Hovedinnhold

Halvorsen angrer ikke på avgangsløftet

ANGRER IKKE: SV-leder Kristin Halvorsen blir sittende som finansminister - uansett hvor mange barn som står uten barnehageplass. Foto: SCANPIX
ANGRER IKKE: SV-leder Kristin Halvorsen blir sittende som finansminister - uansett hvor mange barn som står uten barnehageplass. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Flere kommuner innrømmer nå at de ikke vil nå målet om full barnehagedekning. Likevel angrer ikke Kristin Halvorsen på sitt avgangsløfte - hun blir nemlig sittende uansett.

Barnehage-fakta

** Det går rundt 228 000 barn i barnehager.
** Bevilgningene til barnehagene har økt med 3,2 millioner kroner i år. 1,24 millioner av dem skal gå til utbygging av nye plasser. Målet er å få 19 300 nyeplasser og 15 800 nye barn i barnehage.
** Målet er lovfestet rett til barnehageplass fra 2009.

SV-lederen lovte under valgkampen i 2005 å gå av hvis hun ikke lyktes med full barenhagedekning innen 1. januar 2008.

- Dette er så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette, sa en engasjert Halvorsen under valgdebatten.

Den rødgrønne regjeringens største valgløfte var at alle barn skulle få barnehageplass innen 2007. Nå sier 42 av Norges kommuner til Dagbladet at de ikke vil klare denne fristen.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal lover at alle de 10 000 barna som nå står på venteliste skal få plass innen årsskifte - men innrømmer samtidig at storbyer som Oslo ikke vil klare målet.

Likevel angrer ikke Halvorsen på sitt avgangsløfte:

- Jeg angrer ikke på det. Jeg angrer ikke på at vi har full press på barnehageutbygging med et høyt tempo der det ikke står på penger, sier Halvorsen til VG Nett.

LESERBLOGG:Full barnehagedekning?

Vil ikke gå av

I Oslo kommune står nå 5.800 barn på venteliste. Køene i hovedstaden vokser i stedet for å minske, og byråd for barn og utdanning, Torger Ødegaard (H) slår fast overfor Dagbladet at det ikke vil bli full dekning i løpet av 2007.

- Vi vet at vi kommer til å sprekke i noen kommuner, men mitt løftet gikk ut på at vi skulle få til dette i løpet av perioden, hevder finansministeren.

- Men under valgkampen lovte du full dekning innen 1. januar 2008?

- Ja, men det var som et delmål. Det er først i 2009 vi skal se oss tilbake, og se om vi har fått det til, svarer Halvorsen.

SV-lederen har med andre ord ingen planer om å trekke seg fra maktposisjonen som finansminister - selv om flere tusen barn vil stå utenfor barnehagens gjerder også neste år.

DISKUTÉR:

- Regjeringens naive barnehagesatsing

Forandret tallene

En rapport laget av rådgivningsselskapet Asplan Viak konkluderte i høst med at 45 kommuner ikke ville klare å innfri barnehageløftet. Etter rapporten forandret regjeringen målestokken for hva full dekning er: Nå er det kun de som har søkt om plass før hovedopptaket 1. mars som kan kreve plass.

Kommunene oppgir at den største utfordringen er å skaffe nok småbarnsplasser (0-3 år). Årsakene til at de ikke greier å skaffe barnehageplasser er blant annet økt etterspørsel, mangel på egnede lokaler, mangel på pedagogisk personale, naboprotester mot bygging og stort press i byggebransjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks