.

- De stjeler navnet ditt. På andre nettsteder, som Facebook og Nettby, ville du ha blitt kastet ut hvis du ble tatt for å lage en falsk profil, sa hun til VG Nett kort tid etter at kampanjen var i gang.

Endrer ikke mer

Hos Forsvaret har man nå bestemt seg for å la «Futurebook» være, med de endringene som er lagt til.

- Etter den justeringen vil vi la «Futurebook» være, det har vært stor trafikk der og ungdommen har tatt poenget med at det er en kampanje, mener Norman.

Om Forsvaret kommer til å lage en «Futurebook» for neste årskull er ikke avklart. Skåra mener Forsvaret bør ta til seg de reaksjonene som har kommet i etterkant av Futurbook-saken.

Les også:- Futurebook er respektløst av Forsvaret

- Det som nå i praksis har skjedd er at de er ferdige med første innkalling og de har gjort noen endringer i nettstedet. Det vil få mest konsekvenser for hvordan de forholder seg til liknende kampanjer i fremtiden, sier Skåra til VG Nett.
Neste års kampanje kan allikevel bli laget rundt samme lest som «Futurebook», sier Norman til VG Nett.

- Vi vil vurdere konseptet frem til vi skal starte opp med 1993-kullet. Formen på kampanje vi gjorde mot 1992-kullet vil være en faktor vi vurderer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks