Hovedinnhold

Vil ha egne institusjoner for innvandrerbarn

Barnevernet her i landet er preget av norske middelklasseverdier, mener Athar Ali i Norsk innvandrerforum. Foto: Scanpix
Barnevernet her i landet er preget av norske middelklasseverdier, mener Athar Ali i Norsk innvandrerforum. Foto: Scanpix
Barnevernet her i landet er preget av norske middelklasseverdier, mener Athar Ali i Norsk innvandrerforum. Han ønsker egne barnevernsinstitusjoner for etniske minoriteter.

Denne saken handler om:

Barn med minoritetsbakgrunn er i dag overrepresentert i barnevernet.

- Forholdet mellom etniske minoriteter og barnevernet er dårlig og preget av mistillit, sier han til Aften.

Et av problemene er kunnskapene barnevernet har om kulturelle forskjeller og minoriteter blant annet når det gjelder respekt for foreldre, autoritet og grensesetting, hevder han.

- Målestokken er gjerne en norsk familie med middelklassebakgrunn. Om barnevernet kun vurderer omsorg ut fra vestlige kriterier, er vi redd for misforståelser og feiltolkninger, sier Ali.

- Avstand

Han peker på at mange innvandrerfamilier legger stor vekt på respekt for foreldre.

- Forholdet mellom far og barn er ofte preget av avstand. Selv om han har empati med barna vil han ikke vise det, for han må beholde sin autoritet. Det kan lett misforstås, sier Ali.

Men problemet er toveis.

- Minoriteter har ofte dårlige kunnskaper om barnevernsloven og barnevernet. Mange er redde, og oppfatter barnevernet kun som en kontrollinstans, eller del av politiet, sier Ali.

Byrådssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har ikke sans for forslaget og slår fast at integrering og forebyggende arbeid heller er løsningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks