Hovedinnhold

Dreper fra 1380 meter

I KRIG: De norske skarpskytterne fra basen i Mazar-e Sharif - her under trening i april i fjor. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX HANDOUT
I KRIG: De norske skarpskytterne fra basen i Mazar-e Sharif - her under trening i april i fjor. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX HANDOUT
Med rifler og ammunisjon beregnet for angrep på kjøretøy og materiell, har norske skarpskyttere skutt og drept opprørere i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Flere ganger det siste året har norske styrker i Afghanistan tatt liv. Målene er plukket ut med kikkertsikte - og skutt fra avstander på over en kilometer.

Det lengste holdet for ett enkelt treff er målt til 1380 meter.

Det kommer fram i den nye boken til VG-journalist Tom Bakkeli, «Ett Skudd. En død. Norske skarpskyttere - krigens mest fryktede soldater».

I angrepene på Taliban-opprørere har soldatene brukt omstridt ammunisjon, som i utgangspunktet kun skal brukes mot harde mål som kjøretøy og materiell.

Angrep Taliban

Under en omfattende offensiv i november i fjor, skulle soldater fra flere land i den internasjonale ISAF-styrken støtte den afghanske hæren i å stanse fremrykningen av Taliban i Badghis-provinsen. Norske styrker fra basene i Mazar-e Sharif og Meymaneh deltok.

Under et oppdrag, der norske soldater fra Kystjegerkommandoen (KJK) deltok, skulle en høytstående Taliban-leder og hans offiserer pågripes. Ifølge skarpskytterne som er intervjuet i boken var ordren å «knuse huset hans». Men under offensiven ble de selv angrepet.

I en påfølgende skuddveksling kom skarpskyttere fra Hærens 2. bataljon KJK-soldatene til unnsetning. Fra en skyttergrav skjøt én av disse skarpskytterne med såkalt 12,7mm «multi-purpose»-ammunisjon. Denne skytteren drepte alene flere opprørere, én av dem fra hele 1380 meters avstand.

Totalt ble 25 Taliban-opprørere drept i dette angrepet, og de norske skarpskytterne sto for minst halvparten av fiendens tap.

I etterkant av offensiven har det vært en intern undersøkelse i Forsvaret, og ammunisjonen er blitt stoppet for skarpskyttere, kommer det fram i Bakkelis bok.

FORFATTEREN: VG-journalist Tom Bakkeli. Foto: VG
FORFATTEREN: VG-journalist Tom Bakkeli. Foto: VG

«Delt i to»

Den såkalte «Materiellødeleggelsesriflen» har sammen med den omstridte ammunisjonen en voldsom effekt: Én av skarpskytterne som er intervjuet i boken forteller at «kroppen blir delt i to når du treffer i magen».

Reglene for ammunisjonen sier at den i hovedsak skal brukes mot harde mål, ikke mot mennesker.

I siste utgave av Håndbok for militær folkerett, fra mai 2008, slås det fast at bruk mot fly, helikoptre og kjøretøy er lovlig, men at «bruk av denne ammunisjonstypen direkte mot personell er imidlertid ulovlig på sedvanerettslig grunnlag.»

Saken er så ømtålig for Forsvaret at det tar tre dager for Forsvarets fellesoperative Hovedkvarter (FOHK), Forsvarsledelsen og Forsvarsdepartementet å svare VG om ammunisjonen kan brukes av skarpskyttere.

- Våre retningslinjer er klare. 12,7mm «multi-pupose»-ammunisjon skal kun brukes mot harde og semi-harde mål, ikke mot personell. Unntaket er ved rent selvforsvar der andre våpen og annen ammunisjon ikke er tilgjengelig, svarer til slutt general Roar Sundseth, nestkommanderende ved FOHK.

Det samme sier forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen.

- Slik ammunisjon er i utgangspunktet kun for harde mål. Men i nødssituasjoner kan det finnes unntak, der man er nødt til å handle offensivt for å beskytte seg selv eller medsoldater, sier Strøm-Erichsen til VG.

- Belastning

Forsvarsministeren mener den norske deltagelsen i «Harekate Yolo II» var i tråd med det primært defensive ISAF-oppdraget.

- Meg bekjent holder norske soldater seg innenfor mandatet, og opererer i henhold til engasjementsreglene. Skarpskyttere er bare én type soldat i en større helhet, sier Strøm-Erichsen til VG.

I den nye boken kommer det fram at flere av skarpskytterne selv opplever de uklare reglene som en belastning, der de risikerer å bli syndebukker for å ha brukt den eneste typen ammunisjon som er tilgjengelig.

- Jeg er uenig i at det er en dobbelthet i regelverket her. Noen taktiske valg tas på bakken, og de må man i etterkant gjennomgå, sier Strøm-Erichsen.

En sentral forsvarskilde i boken kommenterer undersøkelsen av skarpskytternes «multi-purpose»-ammunisjon på en annen måte:

«Det er ubehagelig å vite hva vi har gjort, fordi det minner oss på hva Norge og NATO driver med i Afghanistan.»

Artikkelen fortsetter under bildet

MÅ OMPRIORITERES: Forsvarssjef Sverre Diesen sier at å sende norske fredsbevarende styrker til Gaza, betyr at andre oppdrag på nedprioriteres. Foto: SCANPIX
MÅ OMPRIORITERES: Forsvarssjef Sverre Diesen sier at å sende norske fredsbevarende styrker til Gaza, betyr at andre oppdrag på nedprioriteres. Foto: SCANPIX

Vil ha flere skarpskyttere

Forsvarssjef Sverre Diesen roser skarpskytternes innsats i Afghanistan.
- Oppdraget i Afghanistan har tydeliggjort verdien av våre skarpskyttere. De er meget effektive, og vil spille en viktig rolle fremover, både i Afghanistan og i andre oppdrag, sier forsvarssjef Sverre Diesen til VG.

- Skarpskytterne gjør det for det første mulig å ta ut viktige mål på lang avstand. Dermed påtvinger de motstanderne et annet og mer forsiktig bevegelsesmønster som er til vår fordel. Det har en avskrekkende psykologisk effekt, fordi motstanderen får følelsen av å være i akutt fare hele tiden, fortsetter forsvarssjefen.

Skarpskytterne brukes også til overvåkning og observasjon. Forsvaret vil i tiden fremover satse sterkt på opplæringen av skarpskyttere, men antallet vil fortsatt være relativt lavt.

- Disse soldatene utgjør en smal og krevende nisje. Men vi vil sørge for at vi har tilgang til det antallet vi trenger, sier Diesen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks