Hovedinnhold

Forstår ikke hvorfor Bondevik ikke er tiltalt

RETTSSAK: Kjell Magne Bondevik (innfelt) skal kun delta i rettssaken mot stortingspensjonistene som vitne. Fra venstre: Forsvarer Bjørn Stordrange, hans klient Anders Talleraas, medforsvarer Hege Birkeland Ersdal, forsvarer Svein Aage Valen og hans klient Magnus Stangeland. Foto: Scanpix
RETTSSAK: Kjell Magne Bondevik (innfelt) skal kun delta i rettssaken mot stortingspensjonistene som vitne. Fra venstre: Forsvarer Bjørn Stordrange, hans klient Anders Talleraas, medforsvarer Hege Birkeland Ersdal, forsvarer Svein Aage Valen og hans klient Magnus Stangeland. Foto: Scanpix
OSLO TINGRETT (VG Nett) - Saken mot Kjell Magne Bondevik ble henlagt fordi det ikke forelå noen tapsrisiko for staten, sa aktor. Uforståelig da at Talleraas og Stangeland er tiltalt, svarer forsvarerne.

FAKTA OM PENSJONSSAKEN

 • Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.
 • Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.
 • Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).
 • Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.
 • Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.
  Magnus Stangeland (69):
 • Fra Austevoll i Hordaland.
 • Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.
 • Styreformann for aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.
 • Nekter straffskyld.
  Anders Talleraas (64):
 • Fra Brattvær i Møre og Romsdal.
 • Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.
 • Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.
 • Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.
 • Nekter straffskyld.
  Kilde: NTB

- For Magnus Stangeland ville det netto vært snakk om å tilbakebetale 236.000 kroner. Dersom noen tror han ikke kunne betalt inn det, så må de tro om igjen, sier hans forsvarer Svein Aage Valen til VG Nett.

- Anders Talleraas er god for tre ganger så mye penger som Bondevik, og har vært villig til å betale tilbake det han urettmessig har fått utbetalt, sa hans forsvarer Bjørn Stordrange til retten.

Begge krever nå en nærmere forklaring fra aktor på hvorfor hun bruker det argumentet for at Bondevik, som på et tidspunkt også ble undersøkt for mulig pensjonsjuks, ikke står tiltalt når deres klienter gjør det.

De to tidligere stortingspolitikerne er tiltalt for å ha fått utbetalt til sammen over 3,2 millioner kroner uberettiget i pensjon fra Stortinget. Økokrim mener dette er grovt bedrageri, selv om det skal ha skjedd uaktsomt. Blir de tidligere toppolitikerne funnet skyldige, risikerer de to års fengsel. Begge har nektet straffskyld, og hevder de bare har fulgt den informasjonen de har fått fra styret i Stortingets pensjonsordning.

- Bondevik sa fra

Aktor Elisabeth Roscher mener sakene til de to tiltalte og eksstatsministeren fra Kristelig Folkeparti er vidt forskjellige. Hun forklarer at Bondevik selv tok opp spørsmålet om tilbakebetaling relativt kort tid etter at han hadde fått ny, fast stilling, og dermed ikke lenger hadde krav på stortingspensjon.

- Dette var lenge før riksrevisjonen så på denne pensjonsordningen, og det i det hele tatt ble en sak, sier Roscher til VG Nett.

Hun sier det er mange vanskelige tolkninger knyttet til lovbestemmelsen, blant annet til når plikten til å si fra om endringer i inntekten inntreffer. I denne saken var det ifølge henne også litt uklart når plikten inntraff for Bondevik.

- Men Bondevik sa fra. Det gjorde aldri Stangeland og Talleraas før dette ble gransket, sier førstestatsadvokaten, og legger til:

- Det foreligger ikke fare for tap for staten dersom gjerningsmannen både har til hensikt - innen kort tid - å betale tilbake og har evnen til det. Jeg stiller ikke nødvendigvis spørsmål ved Talleraas' og Stangelands faktiske evner til tilbakebetaling, men evne er altså ikke nok, sier hun, og antyder dermed at hun ikke stoler på at de hadde til hensikt å tilbakebetale før det ble kjent at de trolig hadde fått for mye i pensjon.

LES OGSÅ: 21 toppolitikere i vitneboksen 

Vil ikke spekulere

AKTOR: Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher. Foto: Scanpix
AKTOR: Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher. Foto: Scanpix

I sine innledninger la både advokat Stordrange og advokat Valen vekt på at deres klienter er gjort til syndebukker for det de oppfatter som en systemfeil.

De mener å kunne dokumentere at det var umulig for deres klienter å vite at også goder som styrehonorarer og gratis bil skulle telle med når de regnet ut hva inntekten deres var etter at de forlot Stortinget, og om den var så høy at de ikke hadde rett på pensjon derfra. De mener også at selv da de spurte pensjonsstyret på Stortinget fikk de svar som tydet på at fulgte reglene.

- Ingen burde sittet her. Heller ikke Bondevik. Når aktor da grunngir hvorfor han ikke er her, blir jeg enda mer i tvil om hvorfor Talleraas og Stangeland er det, sier Stordrange.

- Ikke spør meg hvorfor de bruker det argumentet når det gjelder Bondevik og ikke våre klienter, sier Valen.

- Kan det ha med hans posisjon som tidligere statsminister å gjøre?

- Det kan du spekulere like mye i som oss, svarer Valen, og trekker nærmest oppgitt på skuldrene.

- Nei, det ønsker jeg ikke å spekulere i, er Stordranges svar på spørsmålet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks