Hovedinnhold

Halvorsen: Det er trygt å sende ettåringer i barnehage

Psykolog advarer mot barnehage for ettåringer

TRYGT: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var i 2011 på besøk i Mor Go'hjertas barnehage i Oslo. Så lenge tilbudet er godt nok, ser hun ikke noe problem med at ettåringer går i barnehage. Foto: LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX
TRYGT: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var i 2011 på besøk i Mor Go'hjertas barnehage i Oslo. Så lenge tilbudet er godt nok, ser hun ikke noe problem med at ettåringer går i barnehage. Foto: LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX
(VG Nett) Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) reagerer veldig på dagens papiroppslag i VG om at barn under to år ikke bør gå i barnehage.

Denne saken handler om:

Har du tips i saken? Kontakt VG!

Av: Linn Kathrine Yttervik , Linn Johansen og Kristine Hellem Aanstad 

- Jeg synes forsiden er veldig misvisende og den skremmer foreldre som skal levere barna sine i barnehagen for første gang nå i de nærmeste ukene, forteller Kristin Halvorsen til VG Nett.

Overfor NTB viser hun til at 80 prosent av norske ettåringer går i barnehage og at foreldre flest er tilfreds med tilbudet som møter barnehagebarna.

Har du tips eller innspill til saken?
Kontakt VG Netts journalist her !

Så lenge forholdene og tilbudet som gis er godt nok, er det trygt å sende ettåringen til barnehagen, mener hun.

- Trenger tryggheten fra mor og far

I august leveres tusenvis av ettåringer i barnehage for første gang, og ekspertene er uenige om det er for ungt.

Psykologspesialist Joachim Harrklou er en av de som mener at barn under to år ikke bør gå i barnehage.

- Jeg mener at barn under to år har det best hjemme og at de trenger tryggheten fra mor eller far sier han.

Haarklou sier at det selvsagt må gjøres individuelle vurderinger av barna. Noen kan være klare når de er halvannet år mens andre ikke er klare før 4-5 års alderen. Han mener at barna uansett må ha tilknytningserfaring før de blir overført til andre.

- Det handler for mye om riktig antall kvadratmeter og ren luft, men hva kan personalet om utviklingspsykologi og småbarns grunnbehov? Dette er den største utfordringen norske barnehager står ovenfor, sier han.

HJEMME BEST: Nina Charlotte Sivertsen og Thomas Larsen mener Johanna (3) og tvillingbrødrene Jonas og Ludvik (1,5) har det best i hjemmet fram til 3-årsalderen. Foto: JAN PETTER LYNAU/ VG
HJEMME BEST: Nina Charlotte Sivertsen og Thomas Larsen mener Johanna (3) og tvillingbrødrene Jonas og Ludvik (1,5) har det best i hjemmet fram til 3-årsalderen. Foto: JAN PETTER LYNAU/ VG


Klar for debatt

Kunnskapsministeren mener at det er en viktig debatt fremover om hvordan man skal styrke kvaliteten i barnehagene.

- Vi har fått et forslag fra et offentlig utvalg, og til våren skal vi legge frem en ny stortingsmelding om fremtidens barnehager. Utvalget har lagt frem forslag til ytterligere regulering av både pedagoger og antall ansatte i barnehagene, og det forslaget skal vi ta stilling til i stortingsmeldingen, sier Halvorsen.

Hun mener at det trengs å styrke førskoleutdanningen og rekruttere flere.

- Det er en tredjedel pedagoger i norske barnehager, og det har vi hatt gjennom hele den store barnehageutbyggingen. Likevel trenger vi å styrke utdanningen og rekruttere flere, og vi trenger flere assistenter som har fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

Sjansespill

Professor Berit Bae ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener ettåringer kan gå i barnehage - dersom kvaliteten er god nok.

- Er barnehagen bra, kan små barn ha glede av å gå i barnehage. Men det er av avgjørende betydning at barnet får en tilknytningsperson og et stabilt og nærværende personale. Er det ikke gode nok ordninger så er det et sjansespill å sende et lite barn i barnehage.

Ifølge Os viser en undersøkelse gjennomført av Riksrevisjonen i 2009 at småbarnsavdelinger i Norge har gjennomsnittlig 13,5 barn. Det er langt over det anbefalte.

Bae ønsker et skikkelig løft når det gjelder kvaliteten i barnehagetilbudet, og da særlig kvaliteten i tilbudet til de yngste barna.

Kvaliteten er viktig

Førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Ellen Os, er enig i at barnehagen kan være et godt sted for ettåringen så fremt kvaliteten er god.

- Vi har laget en forskningsoversikt som heter «Hva betyr livet i barnehagen fram til de er tre år». Ifølge denne rapporten ser det ikke ut til at det har noen negativ effekt å gå i barnehage.

Les hele saken i dagens utgave av VG, eller på iPad.
Les hele saken i dagens utgave av VG, eller på iPad.

Men også Os tar forbehold:

- Ingen barn bør gå i dårlige barnehager. Ut fra forskning vet vi mye om hva som kjennetegner gode barnehager, men har foreløpig for lite kunnskap om kvaliteten i norske barnehager.

Lav kvalitet handler først og fremst hva barna møter. Det er viktig å skjerme de minste mot stress, og de bør ideelt sett ikke være i grupper på flere enn ni barn.

Dagmammaer

Halvorsen mener det er viktig å huske på alternativet for ettåringer som ikke kan være hjemme eller i barnehage.

- Før vi fikk full barnehagedekning så måtte mange sende barna sine til dagmammaer som mange foreldre var ganske usikre på.
Noen dagmammaer var selvfølgelig gode, med det var lite eller ingen kontroll der. Nå er det viktig at vi har god kvalitet i barnehagene, og at de minste barna har et oversiktlig antall personer å forholde seg til.

Kunnskapsministeren mener et av fortrinnene ved barnehagen er muligheten foreldrene får til å diskutere barnets utvikling med kompetente voksenpersoner som også kjenner det godt.

- Det er viktig med god kontakt mellom foreldrene og barnehagen, og hvis noen er misfornøyd med sitt barnehagetilbud må de gi kommunen beskjed om det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks