Hovedinnhold

424 personer får lønn fra Forsvaret uten å jobbe der

<p>Soldater fra Telemark bataljon (TMBN) under øvelsen Noble Ledger 2014.</p>

Soldater fra Telemark bataljon (TMBN) under øvelsen Noble Ledger 2014.

Foto: Mats Grimsæth, Forsvaret
Siden år 2000 har Forsvaret brukt 5,5 milliarder på sluttpakker og førtidspensjon. – Sluttpakkene var nødvendige, mener tidligere forsvarssjef Sigrud Frisvold.

Denne saken handler om:

I år 2000 ble det besluttet å redusere antall stillinger i Forsvaret med 5000 innen utgangen av 2005. Det målet har Forsvaret nådd, men det har kostet: Ifølge Forsvarets forum har Forsvaret brukt 5,5 milliarder kroner på sluttpakker og førtidspensjon siden år 2000.

Les også: Slik blir det nye Forsvaret - hvis forsvarssjefen får bestemme

Sluttpakker i Forsvaret

** I år er det 319 personer som mottar AST på til sammen 73 millioner kroner. Disse har altså en snittlønn på 227.000 kroner. 

** I tillegg er det 105 personer som mottakt ARL – avgang på redusert lønn – som deler på 38 millioner kroner. 

** Forsvaret betaler også ventelønn til noen få personer.

Kilde: Forsvarets forum

For at Forsvaret skulle nå nedbemannings-målet fikk de ansatte mulighet til å søke om såkalte avgangsstimulerende tiltak (AST). I perioden 2000 til 30. juni 2006 mottok flere enn 4700 medarbeidere i Forsvaret en eller annen form for slike tiltak.

I år er det ifølge Forsvarets forum til sammen 424 personer som fortsatt får lønn fra Forsvaret, uten å jobbe der.

Skal spare 18 milliarder

– Sluttpakker er aktuelt når en organisasjon som Forsvaret skal omstilles. Offiserer tilsatt før 2005 har et meget sterkt stillingsvern - sterkere enn øvrige statsansatte, sier Kjersti Klæboe, ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet, i en sms til VG. 

Sluttpakkene innebar blant annet at yrkesoffiserer ble lovet lønn fram til pensjonsalder, mot at de ikke jobbet i staten. Utbetalingene var avhengige av alder: For de i 50-årene var det snakk om rundt 60 prosent lønn. Sivile kunne også få lønn i inntil to år, eller tre år hvis de videreutdannet seg, skriver Forsvarets forum.

Fikk du med deg denne? Offiser får 225.000 hvert år for ikke å jobbe i Forsvaret

Til sammen er målet at Forsvaret skal spare 18 milliarder kroner på de 5000 som ble betalt ut av tjeneste. Klæboe sier at sluttpakkene Forsvaret har brukt tidligere har vært kostbare, men sier også at de har bidratt til en betydelig innsparing.

– Dermed kan man si at disse har hatt god effekt, sier hun.

– Var nødvendige

Sigurd Frisvold var forsvarssjef fra 1999 til 2005. Han er ikke i tvil om at sluttpakkene i 2000 var nødvendige.

– Pakkene var så gode som de måtte være. Det fikk folk til å søke. Det går sikkert an å lure på om de var for lukrative. Men da de kom, var de viktige, sier Frisvold til VG.

– Vi hadde lagt opp en god organisasjon rundt det hele, men det var jo tøft. Det var 100 ansatte som skulle ut hver måned i fire år. Det merkes i en organisasjon som skal forsøke å produsere forsvarsevne, legger han til. 

Nå står Forsvaret overfor nye omstillinger. I første omgang er det HR-kjeden som skal reduseres med drøyt 300 årsverk, forteller Klæboe. Hun legger til at det neppe vil bli aktuelt med sluttpakker denne gangen.

– Det er fordi behovet vil være langt lavere. Forsvarsdepartementet er i dialog med andre departementer for å sikre at fremtidig avvikling av kompetanse blir rimelig strengt styrt, og faller rimeligere ut enn pakkene vi har hatt til nå, sier Klæboe.

NATO-sjef Stoltenberg: Fullt mulig å gi Forsvaret 17 milliarder mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks