Hovedinnhold

Småbarnsmor ber de voksne være snille mot halloween-barna

<p>SKAL FEIRE: Tidemann  og mamma Thea Klingenberg skal feire halloween 31. oktober. Det provoserer mange.<br/></p>

SKAL FEIRE: Tidemann  og mamma Thea Klingenberg skal feire halloween 31. oktober. Det provoserer mange.

Foto: Privat
Thea Klingenberg (32) er redd for at sønnen på fire skal møte kommentarfeltet fra internett når han sier «knask eller knep» på lørdag.

Denne saken handler om:

Fakta om halloween

* Halloween er natten før allehelgensdag, 31. oktober.

* Halloweenfeiringen har røtter i den katolske allehelgensdagen.

* Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier "Knask eller knep?", den norske oversettelsen av "Trick or treat?" og får godteri fra folk i nabolaget.

* Den feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilmer.

Kilde: Store norske leksikon

– Jeg er overrasket over at det går an å fyre seg så til grader opp over noe som jo egentlig er ganske hyggelig, sier bloggeren og journalisten til VG.

Hun har skrevet et blogginnlegg der hun ber om at sønnen Tidemann på fire år blir tatt godt imot når han skal gå dør til dør for første gang på lørdagens halloween-feiring.

Les også: Derfor feirer vi halloween

Boikottbølge på Facebook

Klingenberg har lagt merke til at det hvert år dukker opp en debatt om hvorvidt den katolske allehelgensdag-feiringen, som er gigantisk i blant annet USA, hører hjemme i Norge.

I Facebook-gruppen «Ut med knask eller knep, inn med julebukk», som har bikket 126.000 medlemmer, er skepsisen til høytiden stor. Mange synes det er synd at halloween i det hele tatt kom til Norge, og at det er trist at noen bruker penger på det. På annen side ønsker de julebukken varmt velkommen – for det er norsk og etablert, mener medlemmene.

– Jeg skjønner ikke at det kan bli en så polarisert debatt med hundre tusen mennesker om dette.

– Hvorfor tror du engasjementet og misnøyen med halloween har oppstått?

– Vi har kanskje manglet en nær debatt i det siste? Kanskje er det derfor de girer seg opp.

<p>TIGERGUTT: Tidemann skal enten være zombie eller tiger. Han har ikke bestemt seg helt ennå.<br/></p>

TIGERGUTT: Tidemann skal enten være zombie eller tiger. Han har ikke bestemt seg helt ennå.

Foto: Privat

Barn omtales som tiggere

I kommentarfeltet under blogginnlegget sitt, har Klingenberg har funnet flere synspunkter hun anser som drøye.

– Jeg håper folk ikke oppfører seg i livet som de gjør på internett, for å si det sånn. I flere av sakene om halloween er det en del stygg ordbruk om barn – på det groveste blir de kalt «jævla tiggere», og noen skriver ting som at «de kan bare prøve å komme på min dør, da skal de få angre på at de i det hele tatt kledde seg ut». 

En av blogg-leserne responderer til Klingenberg at hennes datter hadde en ekkel opplevelse med «en utrolig sur mann som sto og kjeftet opp og ned på to jenter på fire år (som var prinsesser). Kan si det fristet å dra tilbake med egg», skriver hun.

Bloggeren og journalisten mener at det finnes enkelte helt legitime argumenter mot å feire halloween i Norge; det kan skape kjøpepress – nordmenn bruker mer penger på halloween enn TV-aksjonen – og det er en nokså ny tradisjon her til lands.

– Folk må gjerne få mene hva de vil om det, men jeg håper de likevel er greie når de åpner døren for barna på lørdag. Tanken slo meg: Hva om ungen min møter dem fra kommentarfeltene? sier 32-åringen.

Skrekk og gru

VGs kommentator Shazia Sarwar er blant dem som ikke ser poenget med halloween. Hun kan rett og slett ikke fordra høytiden.

«Hva er så himla morsomt med at voksne kler opp barn i «naturtro» zombie-sminke og en liksom-kniv gjennom hodet?» skriver hun i en kommentar.

Sarwar reagerer på nettopp skrekken i skrekkens dag.

Foreslår kjøreregler

Klingenberg mener det er på tide å opprette noen regler for hvordan halloween skal feires – slik at ingen skal bli unødig plaget. Her er hennes forslag:

• Ikke gå til hus uten lys utenfor.

• Det er bare lov å gjøre «knep» for å få godteri, ikke for å hevne seg.

• Bare gå til hus mellom klokken 17–22.

• Stjel gjerne noen triks fra julebukkene, for eksempelvis å synge en sang.

Kom gjerne med forslag til halloween-kjøreregler og diskutér saken i kommentarfeltet under!

Les også: Slik kan hundene feire Halloween i USA

Hun forsikrer om at fire år gamle Tidemann ikke skal kaste egg på noens hus, og at han ikke engang trenger å få godteri – bare folk er hyggelige mot ham. Han har ikke bestemt seg helt for hva han vil kle seg ut som. Det står mellom zombie og tiger. Selv vil fireåringen være skummel, mens mamma vil at han skal være søt.

– Jeg har kjøpt godteri og gresskar som jeg skal hule ut, og så skal gjengen på tunet gå sammen fra dør til dør. Vi gleder oss! sier Klingenberg, og legger til:

– Jo mer fest, desto bedre er det, tenker jeg. Ja til julebukk og Halloween, ja til alt som er hyggelig! Alle trenger selvfølgelig ikke å være med, men man trenger vel ikke å starte en «krig» mot dem som vil kle seg ut og samle inn godteri?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks