Hovedinnhold

Vil vurdere GPS-sporing av barnehagebarn

Foreldreutvalget for barnehager: - Vi er skeptiske

PÅ SPORET: Pernilla Rundqvist, førskolelærer på Humlan i Borlänge, har tatt i bruk GPS for å få bedre kontroll på hvor barna befinner seg. Foto: Henrik Hansson/Aftonbladet
PÅ SPORET: Pernilla Rundqvist, førskolelærer på Humlan i Borlänge, har tatt i bruk GPS for å få bedre kontroll på hvor barna befinner seg. Foto: Henrik Hansson/Aftonbladet
(VG Nett) Private barnehagers landsforbund vil se på muligheten for å utstyre barnehagebarn med en GPS-brikke.

Denne saken handler om:

Foreldreutvalget for barnehagen er imidlertid langt mer skeptiske.

I Sverige holder allerede noen barnehager på med gi barna en GPS-sender på refleksvestene de bruker i barnehagen skriver Aftonbladet. Senderen gjør at de ansatte i barnehagen få barna opp på et kart på mobilen sin og dermed raskt finne ut hvor de små befinner seg.

BAKGRUNN: Svenske barnehagebarn skal GPS-merkes

- Foreldrene ser det som en sikkerhet. Det har bare blitt opplevd som positivt, sier Monica Blank-Hedqvist, rektor på Östermalmsgården førskole, som allerede har gitt barna de nye vestene.

- Kan øke sikkerheten

Nå vil også Private barnehagers landsforbund i Norge vurdere GPS-overvåking av ungene.

- Det er klart vi vil det. Jeg er positiv til alt som øker sikkerheten i barnehager, sier Arild M. Olsen, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund til VG Nett.

Forbundet har 2300 medlemsbarnehager og favner om godt over 100.000 barn, men han har aldri hørt om noe slikt system før.

- Men med de forutsetningene som er lagt til grunn i Sverige, altså at et nytt sikkerhetssystem ikke er en erstatning for personale eller noe annet, så er det interessant å se på.

LES OGSÅ: Vil gi robotomsorg til eldre

- Vi har hatt situasjoner i Norge med barn som har blitt borte på tur og barn som har blitt glemt på busser. Det er helt klart at varslingssystemer som dette er en ekstra sikkerhet, sier han.

- Bedre hverdag

Olsen forteller at mange foreldre mener det er viktig at barna er mye ute i barnehagen.

LES OGSÅ: - Mobiltjenesten Bipper overvåker barna

- Det er også barnehager som benytter seg mye av friområder i nærheten. Med fornuftig bruk og rett kvalitet kan det gi en bedre hverdag både for barna og for de voksne, sier han.

FESTES PÅ VESTEN: Senderen settes fast på refleksvestene som barna vanligvis bruker i barnehagen og signalet sendes til en mobil som de ansatte har. Foto: Henrik Hansson/Aftonbladet
FESTES PÅ VESTEN: Senderen settes fast på refleksvestene som barna vanligvis bruker i barnehagen og signalet sendes til en mobil som de ansatte har. Foto: Henrik Hansson/Aftonbladet

Han vil nå be noen i organisasjonen om å se nøyere på det svenske tiltaket.

- Skeptisk

Lena Jensen er leder av foreldreutvalget for barnehager, som er et nasjonalt utvalg for både private og offentlige barnehager. Hun er ikke like positiv.

- Vi er veldig skeptiske til at dette vil bidra til mer kvalitet i barnehagene. Det er sånn at i barnehagene så er det ganske små barn som trenger tilsyn og omsorg, og da trengs det kompentete, voksne folk til stede. Vi er redde for at GPS -systemet kan bety en falsk trygghet, nettopp fordi de kanskje vil la ungene få bevege seg lengre bort uten tilsyn, sier hun til VG Nett.

Firmaet som står bak GPS-systemet innrømmer overfor Aftonbladet at det er en fare for at teknikken svikter innimellom. De mener imidlertid det skal en del til før det skjer.

LES OGSÅ: Vil ha makstid for barnehagebarn

Jensen understreker at de ikke er prinsipielt i mot slik overvåking.

- Dersom det er noen foreldre eller barnehager som vil gjøre dette, så sier vi ikke at vi er prinsipielt i mot det, men at vi er veldig skeptiske til det, sier hun.

- Må tenke nøye gjennom

Ove Skåra, informasjonsansvarlig i Datatilsynet, mener det ikke er noen lov som forbyr barnehagene å gjøre dette.

Mener du GPS-overvåking av barna er veien å gå? Er det behov for det? Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen!

- Det avhenger selvfølgelig av hvordan de faktisk bruker det; foreldre har jo overlatt til barnehagen å passe på hvor barna er hele tiden, så på den måten kan vi ikke si at det er en integriteteskrenkelse. De skulle uansett passes på kontinuerlig. Men det ville muligens bli større problemer dersom man gjorde det i første eller andre klasse på skolen, sier han.

LES OGSÅ: Barnehageansatte vil jobbe mindre

Han mener også barnehagene måtte tenke nøye gjennom hvordan og når de bruker systemet, dersom de tok det i bruk.

- Det er ikke meningen at barna skal bli en prikk på et kart slik at noen kan konfrontere deg med hvor du er til enhver tid. Det må ikke brukes i kontrollsituasjoner, det ville kunne være uheldig for formingen av barnet. Men det kan være et virkemiddel for å forhindre at barna plutselig kommer bort med fatale konsekvenser, sier han, men advarer også mot at systemet kan gi en «falsk trygghet».

- Man må ha fullt fokus på barna i tillegg. Det er også viktig at barnehagen eventuelt har samtykke fra foreldrene; de må kunne si at deres barn ikke skal bli sporet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks