Hovedinnhold

Pilotprosjekt for å hjelpe barn i konfliktfamilier

Gir millioner i støtte til skilsmissebarn for å unngå nye drap

NY SATSING: Regjeringen satser nå nytt på mer samtaletilbud til både foreldre og barn i forbindelse med foreldres samlivsbrudd. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
NY SATSING: Regjeringen satser nå nytt på mer samtaletilbud til både foreldre og barn i forbindelse med foreldres samlivsbrudd. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
(VG Nett) Etter VG Netts serie om foreldrevold vil regjeringen styrke tilbudet til barn som lever i familier med høyt konfliktnivå etter foreldrenes samlivsbrudd.

Denne saken handler om:

Har du innspill?


Tips Tanja Irén Berg.
33 barn drept og dødelig mishandlet av sine foreldre
  • Ingen har komplett oversikt over hvor mange barn som er drept i Norge siden 1979.
  • VG Nett har etter grundige undersøkelser funnet at 27 barn er drept av sine egne foreldre siden 2000. I tillegg er seks barn blitt tatt livet av med dødelig vold.
  • Ingen har forsket på årsakene til barnedrap siden 1979.
  • VG Netts egne undersøkelser viser at minst en tredel av barna er drept av foreldre som har slitt med psykiske problemer i forkant av drapet.
  • VG Netts egne undersøkelser viser også at halvparten av barna som er drept opplevde et samlivsbrudd mellom foreldrene kort tid forut for drapet eller at en av foreldrene ønsket å skille seg.

Før sommeren hadde VG Nett en serie artikler om foreldre som tar livet av sine egne barn. Reportasjeserien dokumenterte at minst 33 barn er drept eller dødelig mishandlet av sine foreldre de siste ti årene. I tillegg dokumenterte VG Nett at halvparten av barna hadde blitt drept i forbindelse med foreldrenes samlivsbrudd.

LES OGSÅ:Tok livet av barna sine i rus
LES OGSÅ:- Annenhver måned drepes eller mishandles et barn til døde

Reportasjeserien fikk justisminister Knut Storberget (Ap), helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) til å komme med konkrete løfter for hva de vil gjøre for å forhindre at flere barn blir drept av sine aller nærmeste.

LES OGSÅ:Krever massive tiltak etter VG Nett-serie om barnedrap
LES OGSÅ:Leserstorm etter foreldrevold-sakene

Nå har Lysbakkens departement satt av tre millioner kroner i år til et pilotprosjekt i fire kommuner. Den samme summen er satt av for neste år.

Målet er å få kommunene og familievernkontorene til å samarbeide bedre slik at foreldre i konflikt rundt samlivsbrudd skal få mer og bedre hjelp. Samtidig skal barn i disse familiene også få bedre oppfølging, blant annet gjennom samtalegrupper.

STYRKER SAMARBEIDET: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV). Foto: Frode Hansen
STYRKER SAMARBEIDET: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV). Foto: Frode Hansen

- Vi må prøve å nå de som er i store konflikter etter samlivsbrudd bedre, og få til å gi de et godt tilbud, sier prosjektleder Egil Halleland til VG Nett.

De fire kommunene som nå er utpekt som pilotkommuner er: Larvik, Bærum, Hamar og Levanger. I tillegg skal fire familievernkontor i disse kommunene være med i prosjektet.

Samtalegrupper

Halleland forteller at de nå håper at familievernkontorene og kommunene samarbeider bedre for å hjelpe både barn og foreldre i krise.

- Det er ofte i kommunen man oppdager at noe er galt. Enten i barnehagen, på skolen eller helsesøster. Samtidig har de svært god kompetanse på å gi hjelp ved familievernkontorene. Nå håper vi på et sterkt samarbeid, understreker Halleland.

- Samtidig vil vi sikre oss at vi når de barna som opplever samlivsbrudd tyngst et tilbud om samtalegrupper, legger han til.

Dette har de gjort

VIL HA ENDRINGER: Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker å sende besøkspoliti til risikofamilier. Foto:
VIL HA ENDRINGER: Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker å sende besøkspoliti til risikofamilier. Foto:

VG Nett har tatt runden til Storberget, Strøm-Erichsen og Lysbakken for å høre hva de har gjort for å styrke barns rettssikkerhet siden de kom med konkrete løfter. Dette er svarene de har gitt:

** En arbeidsgruppe mellom barne- og likestillingsdepartementet og Justisdepartementet skal nå vurdere hvordan domstolene ivaretar barn som utsettes for vold fra en forelder i samværsspørsmål. Gruppa hadde sitt første møte i september, og skal levere sine anbefalinger våren 2011.

** Samtidig vurderer barne- og likestillingsdepartementet nå om ordningen med tilsyn under samvær skal endres.

** Ressursene til barnevernet økes. Forrige uke ble det kjent at barnevernet får 240 millioner kroner fra statsbudsjettet.

LES OGSÅ:49 mishandlede barn på sykehus meldt til barnevernet

LØFTER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kom med konkrete løfter for å bedre tilbudet til psykisk syke, men har foreløpig ikke innfridd disse. Foto: VG
LØFTER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kom med konkrete løfter for å bedre tilbudet til psykisk syke, men har foreløpig ikke innfridd disse. Foto: VG

** Ifølge statssekretær Tone Toften i helsedepartementet har det skjedd en kraftig økning i ambulante psykiske tjenester. Samtidig jobber helseforetakene med å bedre tilbudet på ettermiddag, kveld og natt ytterligere.

LES OGSÅ:Sverige: Styrket psykiatrien, halverte barnedrapene

** Like før sommeren hevet regjeringen strafferammen for vold i nære relasjoner til fire år, og grov vold inntil seks år.

** 25. juni trådte en ny lovendring også i kraft. Avvergingsplikten skal gå foran enhver taushetsplikt. Det betyr at alle har plikt til å kontakte politiet eller på annen måte forsøke å forhindre lovbrudd.

** Det er også igangsatt et arbeid for hvordan et mulig besøkspoliti kan se ut i Norge, men det er foreløpig ikke besluttet om dette skal innføres i Norge.

** Helse- og omsorgsdepartementet jobber for en ordning der foreldrene frivillig skal kunne kreve at det gjennomføres en dødsstedsundersøkelse når små barn under 3 år dør plutselig og uventet. Samtidig holder Justisdepartementet på med et forslag om at uventede dødsfall hos barn alltid skal undersøkes nærmere - uavhengig om det foreligger mistanke om straffbare forhold.

LES HELE VG NETTS ARTIKKELSERIE OM FORELDREVOLD HER!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks