Hovedinnhold

E-tjenesten: Mer aggressiv etterretningsvirksomhet mot Norge

Russiske aktører har i årevis forsøkt å trenge inn i datasystemene til norske myndigheter. Denne trusselen fortsetter. Det fastslår E-tjenesten i sin trusselvurdering.

Denne saken handler om:

Les hele rapporten her

Ifølge Etterretningstjenesten vil Russland fortsette med omfattende etterretningsvirksomhet mot norske mål.

– Truslene i det digitale rommet mot politiske, militære og økonomiske mål er økende. Vi kan forvente omfattende etterretningsoperasjoner i året som kommer, skriver E-tjenesten i rapporten.

Saken blir fortløpende oppdatert

Aggressivt Russland

Etterretningssjef Morten Haga Lunde viser til at Russland valgte å gjennomføre omfattende digitale operasjoner for å påvirke det amerikanske valget. Han mener de mest alvorlige truslene mot Norge i 2017 vil vi finne i det digitale rommet, og peker spesielt på Kina og Russland.

– Vi ser at Russland over flere år har manipulert sosiale medier for å påvirke vestlig opinion, sier Lunde.

PST: Ni norske epostkontoer utsatt for målrettet russisk hackerangrep

​Etteretningstjenesten understreker at et mer aggressivt og selvhevdende Russland vil bruke ulike medium og metoder for å utfordre og konfrontere Vesten. Rapporten konkluderer med at vi kan vente slike forsøk fra russisk side i forbindelse med parlamentsvalgene i Europa i år.

I tillegg til tradisjonell innhenting vil en del av aktiviteten til de hemmelige russiske tjenestene drives av en ambisjon om å svekke og påvirke nære naboland og vestlige samfunn, heter det i rapporten.

– Vi har sett at Russland gjennomførte digitale operasjoner for å påvirke valgkampen i USA. Basert på Russlands aktivitet og kapasitet må vi tro at Russland sitter på informasjon som de kan bruke til å påvirke politiske prosesser og valg i andre land, sier Lunde.

Fikk du med deg? PST: Får flere varsler om at nordmenn på reise presses av russisk etterretning

Også kinesiske aktører har i 2016 gjennomført operasjoner mot norske myndigheter og teknologiselskap. Etterretningstjenesten forventer at denne aktiviteten vil fortsette. 

Digitale trusler

I rapporten lister Etterretningstjenesten opp flere eksempler på ulike digitale trusler:

* Sosiale media

De siste to årene har Russland manipulert sosiale media for å påvirke vestlig opinion. Landet har kartlagt sosiale og profesjonelle relasjoner og «kapret profiler». Det har blitt sendt klager til Twitter og Facebook for å stenge ned profiler, og vennenettverk har blitt infiltrerte for å spre desinformasjon og propaganda.

* SMS og oppringinger

Russland har sendt ut et stort antall tekst- og talemeldinger via telefon for å spre sjikane og trusler. et eksempel på dette er en hendelse fra november 2015 der tusenvis av polske soldater og militæransatte ble oppringt fra et russisk telefonnummer

* Sabotasje

Russland videreutvikler operasjonelle konsept for å utføre sabotasje digitalt. Et eksempel på sabotasje er strømbruddet i Ukraina i desember 2015. Kinesisk aktivitet mot Norge er gjerne rettet mot myndigheter, industribedrifter og teknologiselskap. ​

Til tross for en hardere retorikk, understreker likevel Etterretningstjenesten at Russland ikke ønsker noen direkte militær konfrontasjon med Nato.

I tillegg til digitale trusler mener Etterretningstjenesten at terrortrusselen fra militante islamister fortsatt er betydelig.

– Selv om IS er svekket i Irak og Syria, og kapasiteten til å gjennomføre sentralstyrte angrep dermed er redusert, vil organisasjonens nettverk i Europa være en betydelig trussel, sier Lunde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks