Hovedinnhold

Disse signaturene er verdt seks milliarder

Se bildene: Forsvarets nye panservogner

(VG Nett) Her signerer forsvarstoppene kontrakten på den største investeringen i Hærens historie.

Denne saken handler om:

CV-90 panservogn

Produsent: BAE Hägglunds, Sverige
Vekt: 28 – 35 tonn (MK1/MK3)
Våpen: 30 mm Bushmaster II, 12,7 mm fjernstyrt våpenstasjon, 7,62 mm mitraljøse og et røykutskytningsanlegg (12x76 mm)
Mannskap: Vognkommandør, vognfører, skytter (+ 8 soldater i stridsrom i stormpanservognene)
Fart: 70 km/t

«Nye CV-90» kommer i seks ulike versjoner:
*Stormpanservogn (SPV)
*Stridsledelsesvogn
*Stormingeniørvogn
*Multifunksjonsvogn (Bombekaster- og logistikkvogn)
*Oppklaringspanservogn
*Skolevogn

I de tilsynelatende grå og kjedelige protokollene på bildet over skjuler det seg mer enn noen fornemme navnetrekk:

Avtalene som frem til 2017 skal samtlige av Hærens panservogner byttes ut, bygges om eller moderniseres.

- Dette er blant de største investeringene som er gjort til Hæren. Det er en avgjørende del i den pågående moderniseringen av Forsvaret og Hæren, for at vi skal kunne delta i fremtidige operasjoner nasjonalt og internasjonalt. De nye panservognene får blant annet betydelig bedre beskyttelse og overvåkningsutstyr, sier nestkommanderende i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Morten Jacobsen, i en pressemelding.

I 2017 kan Forsvaret gå i krigen med 146 flunkende nye eller helt ombygde CV-90-vogner. Av disse har Hæren allerede 103 som skal opprustes og oppgraderes. Resten er nyanskaffelser.

BILDESPESIAL: Slik blir Forsvarets nye panservogner

De svenskproduserte CV-90 stormpanservognene har vært i trofast tjeneste i det norske Forsvaret siden midten av 1990-tallet. I Afghanistan har stormpanservognene vært et svært viktig og nyttig våpen for soldatene gjennom flere tøffer skuddvekslinger de siste årene. CV-90-vognene har også vært et yndet mål for opprørere. 

- En milepæl

Kontraktene som ble signert i dag har en verdi på seks milliarder kroner. Det er første del av et moderniseringsprogram på totalt 10 milliarder kroner.

- For Forsvaret og Hæren er dette en betydelig milepæl. Kontrakten mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og BEA Systems Hägglund markerer starten på neste fase i moderniseringen og styrkingen av Hærens kampkraft, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) til NTB - etter at partene hadde undertegnet.

Anskaffelsen ble godkjent av Stortinget i forrige uke, samme dag som langtidsplanen for Forsvaret. Investeringen i nye og moderniserte stormpanservogner kom noe i skyggen av kampflybeslutningen, men er likevel trolig den største i Hæren noensinne.

Det er Panserbataljonen i Troms og Telemark bataljon i Østerdalen som får styrket sine kapasiteter gjennom prosjektet.

Norske ringvirkninger

Ingebrigtsens svenske kollega, statssekretær Carl von der Esch, var da også til stede under signeringen.

Hägglunds har forpliktet seg til industrielt samarbeid med Norge tilsvarende verdien av hovedprosjektet. Denne form for gjenkjøp er vanlig for forsvarskontrakter.

Avtalen er omfattende og vil involvere bedrifter og industri flere steder i landet. Blant selskapene som er underleverandører innen data, kommunikasjon og våpen, er Kongsberg Defence & Aerospace, Thales Norway og Vinghøg.

PS! Hæren beholder også sine Leopard 2-stridsvogner, som skal operere sammen med de nye CV-90-ene.

Kilde: VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks