Hovedinnhold

Ap-utvalg åpner for pliktår for alle

VERNEPLIKT FOR ALLE: Marit Nybakk, leder i Arbeiderpartiets Internasjonalt forum, mener en innføring av obligatorisk samfunnstjeneste for både gutter og jenter burde vurderes. Foto: Ekroll, Henning Carr/VG
VERNEPLIKT FOR ALLE: Marit Nybakk, leder i Arbeiderpartiets Internasjonalt forum, mener en innføring av obligatorisk samfunnstjeneste for både gutter og jenter burde vurderes. Foto: Ekroll, Henning Carr/VG
Aps forsvarspolitiske tankesmie vurderer obligatorisk samfunnstjeneste for begge kjønn. Det kan bety at alle ungdommer må avtjene en tid i statens militære, eller sivile, klær.

Denne saken handler om:

- I mange år har vi lukket øynene for at verneplikten har blitt svært selektiv. Men verneplikt må vi ha. På sikt, som et tillegg til militærtjeneste, kan det å innføre en bred, obligatorisk samfunnstjeneste for både jenter og gutter derfor være interessant, sier Marit Nybakk til Dagsavisen.

Nybakk leder Arbeiderpartiets Internasjonalt forum, en forsvarspolitisk tung underavdeling i Oslo Ap.

- At man har en form for samfunnstjeneste, både for å støtte viktige samfunnsfunksjoner og som en del av borgerplikten, er en gunstig ordning. Det vil gjøre systemet mer rettferdig, sier nestleder Monica Mattsson i Internasjonalt forum.

Sterke krefter i Arbeiderpartiet, blant dem Nybakk, jobber samtidig for å fjerne siviltjenesten, noe som kan få effekt allerede fra og med neste år. Dermed vil man kunne nekte militærtjeneste uten å måtte avtjene tjenestetiden på annen måte.

Sivilarbeidernes hovedtillitsvalgte, Johannes Dalen Giske, er lunken til ideen om pliktår for alle. Han tror en slik ordning ville blitt katastrofal, med store kostnader og mange uengasjerte ungdommer drivende rundt i samfunnets korridorer. Han mener dessuten Ap opptrer merkelig når partiet tviholder på verneplikten samtidig som det ønsker å fjerne det eneste alternativet til førstegangstjenesten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks