Hovedinnhold

Dro rett til drept medsoldats grav

Avdelingen til drept soldat ferdig i Afghanistan

HEDRET: Grenader Andreas (t.v.) og fenrik Stian mottok medaljer for sin innsats i Afghanistan. Foto: Ida-Kristin Gudbrandsen/Forsvaret
HEDRET: Grenader Andreas (t.v.) og fenrik Stian mottok medaljer for sin innsats i Afghanistan. Foto: Ida-Kristin Gudbrandsen/Forsvaret
(VG Nett) De to soldatene satt i panservognen sammen med Claes Joachim Olsson (22) da veibomben gikk av. Det første de gjorde da kom med fly fra Afghanistan onsdag, var å besøke den graven til den drepte kameraten.

Denne saken handler om:

Fakta om norske tap i Afghanistan

  • 25. januar 2010 ble en norsk soldat i Afghanistan drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe.
  • 17. april 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.
  • 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen.
  • 23. juli 2007 ble den 33 år gamle spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.
  • 23. mai 2004 ble den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul.

    Kilde: Forsvaret

Claes Joachim Olsson ble drept da en veibombe gikk av ved Ghowrmach-distriktet i Afghanistan 25. januar. Bomben traff det pansrede kjøretøyet han satt i sammen med grenader Andreas og fenrik Stian. De to ble lettere skadet i eksplosjonen.

Onsdag kom avdelingen som den drepte 22-åringen var en del av hjem fra Afghanistan. Det første alle soldatene gjorde da flyet landet på Gardermoen, var å besøke graven til Claes Joachim ved Gressvik kirke i Fredrikstad.

Les også:- Vi er stolte av deg, Jokke

- Trenger ro

Under en høytidlig seremoni på Sessvollmoen leir torsdag ettermiddag mottok soldatene i avdelingen Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Generalmajor Finn Kristian Hannestad delte ut medaljer og takket soldatene.

Til Forsvaret.no forteller grenader Andreas og fenrik Stian om den tøffe tiden i Afghanistan.

- Oppdraget i Afghanistan hadde høy intensitet. Vi måtte være overalt - alltid. Og det har vært fysisk slitsomt. Nå trenger vi å slappe av, men snart er vi klar for ny utreise, sier de to til Forsvaret.no.

I tiden etter eksplosjonen som tok livet av Claes Joachim har de to soldatene vært i en rekke skarpe situasjoner.

- Noen har sagt at dette har vært blant de hardeste og tyngste operasjonene norske styrker har deltatt i. Vi er ute for å løse oppdrag hele tida. Samtidig gjør vi bare det vi har trent på.

Les også:Claes Joachim (22) hedres: «Du vil aldri bli glemt!»

Mye stridskontakt

Ifølge kaptein Kay-Arne Stenvold, nestkommanderende for avdelingen, har soldatene vært ute i felt 75 prosent av tiden,

DREPT: Claes Joachim Olsson (22). Foto: Lars Kroken/Forsvaret
DREPT: Claes Joachim Olsson (22). Foto: Lars Kroken/Forsvaret

i inntil tre uker av gangen. Om lag 20 ganger har det vært stridskontakt

- Avdelingen er trent for krigsoppdrag, men vi er ikke dimensjonert for å håndtere dette. I pressede situasjoner gjør gutta akkurat det vi har trent på. Jeg er så stolt av denne gjengen. Her er det mange helter, sier han.

- Dere mistet en soldat?

- Før utreise ble vi forberedt på alt, også egne tap. Det hjelper når det tragiske skjer, sier han.

- Selv når det mest grusomme skjer tenker gutta klart og handler helt riktig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks