Hovedinnhold

Vi synes ungdommen er uhøflig, viser VG-undersøkelse

Toppen Bech (71) etterlyser folkeskikk

Toppen av høflighet: Hun er slettes ikke imponert over barn og ungdoms folkeskikk, skikk- og brukekspert Toppen Bech. Foto: Jon Olav Nesvold
Toppen av høflighet: Hun er slettes ikke imponert over barn og ungdoms folkeskikk, skikk- og brukekspert Toppen Bech. Foto: Jon Olav Nesvold
Voksne nordmenn mener de selv var mye mer høflige og respektfulle som unge enn dagens oppvekstgenerasjon. Det kommer frem i VGs store meningsmåling om grensesetting.

Denne saken handler om:


Hele syv av ti spurte mener de utviste mer folkeskikk, og var mer høflige og respektfulle i sin barndom enn dagens barn og unge.

Foto:
Foto:

LES:Mener 10-åringer kler seg for sexy
LES OGSÅ:Hva er passende ukelønn for en 12-åring?

Målingen viser at også dagens grensesettere, voksne med omsorgsansvar for barn, mener de selv hadde bedre folkeskikk som unge enn deres egne barn har i dag.

Hva synes du? Var barn høfligere før?Diskuter på vår Facebook-gruppe om grensesetting!

Bare aldersmessig er det en viss forskjell på voksnes syn på barn og unges folkeskikk.

Det er de eldste som i størst grad svarer at de var mer høflige og respektfulle overfor sine medmennesker enn dagens oppvoksende slekt.

Mindre respekt

Forfatter av boken «Skikk og bruk i en ny tid», Toppen Bech (71), er en som ber om mer høflighet av den oppvoksende slekt.

- Jeg synes virkelig det er mye uhøflig ungdom. Mye av respekten for de eldre og forbildene er blitt borte, sier Toppen Bech til VG.

Hun mener hensynsfullhet, omtanke og høflighet er nedvurdert av veldig mange barn og unge nå, i forhold til for 20, 30 og 40 år siden.

LES:7 av 10 vil ha hjelp til å oppdra barna

Hennes egen bok om moderne skikk og bruk selger i store opplag. Toppen tar det som et tegn på at mange har et sug etter kunnskap om hvordan de skal oppføre seg.

Over 79 prosent av 60-plussfolket som er spurt i VGs meningsmåling, synes dagens barn og unge har en god del å gå på for å komme på samme høflighetsnivå som de selv lå på som barn og unge i 1950- og 60-årene.

Men også representanter for den frie generasjonen som var unge på 70-tallet, mener de var mer høflige i sin ungdom.

Mer egoistiske

Leder av en egen norsk Facebook-gruppe for høflighet, Tine Berge, mener Ola og Kari Nordmann er blitt mer opptatt av seg selv på bekostning av andre.

LES OGSÅ:Foreldre betaler barna for gode karakterer

- Det er en økende generell egosentrisitet i samfunnet. Man tenker mer og mer på seg selv, sin egen lykke og mindre på andre. En slik holdning har en tendens til å innebære at man legger mindre vekt på respekt for andre mennesker, hvor mindre høflighet er en naturlig konsekvens, sier Berge til VG.

Både Toppen Bech og Tine Berge vil imidlertid få frem at mange barn og unge er både høflige og respektfulle i sin fremferd.

- I barnehager jeg kjenner er det respekt, ro og høflige barn som takker for maten. De bruker innestemme og hjelper hverandre så det er den rene idyll. Men det kan synes om det skjer noe når barn begynner på skolen. Da kan det virke som om det er teit å være høflig for mange, sier Toppen Bech.

I VGs omfattende måling om grensesetting, svarer en av fire at dagens barn og unge har en dårlig evne til å utvise respekt, høflighet og folkeskikk.

LES:Sitter barna for mye foran PC-en? Les ekspertenes råd.

Tine Berge er redd for å bli oppfattet som ensidig negativ til barn og unges folkeskikk.

- Jeg opplever også høflige barn og unge i dag. Det er muligens blitt større forskjeller i hvor høflige barn og unge er i dag i forhold til før i tiden. Dette kan ha med at den kollektive interessen for høflighet i samfunnet er blitt mindre og barn blir oppdratt ulikt, vurderer Berge.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Foto: Grafikk: VG
Foto: Grafikk: VG


Foto: Grafikk: VG
Foto: Grafikk: VG


Slik er de uhøflige

Uhøflighet blant barn og unge brer om seg, ifølge Skikk og bruk-forfatter Toppen Bech og høflighetsforkjemper Tine Berge.
De gir noen eksempler på slik atferd:

Foto:
Foto:

Manglende respekt både i oppførsel og tiltalemåte.
Mindre respekt for eldre.
Mindre hensyn og respekt for f.eks. eldre, syke og gravide.
Mindre respekt for offentlig og privat eiendom i form av tagging og hærverk.
Atferd i kollektivtrafikk der barn sitter med bena på setet, ikke slipper folk ut av døren før de presser seg inn osv.
Smelling i dører.
Liten bruk av ordet takk.
Liten bruk av ordet unnskyld, hvis det for eksempel tråkkes på tær på bussen.
Mindre vanlig å åpne- eller holde døren åpen for eldre.
Mindre vanlig å reise seg for eldre på buss og trikk.
Mindre vanlig å hilse.
Mer vanlig å snike i køer.

LES:Alle VGs saker om grensesetting her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks