Hovedinnhold

Statsbudsjettet: Gir mer penger for å forhindre samlivsbrudd

<p>TAR GREP: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) i samtale med administrerende direktør Ole Johan Sandvand og leder Bente Barstad på familiesenteret ved Modum Bad onsdag.<br/></p>

TAR GREP: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) i samtale med administrerende direktør Ole Johan Sandvand og leder Bente Barstad på familiesenteret ved Modum Bad onsdag.

Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad
Norske familievernkontor har månedslange ventelister for par som ønsker terapi. Når de får time, er det ofte for sent. Nå åpnes pengesekken som kan hindre samlivsbrudd.

Denne saken handler om:

VG vet at når statsbudsjettet for 2015 legges frem onsdag neste uke, foreslår Høyre/Frp-regjeringen å bevilge 15 millioner friske kroner til familievernkontorene over hele landet. Samlet sett foreslår de å bruke 27 millioner kroner mer på familievernet neste år, sammenlignet med Stoltenberg II-regjeringens forslag til budsjett for 2014.

– Å hjelpe dagens familier sikrer flere barn en bedre fremtid. Trygge voksne gir trygge barn, og stabile, trygge og varige samliv er ikke bare viktig for familiemedlemmenes liv og helse, men for hele samfunnet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Bakgrunn:Varsler nytt løft for barnefamilier

Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) har familievernkontorer over hele landet, som blant annet gir råd og megler før, under og etter konflikter eller kriser i familier. Flere har etter det VG kjenner til tre til fem måneders ventetid for familier som ønsker terapi før det er for sent. Neste år får de, ifølge budsjettforslaget, 15 millioner kroner ekstra.

– Det er viktig at vi har et godt utviklet og lett tilgjengelig tilbud for å forebygge samlivskonflikter og samlivsbrudd. I dette arbeidet spiller familievernkontorene en sentral rolle, påpeker statsråden.

Kompetanse i front

Onsdag besøkte hun det landsdekkende Modum Bads familie- og samlivssenter i Vikersund.

– Senteret ligger langt fremme, helt i front, når det gjelder blant annet konfliktforebyggende familiekompetanse, og er en verdifull bidragsyter også til familievernkontorene, og ikke minst innen forskning.

Forskning og forebygging var nettopp det barneminister Solveig Horne slo fast at Norge må bli bedre på, etter å ha blitt inspirert av Center for Familieudvikling i København før sommeren.

Hva må gjøres for å få et bedre Familie-Norge?Si din mening her

Besøket på familiesenteret i Modum var en del av researchen til familiemeldingen Horne nå jobber med. Den skal sørge for at samfunnet tilpasses den moderne familien. 25 prosent av norske barn i delte hjem bor to steder som følge av foreldrenes samlivsbrudd, ifølge tall fra 2013. I 2002 var prosentandelen åtte. Et av fire skilsmissebarn i Norge lever fordelt på to hjem.

– Et samfunnsansvar

Horne påpeker at samlivskonflikter- og brudd er et samfunnsansvar fordi langvarige konflikter kan gi store helsemessige og samfunnsøkonomiske utgifter. Tidlig hjelp kan redusere pågangen til helsetjenestene, barnevernet, rettsvesen og NAV – og ikke minst redusere skadevirkningene på de barna som står i foreldrenes konflikter. 

Les også:Se her, Horne – her sender de parforhold på årlig service

15 av de 27 foreslåtte budsjettmillionene er nye. Det øvrige regnestykket er fordelt på tre millioner kroner til å styrke familievernets forebyggende arbeid, to millioner til et samarbeidsprosjekt mellom familievernet og stiftelsen Alternativ til vold. Og i revidert statsbudsjett for 2014 ble arbeidet med oppfølging av foreldre med barn plassert i barnevernet styrket med 6,9 millioner.

I tillegg videreføres fire millioner til tilskuddsordning for samlivstiltak, og 3,5 millioner til tilskuddsordning til foreldrestøttende tiltak i kommunene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks